Operation for brok med kikkertteknik
Du skal have foretaget en operation for brok. Et brok er en udposning fra bughulen gennem et svagt sted i bugvæggen, hvor bughinden og eventuelt en del af tarmen trænger ud gennem en åbning i bugvæggen. Ved denne operation lægges et net af kunststof henover defekten i bugvæggen.
|
Kontakt din læge, hvis sygdommen forværres
Sker der en forværring i din sygdom inden den aftalte operationsdag, skal du henvende dig til din egen læge.
Du skal møde til operation på: Aalborg Universitetshospital, Hobro Kirurgisk Dagafsnit 4. sal _____dag den ________ klokken _____ Vær opmærksom på, at mødetidspunktet ikke er operationstidspunktet. Sæt hele dagen af til operationen. |
-
Du skal have foretaget en operation for brok. Et brok er en udposning fra bughulen gennem et svagt sted i bugvæggen, hvor bughinden og eventuelt en del af tarmen trænger ud gennem en åbning i bugvæggen. Ved denne operation lægges et net af kunststof henover defekten i bugvæggen.
Kontakt din læge, hvis sygdommen forværres
Sker der en forværring i din sygdom inden den aftalte operationsdag, skal du henvende dig til din egen læge.
Du skal møde til operation på:
Aalborg Universitetshospital, Hobro
Kirurgisk Dagafsnit
4. sal
_____dag den ________ klokken _____
Vær opmærksom på, at mødetidspunktet ikke er operationstidspunktet. Sæt hele dagen af til operationen.
Du skal eventuelt have taget en blodprøve
Inden operationen skal du muligvis få taget en blodprøve på nærmeste laboratorium/hospital. Hvis det er tilfældet, giver vi dig besked om det.
Mød fastende til aftalen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må ikke ryge, tygge tyggegummi, spise pastiller og lignende de sidste 2 timer før operationen.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker et stort glas saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, til narkosen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre narkoselægen har givet dig anden vejledning.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om morgenen eller aftenen før, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Undlad også at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere dig inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Køb smertestillende medicin
Vi anbefaler, at du køber smertestillende håndkøbsmedicin inden operationen, så du har den ved behov i den første tid hjemme.
Medbring medicin
Medbring din daglige medicin - både kosttilskud og anden medicin samt spray og inhalationsmedicin.
Ved forundersøgelsen aftaler vi, hvilken medicin du skal tage, og hvornår du skal tage den på operationsdagen.
Tag følgende medicin på operationsdagen:
Hvis du tager blodfortyndende medicin
Tager du Marevan, Plavix® eller Persantin®, vil du ved forundersøgelsen blive vejledt i, hvordan du skal tage det inden operationen.
Du får fjernet hår
Inden operationen får du fjernet eventuelle hår i operationsfeltet samt på det ene lår.
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Vi fjerner desuden eventuelt hår i det område, hvor du skal opereres. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Operationen foregår ved hjælp af kikkertteknik gennem små huller i bugvæggen. Du får eventuelt lagt et blærekateter i forbindelse med operationen. Dette fjerner vi umiddelbart efter indgrebet.
Der blæses luft i bughulen, hvorefter lægen indfører små rør (cirka 1 centimeter i diameter). Kikkerten og de øvrige instrumenter bliver ført ind gennem rørene.
Med kikkerten finder lægen frem til defekten i bugvæggens muskulatur og bindevæv, og eventuelle sammenvoksninger fra tidligere operationer fjernes.
Herefter bliver defekten dækket med et forstærkende kunststofnet, som lægen fæstner med clips.
Afslutningsvis tømmes luften ud af bughulen, og huden sys med tråd.
Efter et ophold i opvågningsafsnittet kommer du tilbage til sengeafsnittet. Afhængigt af din tilstand og operationens omfang bliver du udskrevet i løbet af eftermiddagen.
Hurtigt ud af sengen
Når du kommer tilbage til sengeafsnittet skal du ud af sengen og gå en tur. Du må også gerne spise og drikke efter lyst og evne.
Kvalme, smerter og vandladning
Vi tilstræber, at du har haft vandladning, inden du bliver udskrevet. Det er dog ikke en hindring for, at du kan blive udskrevet. Har du ikke haft vandladning før sengetid, er det dog vigtigt, at du kontakter Lægevagten.
Du kan opleve at have kvalme og smerter, inden du skal udskrives. Dette er heller ikke en hindring for, at du kan komme hjem.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
Komplikationer
Ved alle typer af operationer kan der opstå komplikationer såsom blødning og betændelse. I sjældne tilfælde kan der forekomme en skade på tarmen.
Man ved, at der ved brokoperation kan opstå en byld i sårene. Det sker hos mindre end 3 % af de opererede. Typiske tegn er rødme, tiltagende hævelse, ømhed og feber. Får du disse symptomer, skal du henvende dig til din egen læge. Behandlingen kan være at fjerne trådene og udtømme betændelsen.
Du skal være opmærksom på, at du kan få en forbigående væskeansamling (hævelse) og eventuelt en lettere misfarvning i operationsområdet. Disse forsvinder af sig selv og er ikke behandlingskrævende.
Risikoen for at brokket gendannes er mindre end
5 %.Nogle få procent af de opererede patienter oplever på længere sigt vedvarende og generende smerter.
Mavebælte
Det kan være nødvendigt, at du bruger mavebælte i en periode efter operationen. Vi orienterer dig om, hvordan og hvor længe du skal bruge det. Mavebæltet udleveres på sygehuset.
Forvent smerter efter operationen
Du kan forvente at have smerter i maven og i højre skulder de første dage efter operationen. Smerterne i skulderen skyldes luften, der bliver blæst ind i bughulen under operationen.
Hvis du får brug for stærkere smertestillende medicin, vil du få den udleveret sammen med en vejledning i, hvordan du skal tage den.
Hold maven i gang
Du kan opleve at have hård mave på grund af bedøvelsen. Hold maven i gang med fx svesker, sveskejuice, kosttilskud med loppefrøskaller eller tabletter med Magnesiumoxid (fås i håndkøb på apoteket). Husk også at bevæge dig og at drikke 1½-2 liter væske dagligt.
Efter udskrivelsen
Efter udskrivelsen skal du huske følgende:
- Du må ikke køre bil det første døgn.
- Plasteret skal fjernes efter 1 døgn:
- Er sårene fugtige, skal du sætte almindeligt plaster på. Plasteret skal skiftes dagligt og tildækkes ved brusebad.
- Er sårene tørre, kan du tage almindeligt brusebad uden plaster.
- Du skal undgå karbad og svømmehal, indtil trådene er fjernet.
- Trådene skal fjernes hos din egen læge cirka 10 dage efter operationen.
- Dagen efter operationen må du genoptage almindelige aktiviteter som gang, cykling, løb, husarbejde og seksuelt samvær. Aktiviteterne må ikke udløse smerter.
- Du vil blive informeret om et eventuelt løfte-forbud.
- Forvent, at du skal have 2-5 dages fravær fra dit arbejde.
Hvis du oplever tiltagende smerter
Hvis du oplever tiltagende smerter i mave, feber og utilpashed, skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Har du spørgsmål til operationen, er du velkommen til at kontakte os.