Ultralydsundersøgelse af hjertet via spiserøret
Du skal have lavet en ultralydsundersøgelse af dit hjerter via en slange i spiserøret. Undersøgelsen kaldes også en transøsofagael ekkokardiografi (TEE).
Undersøgelsen giver oplysninger om hjertets størrelse, hjerteklappernes bevægelse og hjertets evne til at trække sig sammen. Fordelen ved undersøgelsen gennem spiserøret er, at billederne har en bedre kvalitet end ved en skanning af hjertet direkte på brystkassen.
-
Du skal have lavet en ultralydsundersøgelse af dit hjerter via en slange i spiserøret. Undersøgelsen kaldes også en transøsofagael ekkokardiografi (TEE).
Undersøgelsen giver oplysninger om hjertets størrelse, hjerteklappernes bevægelse og hjertets evne til at trække sig sammen. Fordelen ved undersøgelsen gennem spiserøret er, at billederne har en bedre kvalitet end ved en skanning af hjertet direkte på brystkassen.
-
Du skal ligge i en seng, mens vi laver undersøgelsen. Hvis du bruger tandprotese, fjerner vi den før undersøgelsen.
Du får lagt et kateter i hånden, som vi bruger til at give dig afslappende medicin.
Vi måler dit blodtryk både før undersøgelsen og flere gange, mens undersøgelsen foregår.
Du bliver tilkoblet en hjerteskanner, så vi hele tiden kan følge din hjerterytme, og du får sat en iltmåler på fingeren, så vi kan måle, hvor meget ilt du har i blodet.
Du bliver sprayet med lokalbedøvelse i munden, inden du får ført en bøjelig slange gennem munden, svælget og ned i spiserøret. Det føles ubehageligt at få ført slangen ned i halsen, og passagen gennem svælget kan give opkastfornemmelser. Ubehaget modvirkes dog delvist ar lokalbedøvelsen i halsen og den afslappende medicin, som du får inden og under undersøgelsen.
Når slangen er placeret i spiserøret, kan vi skanne dit hjerte. Skanningen bliver optaget på bånd, så lægen efterfølgende kan vurdere billederne nøje.
Selve ultralydsundersøgelsen varer cirka 15 minutter, men der går også tid med både forberedelse af undersøgelsen og observation af din tilstand efter undersøgelsen. Du skal forvente at undersøgelsen samlet set varer 1½-2 timer.
Komplikationer
Komplikationer under eller efter undersøgelsen er sjældne og ses oftest kun hos personer med alvorlige spiserørslidelser eller svær lungesygdom.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Tag din vanlige morgenmedicin
Selvom du skal faste, må du gerne tage din vanlige morgenmedicin.
Tag eventuelt en pårørende med
Du må gerne have en pårørende med, men vedkommen må ikke være til stede i rummet under selve undersøgelsen.
-
Få svar på undersøgelsen
Du får besked om resultatet af undersøgelsen, inden du tager hjem. Hvis du er indlagt, får du svar på undersøgelsen af den afdeling, hvor du er indlagt. Vi giver også din praktiserende læge besked om undersøgelsen, medmindre du ikke ønsker det.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Du må ikke selv køre bil resten af dagen på grund af den afslappende medicin. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem.
Vent nogle timer med at spise og drikke
Du må ikke spise eller drikke i de første timer efter undersøgelsen på grund af lokalbedøvelsen i svælget.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Kardiologisk Ambulatorium, Hobro
Tlf. 97 65 24 18
Medicinsk Afdeling, Afsnit M1
Tlf. 97 65 21 50 / 97 65 24 18
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 7.00 – 14.30