Information til dig, der er vurderet til at have en moderat øget risiko for brystkræft
-
-
Ved den genetiske udredning har man set på, hvor mange tilfælde af brystkræft der har været i din familie, i hvilken alder dine familiemedlemmer fik kræft, og hvor nært beslægtede de er til dig.
Arvelig risiko kan skyldes, at der nedarves en variant i generne. Muligvis er der foretaget undersøgelse af gener med et normalt resultat, altså uden at der blev påvist en sygdomsdisponerende variant, der kan forklare forekomsten af kræft i din familie.
Samlet set er det vurderet, at din risiko for at udvikle brystkræft er moderat øget.
Vurderingen er foretaget ud fra den viden, vi har om din familie i dag. Kommer der nye tilfælde af brystkræft, kan det være relevant med en ny vurdering.
Selvom der er vurderet en moderat øget risiko for brystkræft for dit vedkommende, kan andre kvindelige slægtninge godt have en lavere eller højere risiko for at udvikle brystkræft. Det kommer an på, hvor nært beslægtet man er til de, der har brystkræft, samt ens alder.
Ved en moderat øget risiko for brystkræft er der ikke en øget risiko for andre kræftformer.
-
Brystundersøgelse
Kvinder med en moderat øget risiko for brystkræft anbefales årlig mammografi og brystundersøgelse fra 40- til 50-års-alderen. Når kvinderne fylder 50 år, overgår de til det almindelige screeningsprogram med mammografi hvert 2. år frem til 70-års-alderen.
Regelmæssige undersøgelser forebygger ikke brystkræft, men anbefales med henblik på, at eventuelle kræftknuder opdages så tidligt, at der er bedre behandlingsmuligheder. Du bør derfor kontakte din egen læge, hvis du selv opdager forandringer i dit bryst.
P-piller
P-piller fører på kort sigt til en let øgning af risikoen for brystkræft. Dette gælder formentlig også kvinder med en øget risiko for brystkræft.
-
Om forsikring og pension
Ved tegning af forsikring og pension gælder følgende:
- Lov om forsikringsaftaler §3a og Lov om tilsyn med firmapensionskasser §9a: ”Selskabet må ikke i forbindelse med eller efter indgåelse af aftaler efter denne lov anmode om, indhente eller modtage og bruge oplysninger, der kan belyse en persons arveanlæg og risiko for at udvikle eller pådrage sig sygdomme, herunder kræve undersøgelser, som er nødvendige for at tilvejebringe sådanne oplysninger. Det gælder dog ikke oplysninger om den pågældendes nuværende eller tidligere helbredstilstand.
Links til retsinformation:
- Om forsikringsaftaler: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=143090
- Om firmapensionskasser: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=173086
- Lovtekst om begge: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=180534
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Vil du vide mere om genetisk risiko for brystkræft, kan du eventuelt læse mere hos DBCG.
DBCG (Danish Breast Cancer Cooperative Group) arbejder med alle aspekter af brystkræft I Danmark. DBCG’s register er et landsdækkende register for brystkræft, inklusiv arvelig risiko for brystkræft. Formålet med registreringen er blandt andet at kunne følge kvaliteten af undersøgelser ved arvelig risiko for brystkræft og at give mulighed for forskning i arvelig risiko for brystkræft.
Andre genetiske afdelinger:
Klinisk Genetisk Afdeling
Aarhus Universitetshospital
Tlf. 78 45 55 10
E-mail:kliniskgenetiskafdeling@auh.rm.dk
Klinisk Genetisk Afdeling
Sygehus Lillebælt, Vejle
Tlf. 79 40 65 56
E-mail:slb.klinisk.genetisk.afdeling@rsyd.dk
Klinisk Genetisk Afdeling
Odense Universitetshospital
Tlf. 65 41 17 25
E-mail: ode.kga@rsyd.dk
Klinisk Genetisk Enhed
Region Sjælland
Tlf. 47 32 42 07
E-mail:ros-klin-gen@regionsjaelland.dk
Klinisk Genetisk Klinik
Rigshospitalet
Tlf. 35 45 40 62