Operation for vand i hovedet
-
-
Bedøvelse
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Efter du bliver bedøvet, får du barberet håret væk på det sted, hvor ventilen skal lægges ind. Herefter laver lægen et borhul i kraniet og hjernehinden, hvorefter drænet lægges ind i hjernens hulrum. Drænet føres derefter under huden til en åbning nede på maven, hvor drænet føres ind i bughulen. Ventilen virker ved, at den overskydende væske i hjernens hulrum løber igennem drænet og ud i bughulen, hvorfra den opsuges til blodbanen.
Operationen varer cirka 1 time. Umiddelbart efter operationen bliver du kørt på opvågningsstuen, hvor du skal være i cirka 1 ½ time, og hvor vi holder øje med, at alt er, som det skal være. Derefter bliver du kørt på sengestuen. Dine pårørende er velkomne til at vente i afsnittets opholdsstue, så de kan være til stede, når du kommer tilbage.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.rn.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Der kan gælde særlige regler for dig, fx hvis du er diabetiker, ryger, overvægtig, gravid, i kronisk smertebehandling eller har mange sure opstød. Narkoselægen gennemgår reglerne med dig inden operationen.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen, skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver og sikre overvågningen.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Du skal fjerne dine linser inden operationen. Det kan være en god ide at tage dine briller med, hvis du har meget svært ved at se uden linser.
Medbring vigtige ting
Vi ser gerne, at du medbringer en liste over den medicin, du tager. Bruger du hjælpemidler, som er nødvendige i hverdagen, fx en kørestol, skal du også medbringe disse. Er du vant til at få hjælp i dit hjem til personlig pleje, ser vi gerne, at dine hjælpere vil skrive en sygeplejestatus til os, så vi ved, hvilken hjælp du plejer at få.
-
Som ved andre operationer er der en lille risiko for infektion og blødning. Tilstopning af ventilen og drænet sker i sjældne tilfælde.
Infektion
Når du får indopereret en ventil, er der en risiko for, at der kan komme infektion. Tegn på infektion kan være rødme eller hævelse omkring sårene eller langs drænet. Har du mistanke om en infektion, skal du straks kontakte din egen læge.
En infektion vil ofte kræve, at drænet bliver fjernet, men i nogle tilfælde kan infektioner behandles med antibiotika.
-
Forvent at have smerter
Du må forvente at have smerter i tiden umiddelbart efter operationen. Disse smerter vil dog hurtigt fortage sig.
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring og om selv at gå på badeværelset. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
-
Lev, som du plejer
Når ventilen fungerer, lever de fleste et normalt liv, og du skal ikke have særlig beskyttelse eller lignende. Du må for eksempel gerne flyve og leve et aktivt liv.
Giv familien besked
Det er en god idé, hvis du oplyser familie og nære venner om din sygdom og om symptomer på komplikationer med ventilen. Det samme gælder, hvis du får personlig pleje i hjemmet, så dine hjælpere kan reagere, hvis der er problemer med ventilen.
Fjern forbindingen og hold øje med betændelse
Du må fjerne forbindingen og tage bad dagen efter operationen, hvis såret er tørt.
Hold øje med, om der kommer betændelse, der viser sig ved varme, rødme og hævelse ved såret. I så fald skal du henvende dig til egen læge eller Lægevagten.
Kontakt egen læge ved problemer
Hvis du oplever problemer, som ikke er akutte, skal du rette henvendelse til egen læge.
-
Du bliver kontaktet telefonisk af en sygeplejerske fra Neurokirurgisk Afdeling cirka 1 måned efter operationen. Hun vil høre, hvordan du har det.
Du vil senere i efterforløbet blive bedt om at komme til kontrol af behandlingens effekt på Neurologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Nord.
-
Hvis du har spørgsmål til din operation, er du velkommen til at kontakte os. Hvis du vil vide mere om din sygdom, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’hydrocephalus’.
Neurokirurgisk Sekretariat
Tlf. 97 66 24 00
Vi træffes: Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Efter 13.00 dog kun akutte henvendelser
Neurokirurgisk Ambulatorium
Sygeplejerske
Tlf. 97 66 24 40
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 9.30
Sengeafsnit NHH, Neurokirurgi
Tlf. 97 66 24 30
Vi træffes bedst i dagtimerne, dog ikke 7.00 – 8.00 og 15.00 – 16.00
Se vores hjemmeside:https://aalborguh.rn.dk/neurokir