Når du skal have dialyse, Aalborg
Du har fået konstateret en kronisk nyresygdom, og du har i samråd med lægerne valgt at modtage behandling med bloddialyse (hæmodialyse).
Mange patienter er spændte og nervøse, inden de skal i dialyse første gang, og vi vil her fortælle mere om, hvad du kan forvente i forbindelse med den første behandling.
-
Du har fået konstateret en kronisk nyresygdom, og du har i samråd med lægerne valgt at modtage behandling med bloddialyse (hæmodialyse).
Mange patienter er spændte og nervøse, inden de skal i dialyse første gang, og vi vil her fortælle mere om, hvad du kan forvente i forbindelse med den første behandling.
-
Afsnittets indretning
Dialysebehandlingen foregår i en speciel dialysestol, som du selv kan indstille. Hvis du er indlagt, kan du vælge at ligge i din hospitalsseng.
På dialysestuerne er der mulighed for at se TV, høre radio, spille Playstation eller læse en bog. Du skal selv medbringe høretelefoner. Du kan også låne lydbånd fra patientbiblioteket, ligesom du gerne må bruge din mobiltelefon.
Der er et receptionsområde, hvor du er velkommen til at opholde dig før og efter dialysebehandlingen.
Dialysemaskinen
Dialysemaskinen kan måske virke overvældende. Du vil få en kort forklaring på, hvordan den renser dit blod. Når du er blevet fortrolig med behandlingen, får du en mere udførlig forklaring, hvis du ønsker det. Personalet vil være til stede under hele behandlingen.
Fistel eller dialysekateter
Når du skal have dialyse, får du anlagt 2 nåle i en fistel. En fistel er en kunstig blodåre, som kan anlægges enten i arm eller ben. Det kan være lidt ubehageligt at blive stukket i fistlen de første par gange. Det gør lidt mere ondt end at få taget en blodprøve. Du kan få sprøjtet et lokalbedøvende middel på huden, dér hvor du skal stikkes, hvis du synes, det er for ubehageligt.
Hvis du ikke har en fistel, eller din fistel ikke er klar til dialyse, kan du få dialysen gennem et dialysekateter, som sidder på siden af halsen eller nede på brystet.
Selve dialysen
Når du kommer til afsnittet, bliver du først vejet. Du kommer herefter ind på en af vores stuer, hvor du skal have dialysen. Du deler stue med 1 eller 3 andre patienter. Du får målt blodtryk og puls, inden behandlingen går i gang, og vi vil også måle dit blodtryk efter behov under behandlingen. Gennem fistel eller dialysekateter vil du blive koblet til dialysemaskinen, hvorefter dit blod vil løbe igennem maskinens dialysefilter.
De første 3 gange du er i dialyse, varer behandlingen 3 timer. Herefter skal du i dialyse 2-3 gange om ugen i 4-5 timer.
Når dialysen er færdig, skal blodet fra dialysefilteret og slangerne tilbage til dig. Derefter tager vi nålene ud og holder på indstiksstederne i 5-10 minutter. Du får plaster på, som skal sidde til dagen efter. Hvis du har dialysekateter, bliver kateteret skyllet igennem og lukket, og du får en forbinding på.
Blodprøver under dialyse
Hvis du skal have taget blodprøver, sker det ofte i forbindelse med en dialysebehandling. Blodprøver kan tages fra kanylerne, hvis du har shunt eller fistel, eller fra det anlagte dialysekateter.
Dialysetider
Afsnittet har åbent på følgende tider:
- Hverdage: 7.30 – 22.30
- Lørdage: 7.30 – 14.30
- Søndage: 13.00 – 22.30
Vi aftaler en mødetid, når du starter i dialyse. Vi forsøger at indrette dialysetiderne efter dine ønsker og behov.
Hvis du skal ændre en tid
Har du brug for at få ændret en dialysedag eller et mødetidspunkt, fordi du skal til et eller andet arrangement, kan det almindeligvis godt lade sig gøre. Det er imidlertid vigtigt, at du i god tid henvender dig til personalet omkring ændringen.
Tag pårørende med
Det er en god idé at have 1 eller 2 nære familiemedlemmer med ved de første dialyser. Der sker mange nye ting, som det er godt at kunne tale med din familie om.
Dine pårørende er i øvrigt altid velkomne i dialyseafsnittet. Hvis de er interesserede i at se og høre mere om dialyse, vil vi meget gerne vise rundt på afdelingen og fortælle om dialysebehandling. Aftal eventuelt et besøg med din kontaktsygeplejerske.
Kost under dialyse
Der er under dialysebehandlingen tilbud om at få kolde drikke, te og kaffe. Der serveres en sandwich med pålæg. Du er meget velkommen til selv at tage en madpakke med.
Lægekontakt, når du får dialyse
Du vil blive tilbudt stuegang 1 gang hver 4. uge, hvor lægen og sygeplejersken sammen med dig ser på dine blodprøver og planlægger det videre forløb.
Ved akutte problemstillinger vedrørende din nyresygdom eller dialysebehandling vil sygeplejersken kontakte den vagthavende læge i Nyremedicinsk Afdeling.
Ved andre akutte symptomer skal du henvende dig til din praktiserende læge eller Lægevagten.
Har du behov for at få fornyet en recept, beder vi dig henvende dig til din egen læge.
Du får faste kontaktpersoner
På dialyseafsnittet er du tilknyttet en fast plejegruppe af personale, som sammen med dig varetager din behandling og pleje. Herudover har du en kontakt-sygeplejerske, som vil have specielt ansvar for sammen med dig at planlægge og varetage din pleje og dialysebehandling.
Du er velkommen til at henvende dig til din kontaktsygeplejerske, hvis du har spørgsmål eller problemstillinger, som du vil have vendt.
-
Socialrådgiver/diætist
Du kan træffe vores socialrådgiver og diætist efter aftale. Personalet formidler gerne kontakten og kan aftale et møde en dag, hvor du er i dialyse. Du er velkommen til at tage dine nærmeste pårørende med til disse samtaler.
Ferie
Det er muligt at arrangere gæstedialyse i Danmark og i udlandet. Du kan søge oplysninger om mulighederne for gæstedialyse på internettet.
Nyreforeningen kan også tilbyde ferierejser med mulighed for hæmodialysebehandling. Vi vil gerne hjælpe dig med planlægning og bestilling af gæstedialyser.
Transport
Transport til og fra dialysebehandlingen foregår almindeligvis med taxa. Du kan også benytte offentlige transportmidler eller få tilladelse af afsnittets læger til at køre i egen bil. Transportudgifterne refunderes efter gældende regler.
Dialyseafsnittet har faste parkeringspladser foran Medicinerhuset, der er forbeholdt dialysepatienter. Du skal have udleveret et skilt, der fortæller, at du er dialysepatient, for at benytte disse. Du får udleveret skiltet i dialyseafsnittet.
-
Hvis du har spørgsmål, eller hvis der er noget, du vil vide mere om, er du altid velkommen til at kontakte os.
Dialyseafsnit 3Ø
Tlf. 97 66 37 04
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 7.30 – 22.30
Sengeafsnit 8Ø
Tlf. 97 66 37 01
Vi træffes bedst: 8.45 – 9.10, 13.30 – 14.00 og 19.00 – 20.00
Socialrådgiver
Tlf. 97 66 26 80
Kontoret for Patientbefordring
Tlf. 97 64 80 38
Klinisk Diætist
Tlf. 97 66 35 44
Aalborg Universitetshospital
Tlf. 97 66 00 00