Polypper i tyktarmen og endetarmen
-
-
-
Polypper i tyktarmen (colon) eller endetarmen (rectum) ses hyppigt. Nogle polypper (adenomer) udgør et tidligt forstadium til kræft. Langt de fleste er kun få millimeter store, men polypper kan blive op til flere centimeter, og risikoen for kræftudvikling stiger med størrelsen. Det vides, at næsten alle tilfælde af kræft i tyktarmen og endetarmen udgår fra sådanne polypper – men det er dog langt de færreste polypper, som vil udvikle sig til kræft, og hvis det sker, sker det over adskillige år. Sammenhængen er dog så sikker, at alle patienter med polypper i tarmen bør undersøges grundigt, og de fleste kontrolleres i en årrække for at mindske risikoen for kræftudvikling.
Årsag til polypper i tarmen
Årsagen til polyppernes opståen kendes ikke, men det antages, at der er en vis forbindelse med kosten. Det er dog ikke muligt at give forebyggende kostvejledning. Desuden kan polypper i sjældne tilfælde være arvelige.
Polypper ses oftest hos ældre, og sjældent hos mennesker under 40 år.
Her sidder polypperne
- I cirka 50 % af tilfældene sidder polypperne i endetarmen.
- I 25 % af tilfældene sidder polypperne mindre end 30 centimeter fra endetarmsåbningen
- I 25 % af tilfældene sidder polypperne fordelt ud over af tyktarmen.
Symptomer på polypper i endetarmen
Polypperne giver kun sjældent symptomer, og ofte bliver de først fundet, når lægen undersøger dig for andre lidelser, fx hæmorider. Af og til kan især store polypper dog vise sig ved:
- Blod i afføringen: Enten uden på afføringen, som frisk blod i toiletkummen, blod på toiletpapiret eller afføring i form af blodigt slim.
- Ændret afføring: Uregelmæssig afføring, eventuelt med smerter i maven.
- Bleghed og træthed som følge af blodmangel.
-
Der er flere undersøgelser, der kan fastslå, om du har polypper i din tarm.
Undersøgelse af endetarmen (rektaleksploration)
Med en finger i endetarmsåbningen undersøger lægen de nederste 10 centimeter af din endetarm.
Kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (sigmoideskopi)
Den nederste del af tyktarmen udtømmes inden undersøgelsen. Med en tynd bøjelig kikkert kan den nederste del af tyktarmen efterses, og der kan tages vævsprøver, og eventuelle polypper kan fjernes.
CT-skanning af tyktarmen
Først sprøjter vi et flydende kontraststof ind i din endetarm, og der pustes luft i tarmen. Herefter foretages CT-skanning af tarmen. Undersøgelsen kan ikke påvise polypper mindre end cirka 1 cm, ligesom der ikke kan tages vævsprøve eller fjernes polypper.
Kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)
Efter udtømning af tarmen indføres via endetarmsåbningen en godt 1½ meter lang, tynd bøjelig kikkert, som i spidsen er udstyret med et kamera. På en TV-skærm ses tarmens inderside, og kikkerten føres igennem hele tyktarmen til overgangen mellem tyktarm og tyndtarm. Under tilbagetrækningen kan alle tarmafsnit grundigt efterses, og der kan tages vævsprøver, og eventuelle polypper kan fjernes.
-
Polypper i tyktarmen
Små polypper i tyktarmen fjernes ved en kikkertundersøgelse (koloskopi) med en lille tang eller med en elektrisk slynge. Ved meget store polypper kan det være nødvendigt at foretage en egentlig operation, hvor et stykke af tarmen fjernes, fordi det kan være for risikabelt at fjerne polyppen via kikkerten.
Polypper i endetarmen
En lille polyp fjernes ved en kikkertundersøgelse (sigmoideoskopi eller koloskopi).
En meget stor polyp i den øverste del af endetarmen kan eventuelt fjernes ved en kikkertundersøgelse (sigmoideoskopi eller koloskopi), men det kan kræve operation.
En større polyp i den nederste del af endetarmen kan ofte fjernes ved en lokal operation gennem endetarmsåbningen.
Fjernelse af polypper ved kikkertundersøgelse sker langt oftest uden indlæggelse og helt uden, at patienten mærker det.
-
Søg læge, hvis du får feber
Hvis du får feber eller smerter i de første 2 dage efter, du har fået fjernet en polyp, skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
-
3-6 uger efter polypfjernelsen foreligger svaret på mikroskopiske undersøgelse af polyppen eller polypperne.
Du får svar enten per brev eller ved en samtale i ambulatoriet.
-
Hos nogle få procent opstår der blødning i forbindelse med en polypfjernelse ved kikkertundersøgelse (sigmoideoskopi eller koloskopi). Blødningen er oftest ringe og standser under undersøgelsen, men en sjælden gang (mindre end 1 %) er operation nødvendig.
En endnu sjældnere komplikation er hul på tarmen, som kan nødvendiggøre akut operation med lukning af hullet.
-
Afhængig af polyppens størrelse, hvor den sad og resultatet af den mikroskopiske undersøgelse, tilbyder vi dig regelmæssig kontrol efter polypfjernelsen.
Kontrollen indebærer en ny kikkertundersøgelse af dine tarme for at sikre, at der ikke opstår nye polypper og for at nedsætte risikoen for udvikling af kræft.
-