Behandling af migræne med Triptaner
-
Triptaner anvendes som anfaldsbehandling ved migræne og Hortons hovedpine.
Triptaner er en fællesbetegnelse for de præparater, man specifikt anvender til anfaldsbehandling ved migræne og Hortons hovedpine. Triptaner findes som almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan (Imigran®) og zolmitriptan.
Triptaner findes alle som tabletter. Sumatriptan, zolmitriptan og rizatriptan findes også som smeltetabletter, mens sumatriptan (Imigran®) også findes som injektionsvæske og næsespray.
Triptanerne virker mod migræne ved at hæmme frigørelsen af signalstoffer og trække blodkar sammen i hjernen.
Virkning af de forskellige triptaner
Ved migræne er triptanerne generelt ligeværdige med hensyn til effekt og bivirkninger, men der kan være betydelig forskel på, hvor godt den enkelte patient responderer på de forskellige triptaner. 60-80% af patienter med migræne oplever effekt på deres anfald.
Ved 30-40% af anfaldene kan hovedpinen komme igen efter nogle timer. Behandlingen kan i disse tilfælde gentages efter minimum 2 timer. Ved Hortons hovedpine anvendes som hovedregel Imigran®-injektion eller -næsespray, da der er behov for hurtigt indsættende effekt. Tabletter kan forsøges, men effekten indtræder normalt for langsomt.
- Hvis du er sikker på, at det er et migræne- eller Hortonanfald, du har, er det vigtigt, at du tager din triptan så tidligt som muligt for at opnå bedst mulig effekt.
- Har du aurasymptomer, inden migrænen indtræder, skal triptanen ikke tages under aurafasen, men først når selve smerten indtræder.
- Tag ikke anden dosis, hvis den første ikke havde effekt, da alle kan opleve at få et anfald, hvor ingen medicin hjælper. Har du derimod forbigående effekt af første dosis, kan du med fordel tage en dosis mere efter minimum 2 timer. Du må max tage 2 doser i døgnet med minimum 2 timers mellemrum.
- Du må gerne tage almindelige, smertestillende tabletter (paracetamol, NSAID og acetylsalicylsyre) samtidig med eller på samme dag, som du tager triptan.
Du vil opleve bedst effekt af behandlingen, hvis du kombinerer den med ro og eventuelt søvn. Lider du meget af kvalme og opkastninger i forbindelse med migræneanfald, kan du eventuelt have glæde af at tage et kvalmestillende middel – enten som tablet eller stikpille – 15-20 minutter, før du tager en triptan. Det kvalmestillende middel medvirker til at øge optagelsen af triptanen. Du skal aftale med lægen, om dette kan være en løsning for dig.
Du kan opleve forbigående fornemmelse af trykken for brystet, prikken og varme overalt på kroppen samt muskelømhed, kvalme, opkastning, svimmelhed og svaghedsfornemmelse.
Triptaner bør undgås, hvis du har forhøjet blodtryk, hjertelidelse eller tidligere har haft blodprop i hjernen eller hjertet.
Sumatriptan er den eneste triptan, der er godkendt til, og om nødvendigt kan anvendes, hvis du er gravid eller ammende.
Triptaner bør højst benyttes 2 gange dagligt og maksimalt 9 dage om måneden for at undgå risiko for medicinoverforbrugs-hovedpine.
Recepter er elektroniske, og du kan derfor afhente medicin på alle apoteker i landet. Oftest kan du afhente medicin flere gange på hver recept.
Apoteket udleverer altid det billigste præparat til dig. Derfor kan den ordinerede medicin blive udleveret med andet navn og udseende, men indholdsstoffet og virkningen vil være den samme.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.