Undersøgelse af nyrerne og deres funktion, GFR og Renografi (børn) 6-14 år
-
-
Du skal have et stik i armen
Vi starter med at give dig et stik i armen, hvor vi lægger et tyndt plastikrør ind i en blodåre.
Ligesom Tobi får du et stik i din arm.
Vi undersøger dit blod
Gennem plastikrøret tager vi en blodprøve og sprøjter en lille mængde radioaktivt sporstof ind i din arm. Sporstoffet løber rundt i blodet i hele kroppen og også ned til dine nyrer og videre til blæren sammen med tisset.
Mens sporstoffet kommer rundt i blodet, tager vi indimellem lidt blod ud fra plastikrøret i armen, så vi kan undersøge det. Det er ikke noget som man kan mærke.
Du skal helst blive i sengen under hele undersøgelsen.
Ligesom Tobi får du taget lidt blod nogle gange i løbet af undersøgelsen.
Når vi er færdige med den del af undersøgelsen, skal du først ud at tisse. Herefter skal du til en undersøgelse i et andet rum.
Vi undersøger dine nyrer
Ved den anden undersøgelse skal du også ligge stille i en slags seng. Du får nu sprøjtet et andet sporstof ind i blodåren. Stoffet løber med blodet ned til nyrerne og videre til blæren sammen med tisset. Mens det sker, tager vi billeder af vi dine nyrer i cirka 30 minutter.
Når vi gør det, kan vi se, hvordan nyrerne fungerer.
Undersøgelsen varer cirka 5 timer i alt.
Et kamera tager billeder dine nyrer, mens du ligger på briksen – ligesom Tobi.
-
Smør tryllecreme på armen hjemmefra
Du skal have et stik i armen. For at det ikke skal gøre ondt, kan du smøre tryllecreme (emla) på stedet, hvor vi skal stikke. Så kan du næsten ikke mærke det. Vi stikker der, hvor dine årer er tydelige, som regel i albuebøjningen. Du må gerne bruge tryllecreme mere end et sted. Smør med cremen, 1 time inden du skal møde.
Tag underholdning med
Mens undersøgelsen er i gang, kan tiden godt være lidt lang. Det kan derfor være rart med underholdning. Tag gerne noget med hjemmefra, fx en iPad, en bog eller et spil.
Drik godt med væske før og efter undersøgelsen
Du skal drikke godt med væske i døgnet før undersøgelsen og efter undersøgelsen. Det hjælper dig med at få sporstoffet hurtigt ud af kroppen igen.
-
Du får svar på undersøgelsen af den læge eller den afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.