Operation for ansamling af blodrester mellem hjernehinde og hjerne (kronisk subduralt hæmatom)

Kronisk subduralt hæmatom er en almindelig lidelse, hvor der kan opstå en ansamling af blodrester i en lomme mellem hjernehinden og hjernen på den ene side eller på begge sider, sådan som det ses på figuren herunder. Lidelsen er især udbredt hos ældre og opstår i mange, men ikke alle tilfælde, efter et mindre traume mod hovedet.

Billede 1

Ansamlingen er uden for hjernen, og der altså ikke tale om en hjerneblødning. Ansamlingen kan af uvisse årsager vokse med tiden og forårsage tryk på hjernen, så at der opstår symptomer som fx hovedpine, lammelse, forvirring, balanceproblemer eller talebesvær. Typisk opdages sygdommen først efter flere måneder, hvor man godt har kunnet mærke, at noget var galt, og også har været hos lægen – måske endda flere gange – uden at diagnosen dog er blevet stillet. Vi opdager kun de tilfælde af sygdommen, hvor der er symptomer. Nogle gange forsvinder ansamlingen af sig selv.

Du er indlagt med henblik på operation, fordi vi vurderer, at din sygdom ikke vil bedres uden. Denne pjece er tænkt som information, som du kan få brug for i forbindelse med din indlæggelse. Vi ved, at mange tanker melder sig i forløbet, og at det kan være svært at vide, hvad man skal spørge om. Vi håber, at informationerne her kan hjælpe dig til at få uddybet de spørgsmål, du har. Det er en god idé at skrive dem ned.

Man kan i mange tilfælde komme sig fuldstændigt efter sygdommen. For at det kan ske, er det vigtigt at komme ud af sengen og genoptage daglige aktiviteter hurtigst muligt efter operationen. Det vil vi hjælpe dig med.