Stamcelleopsamling i Blodbanken
Stamcelleopsamling er en behandling, hvor du får opsamlet stamceller fra blodet. Stamcelleopsamling kaldes også ”stamcellehøst” eller leukaferese. Når stamcellerne er opsamlet, fryses de ned, indtil de skal bruges.
-
Stamcelleopsamling er en behandling, hvor du får opsamlet stamceller fra blodet. Stamcelleopsamling kaldes også ”stamcellehøst” eller leukaferese. Når stamcellerne er opsamlet, fryses de ned, indtil de skal bruges.
-
Formålet med at opsamle og nedfryse kroppens egne stamceller er at kunne give stamceller tilbage til knoglemarven efter behandling med højdosis kemoterapi.
Højdosis kemoterapi er en intensiv behandling, som midlertidigt ødelægger knoglemarvens evne til at danne blodets forskellige elementer, nemlig røde og hvide blodlegemer samt blodplader. Ved at tilføre de høstede stamceller 2-3 dage efter kemoterapien, genskabes knoglemarvens funktion.
De optøede stamceller føres tilbage til kroppen gennem et kateter ind i en blodåre – på samme måde som en blodtransfusion. Stamcellerne finder selv vej til knoglemarven, hvor de i løbet af 10-21 dage genetablerer dannelsen af blod.
-
Stimulering af knoglemarven med vækstfaktor
Inden vi kan opsamle stamcellerne, skal de frigives fra knoglemarven til blodbanen. Derfor skal du behandles med kemoterapi og stamcellestimulerende medicin (vækstfaktor) i tiden op til stamcelleopsamlingen.
Kombinationen af kemoterapi og vækstfaktor øger mængden af stamceller i knoglemarven i en sådan grad, så disse ”spilder over” i blodbanen, hvorfra de kan opsamles.
Eventuel anlæggelse af centralt venekateter
Stamceller opsamles normalt via bløde plastikslanger, der føres gennem huden ind i en blodåre, typisk i albuebøjningen eller håndryggen (perifert venekateter).
Der kan dog være forhold som gør, at stamcellerne skal opsamles via et centralt venekateter (Quinton-kateter). Disse forhold kan fx være dårlige/skrøbelige vener, nervesygdom med ufrivillige armbevægelser og lignende. Hvis lægen mistænker, at dette kan være et problem, vurderer blodbank-sygeplejersken dine vener med ultralyd.
Er det nødvendigt med centralt venekateter, skal dette anlægges et par dage før opsamlingen af stamceller. Kateteret anlægges i en blodåre ved kravebenet. Dette foregår i lokalbedøvelse og udføres af en narkoselæge.
-
Blodprøve
Du får taget en blodprøve kl. 6 om morgenen på Hæmatologisk Afdeling. Blodprøven viser, om der er nok stamceller i blodbanen til, at der kan udføres stamcelleopsamling denne dag. Ikke alle er klar til stamcelleopsamling den første dag. Er du ikke klar, forsøger vi igen den efterfølgende morgen med en ny blodprøve.
Dine forberedelser
- Mad. Spis morgenmad, og tag eventuel medicin som du plejer. Spis og drik gerne mejeriprodukter.
- Tøj. Du må gerne have dit eget tøj på, dog skal der være nem adgang til dine albuebøjninger, hvor vi skal anlægge katetre.
- Underholdning. Medbring gerne bøger, computer og mobil. Der er tv på stuen. Pårørende er velkomne.
Transport til Blodbanken
Når Hæmatologisk Afdeling har fået besked fra Blodbanken om, at stamcelletallet er højt nok, vil du blive kørt i taxa til Blodbanken på Aalborg Universitetshospital, Nord. Du skal være klar til at køre straks efter morgenmaden. Sekretæren sørger for transport og giver dig en taxabon med til returkørslen.
I Blodbanken skal du henvende dig til receptionisten, som følger dig ned på stuen.
Selve opsamlingen
Medmindre du har fået anlagt centralt venekateter, får du ved opsamlingen anlagt kateter i begge dine arme (venflons) lige over eller under albuebøjningen. Maskinen opsamler og centrifugerer blodet, som herved lagdeles, så det bliver muligt at opsamle stamcellerne i en pose, mens resten af blodets elementer gives retur til dig.
For at blodet ikke størkner i maskinen, tilsættes en blodfortyndende væske (citrat). Citrat binder forbigående kalk i blodet og forhindrer dermed størkningsprocessen. En del af citratet returneres til dig, men dette er ikke skadeligt. Det eneste, du eventuelt vil kunne mærke, er en snurren/prikken i fingre og læber, som vi kan afhjælpe ved tilskud af kalk enten direkte i blodbanen via katetret eller via en brusetablet.
Under opsamlingsforløbet ligger du i en almindelig seng. Du har fuld bevægelsesfrihed af dine arme, og du vil kunne vende dig i sengen.
Du vil kunne spise og drikke normalt, og Blodbanken kan tilbyde sandwich samt drikkevarer under opsamlingen. Har du brug for specialkost, skal du medbringe dette fra Hæmatologisk Afdeling.
Det er praktisk, at du har været på toilettet inden opsamlingen, da du undervejs kun vil kunne benytte urinkolbe eller bækkenstol ved sengen på stuen.
Stamcelleopsamlingen varer oftest til kl. 13.30 eller kl. 14.30, det vil sige 5-6 timer.
-
På baggrund af dagens blodprøve og den forventede mængde opsamlede stamceller, planlægger vi sammen med læger og bioanalytikere det videre opsamlingsforløb.
Forløbet med stamcelleopsamlingen vil kunne strække sig over 1-3 dage. Du vil altså ikke nødvendigvis kunne forvente at være færdig allerede den første dag. Hvis der ikke er opsamlet nok stamceller den første dag, vil du få vækstfaktor igen om aftenen for at være klar til stamcelleopsamling igen dagen efter.
Har du fået et centralt venekateter, vil dette blive fjernet på Hæmatologisk Afdeling, når der er opsamlet stamceller nok. Dette kræver ikke bedøvelse.
-
Efter behandlingen med vækstfaktor får de fleste ondt i knoglerne, især i lænden. Dette er et tegn på, at knoglemarven arbejder på at frigive stamcellerne. Smerterne kan lindres med almindelig, smertestillende håndkøbsmedicin.
Der er ikke mange bivirkninger ved selve stamcelleopsamlingen. Ud over snurren i læber og fingerspidser vil de fleste mærke træthed efterfølgende. Hvis du har haft behov for at få kalktilskud undervejs, kan dette give anledning til lidt løs afføring. Der vil kunne opstå blå mærker/blodansamlinger, hvor katetrene har siddet. Vi forsøger at forebygge dette ved hjælp af kompression og forbindinger.
-
Stamcellerne vil efter opsamlingen blive frosset ned og opbevaret ved -196oC, indtil der er brug for dem i forbindelse med højdosisbehandlingen. De bliver frosset ned i et frysemedie, så de ikke tager skade af den lave temperatur.
-
Vi anbefaler dig også at læse patientinformationerne fra Hæmatologisk Afdeling: ”Højdosisbehandling med stamcellestøtte” og ”Stamcellehøst”. Har du spørgsmål til proceduren, er du velkommen til at kontakte os.
Blodbanken
Tlf. 97 66 55 76 eller 97 66 55 49
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00