Kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi)
Du skal have foretaget en kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen, også kaldet en sigmoideoskopi. Undersøgelsen er nødvendig for at se, om der er forandringer i den nederste del af tyktarmen, som kan forklare dine symptomer.
-
Du skal have foretaget en kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen, også kaldet en sigmoideoskopi. Undersøgelsen er nødvendig for at se, om der er forandringer i den nederste del af tyktarmen, som kan forklare dine symptomer.
-
Sygeplejersken vil være hos dig under hele undersøgelsen. Undersøgelsen gennemføres ved hjælp af en bøjelig slange, der føres ind gennem endetarmen og op gennem venstre side af tyktarmen.
Undersøgelsen varer cirka 15 minutter. For at lette fremføringen af slangen bliver der pustet luft ind i tarmen. Dette kan give lettere ubehag. Hvis der ses forandringer i tarmen, kan lægen tage vævsprøver (biopsi). Det gør ikke ondt. Det er også muligt at fjerne små polypper.
-
Udrens tarmen
For at få et korrekt resultat er det nødvendigt, at den nederste del af tarmen er helt tom før undersøgelsen. Derfor skal du foretage en udrensning af tarmen.
Til udrensning bruges et flydende lægemiddel, som bruges i endetarmen – det kaldes også et klysma. Udrensningen foretages cirka 1 time inden undersøgelsen.
Sådan gør du
- Fjern hætten
- Fugt næbets spids med en dråbe af indholdet. Før næbet ind i endetarmen i hele sin længde. Beholderen tømmes helt og holdes sammenklemt, når næbet trækkes ud.
- Hold væsken i tarmen så længe som muligt, cirka 10-15 minutter.
- Derefter vil der komme afføring.
NB: Du må gerne spise før denne undersøgelse. Har du spørgsmål til udrensningen, er du velkommen til at ringe til sygeplejersken på telefon 97 65 31 10.
Kontakt os, hvis du tager blodfortyndende medicin
Hvis du tager anden blodfortyndende medicin end Magnyl, skal du ringe til sygeplejersken og aftale nærmere på tlf. 97 65 31 10 senest 7 dage før undersøgelsen.
Kontakt os ved tvivl om insulin
Hvis du får insulin, og er i tvivl om hvordan du skal tage dette inden undersøgelsen, skal du ringe til sygeplejersken og aftale nærmere på tlf. 97 65 31 10.
Undgå jerntabletter og fiberholdige afføringsmidler
Af hensyn til udrensningen må du ikke tage jerntabletter, hørfrø eller andre fiberholdige afføringsmidler den sidste uge før undersøgelsen. Du skal ikke faste til undersøgelsen.
-
Svar på undersøgelsen
Du vil med det samme få svar på, hvad lægen har set ved undersøgelsen. Er der taget vævsprøver, kan der gå op til 3 uger, før der er svar på undersøgelsen. Svaret får du fra afdelingen eller gennem din egen læge, der får brev med resultatet af undersøgelsen.
Risiko ved undersøgelsen
Sigmoideoskopi er en meget sikker undersøgelse.
I meget sjældne tilfælde (mindre end 1 per 1000 undersøgelser) optræder der dog komplikationer. Det kan dreje sig om bivirkninger ved den beroligende medicin. Der kan opstå blødning eller hul i tarmens væg. Hvis du bliver opmærksom på bivirkninger eller komplikationer, skal du kontakte afdelingen.
-
Har du spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte os.
Medicinsk Dagafsnit, Farsø
Tlf. 97 65 31 10
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00