Som kvinde skal du lade vandet i en potte eller skål, som er rengjort med vand. Hæld derefter al urinen over i dunke. Brug eventuelt en tragt, der også er rengjort med vand. Det er vigtigt, at du ikke bruger sulfo eller sæbe, når du rengør de redskaber, du bruger.
Som mand skal du lade vandet direkte i plastikdunken.
Du skal udfylde etiketten på plastikdunken med navn, CPR-nummer, dato og start- og sluttidspunkt.
Bestem og notér starttidspunkt
Du skal opsamle urin i den udleverede plastikdunk over 24 timer. Det er praktisk, hvis du begynder at opsamle urinen om morgenen. Al urinen skal opsamles, også om natten.
Dag 1
Den første portion urin opsamles ikke, men du skal notere starttidspunktet på dunkens etiket.
Starttidspunkt: når den første portion urin er ladet, men skyllet ud i toilettet.
Dag 2
Samme tidspunkt næste dag skal du opsamle urinen sidste gang. Du skal markere sluttidspunktet på dunkens etiket.
Du skal opbevare dunken i køleskab under opsamlingen, og når opsamlingen er afsluttet.
Hvis urin går til spilde i opsamlingsperioden, er det nødvendigt, at du starter forfra med en ny dunk, da analysen ellers vil give et vildledende resultat.
Plastikdunken rummer 5 liter. Hvis døgnurinen overstiger denne mængde, skal du opsamle urin i plastikdunk nummer 2. Husk at nummerere dunkene henholdsvis 1 og 2.
Samme dag, som du afslutter urinopsamlingen, skal du aflevere dunkene i laboratoriet på nærmeste hospital, som vil sende resultatet af undersøgelsen videre til Nyremedicinsk Afdeling.
Du skal have taget en blodprøve
Samme dag og sted, som du afleverer urindunken, skal du have taget en blodprøve. Det er meget vigtigt for resultatet af undersøgelsen.