Behandling af migræne med Propranolol
Propranolol anvendes som forebyggende medicin ved migræne.
-
Propranolol anvendes som forebyggende medicin ved migræne.
-
Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end én sygdom. Fx virker Magnyl® smertestillende, samtidig med at det virker forebyggende mod blodpropper.
Propranolol er udviklet til behandling af hjerte- og kredsløbslidelser, men videnskabelige undersøgelser har vist, at det også kan have effekt på migræne. Når vi udskriver Propranolol til dig, er det altså ikke for at sænke dit blodtryk, men for at behandle din migræne.
Propranolol virker muligvis forebyggende mod migræne ved at stabilisere blodkarrene, men man kender ikke den nøjagtige virkningsmekanisme.
-
- Start med at tage 20 mg 2 gange om dagen i 1 uge. Herefter øger du dosis til 40 mg 2 gange dagligt.
- Ved utilstrækkelig effekt – og hvis der ikke er generende bivirkninger efter 1 måned – øger du til 60 mg 2 gange dagligt i 1 uge, og herefter yderligere til 80 mg 2 gange dagligt. Forbliv på den dosis, hvor du oplever, at der er bedst balance mellem effekt og bivirkninger – normalt mellem 80 og 120 mg dagligt.
- Ved manglende effekt efter 1 måned på 160 mg i døgnet, kan det konkluderes, at præparatet ikke virker. Du kan så trappe ned med 40 mg hver 3.-7. dag, indtil du er helt holdt op med at tage præparatet.
-
De hyppigste bivirkninger er træthed, svimmelhed, blodtryksfald i forbindelse med stillingsskifte, kvalme, mavesmerter, diarré, forstoppelse, kolde hænder og fødder, langsom puls, hjertebanken og vejrtrækningsbesvær.
Propranolol bør ikke bruges ved visse former for hjertelidelser, fx ved overledningsforstyrrelser. Det bør bruges med forsigtighed eller slet ikke, hvis du lider af sukkersyge og astma. Det bør også bruges med forsigtighed, hvis du tager visse former for anden medicin, specielt anden hjertemedicin.
-
Recepter er elektroniske, og du kan derfor afhente medicin på alle apoteker i landet. Oftest kan du afhente medicin flere gange på hver recept.
Apoteket udleverer altid det billigste præparat til dig. Derfor kan den ordinerede medicin blive udleveret med andet navn og udseende, men indholdsstoffet og virkningen vil være den samme.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Neurologisk Ambulatorium
Hovedpineambulatoriet
Tlf. 97 66 23 00 – Tast 1 for ambulatorium. Tast dernæst 5 for Hovedpineambulatoriet.
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 12.00