Undersøgelse af knoglerne, knoglescintigrafi hos børn 6-14 år
-
-
Du skal have et stik i armen
Vi starter med at give dig et stik i armen, hvor vi lægger et tyndt plastikrør ind i en blodåre.
Gennem plastikrøret får du indsprøjtet en lille mængde radioaktivt sporstof i en blodåre. Sporstoffet løber ind i kroppen og finder dine knogler. Så kan vi se dem på billederne. Du skal vente i cirka 2 timer, fra sporstoffet er sprøjtet ind, og til vi kan undersøge dig.
Ligesom Tobi får du sprøjtet lidt sporstof ind i en blodåre. Sporstoffet suser ind i kroppen og leder efter dine knogler.
Drik en masse, mens du venter
I ventetiden behøver du ikke være på sygehuset, men du skal drikke så meget, du kan. Det skal du, for at sporstoffet kan få hjælp til at flyde rundt i kroppen, og for at det kan blive skyllet ud igen bagefter. Du må gerne tisse i ventetiden.
Forbered dig på at ligge stille
Efter cirka 2 timer skal du ind til undersøgelsen. Sørg for at tisse lige inden, da det er vigtigt, at din blære er tømt. Du skal ligge helt stille i mellem 15 og 45 minutter.
I alt varer undersøgelsen 3-4 timer.
-
Smør tryllecreme på armen hjemmefra
Du skal have et stik i armen. For at det ikke skal gøre ondt, kan du smøre tryllecreme (emla) på stedet, hvor vi skal stikke. Så kan du næsten ikke mærke det. Vi stikker der, hvor dine årer er tydelige, som regel i albuebøjningen. Du må gerne bruge tryllecreme mere end et sted.Smør med cremen, 1 time inden du skal møde.
Tag underholdning med
I de 2 timer, du har, hvor du kun skal tænke på at drikke væske, kan det være rart med lidt underholdning. Tag gerne noget med hjemmefra, fx en iPad, en bog eller et spil.
Drik godt med væske før og efter undersøgelsen
Du skal drikke godt med væske i døgnet før undersøgelsen og efter undersøgelsen. Det hjælper dig med at få sporstoffet hurtigt ud af kroppen igen.
Tobis knogler bliver undersøgt i maskinen, mens han ligger helt stille. Tobi leger, at han er en burgerbolle, der skal en tur i brødristeren. Det gør ikke ondt at ligge i maskinen.
-
Du får svar på undersøgelsen af den læge eller den afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.