Behandling af hovedpine med GON-blokade
-
En blokade af en nerve i nakken kan afbryde ophobede anfald hos patienter med klyngehovedpine. Blokaden virker på den nerve, der kaldes GON – Greater Occipital Nerve.
Ved blokaden indsprøjtes der binyrebarkhormon og et lokalbedøvende middel i GON-nerven i nakken. Blokaden virker ved at bedøve nerven og hindre smerteimpulser i at nå hjernen. Blokaden kan således afbryde ophobede anfald og kan have forebyggende effekt i 4 uger eller mere efter indsprøjtningen.
Lægen eller sygeplejersken starter med at finde nerven, der løber midtvejs mellem nakkefremspringet og knoglefremspringet bag øret på den side, hvor du får dine anfald. Området sprittes af, og herefter anvendes en tynd nål til at anlægge blokaden.
Hvis lægen skønner det nødvendigt, kan blokaden lægges i begge sider af nakken. Da nerven (GON) sidder uden på kraniet, skal du ikke være bekymret for, at nålen kan ramme hjernen.
Behandlingen tager nogle få minutter og kan føles mere ubehagelig end egentlig smertefuld. Nogle oplever en kortvarig varm fornemmelse i baghovedet i forbindelse med indgrebet.
Du kan muligvis få en hævelse under huden omkring indstiksstedet, men denne forsvinder igen inden for nogle få timer og er helt ufarlig.
Hvis der er effekt af behandlingen, indtræder denne 1-7 dage efter, at blokaden er lagt. Der kan være effekt i 4 uger, nogle gange længere.
Hvis du ellers føler dig godt tilpas efter behandlingen, kan du godt køre hjem umiddelbart efter.
Der bør normalt gå minimum 3 måneder mellem hver blokade, men den kan i nogle tilfælde gives oftere, hvis lægen skønner det nødvendigt.
En GON-blokade tåles generelt godt. Der kan forekomme ømhed og følelsesløshed omkring indstiksstedet, men dette forsvinder igen inden for nogle få timer.
Sukkersygepatienter kan opleve svingende blodsukker.
I sjældne tilfælde kan der opleves hårtab. Desuden kan der opstå en lille fordybning i vævet omkring indstiksstedet.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.