Behandling for akut bugspytkirtelbetændelse
-
-
Du skal igennem en række undersøgelser, for at vi kan fastslå, om du lider af bugspytkirtelbetændelse.
Blodprøver
For at stille diagnosen skal vi bestemme mængden af amylase i blodet. Amylase er et fordøjelsesenzym, der produceres i bugspytkirtlen. Er amylasen kraftigt forhøjet, er diagnosen sikker. Derudover tager vi blodprøver for at bestemme blandt andet lever- og nyrefunktionen samt betændelsens sværhedsgrad.
Ultralyd
Vi kan foretage en ultralydsskanning af den øvre del af maven for at se, om der er galdesten. Ved påvisning af eller mistanke om galdesten er yderligere undersøgelser ofte nødvendige. Kikkertundersøgelse af galdegangen (ERC) kan komme på tale, hvis vi ønsker at fjerne en fastsiddende galdesten og/eller behandle gulsot.
MRCP-skanning
En anden mulighed er magnetisk skanning (MRCP), som typisk foretages i milde tilfælde, hvor der kun er mistanke om galdesten.
CT-skanning
CT-skanning er en avanceret røntgenundersøgelse, som er nødvendig for at vurdere vævshenfald i bugspytkirtlen. Undersøgelsen bruges kun i de svære tilfælde.
Hvis vi kan se på CT-skanningen, at der er opstået vævshenfald, foretager vi ofte en ultralydsskanning, hvor vi eventuelt tager en prøve af vævshenfaldet, så vi kan fastslå, om der findes bakterier i vævet.
-
De fleste tilfælde af akut bugspytbetændelse klinger af efter 1-5 døgn. Men sygdommen er også svingende og uforudsigelig i sit forløb og kan i alvorlige tilfælde kræve behandling på intensiv afdeling. Den primære behandling er væskebehandling, ernæring, smertestillende medicin, iltbehandling samt overvågning, så vi tidligt kan imødegå eventuelle komplikationer.
Overvågningen omfatter: Daglige blodprøver, vejning, væske- og vandladningsregistrering, måling af puls, blodtryk, respiration og temperatur.
Kost og ernæring
En vigtig del af behandlingen er, at du kan opretholde en god ernæringstilstand. Derfor er det vigtigt, at du spiser en ernæringsrig kost og supplerer med protein-drikke.
Hvis du har generende kvalme og/eller opkastning, kan det være nødvendigt, at vi anlægger en tynd sonde til aflastning af mavesækken.
Det kan ligeledes blive nødvendigt, at du får anlagt en sonde til flydende kost, hvis du ikke selv kan spise normal mad.
Væskebehandling
Du må drikke alt det, du kan. Du får også tilført væske i en blodåre. Der er tale om store mængder for at sikre kredsløbet. Derfor kan du også opleve væskeophobning. Det betyder, at dine hænder og fødder hæver, og at du kan opleve et øget maveomfang. Dette vil aftage i takt med, at din tilstand bedres.
Medicin
Fra 1. dag får du smertestillende behandling med tablet eller injektion af morfin, når du har behov for det. Hvis vi finder infektioner med bakterier, skal du have antibiotika. Det gives ikke forebyggende.
Undersøgelser og indgreb
Der kan opstå dannelse af væskefyldte hulrum (pseudocyster) og bylddannelser (abscesser). Det kan vi behandle ved at anlægge dræn gennem bugvæggen eller fra mavesækken til cysten/abcessen i bugspytkirtlen. På denne måde drænes det væskefyldte hulrum ud i tarmen. I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt efterfølgende at skylle på drænet eller sonden i nogle dage.
Det kan også være nødvendigt at udføre en ERCP (kikkertundersøgelse) eller operation for at fjerne galdesten, der blokerer afløbet fra den dybe galdegang.
-
Hos ca. 85 % forløber sygdommen som et relativt mildt forløb. Men sygdomsforløbet er vanskelig at forudsige og kan spænde fra en mild til en livstruende tilstand, ligesom tilbagefald af sygdommen ikke er sjældent.
Ved alvorlig akut betændelse i bugspytkirtlen vil svigt i mange organer kunne føre til, at patienten ikke overlever. Omkring 15 % udvikler en sådan livstruende tilstand, men dødeligheden er i dag lavere end tidligere.
-
Hvis alkohol er en medvirkende årsag til anfaldet, er det meget væsentligt, at du helt undgår alkohol fremover. Det gælder resten af livet. Hvis det er vanskeligt at efterleve, skal du kontakte din egen læge, som selv kan behandle dig eller henvise dig til alkoholambulatoriet, som specielt tager sig af patienter med alkoholmisbrug.
Hvis årsagen til dit anfald er galdesten, bør galdestenene og galdeblæren fjernes. Det kan ske under indlæggelsen eller senere, når du er kommet dig efter bugspytkirtelbetændelsen. Du bør også holde dig fra alkohol som minimum det første år.
-