Sundhed i en nøddeskal
-
-
Nødder er rige på umættede fedtsyrer. Derudover har de et højt indhold af protein, fibre og plantesteroler, som har gavnlig effekt på kolesteroltallene.
Endelig er nødder rige på E-vitamin og plantefenoler, som er antioxidanter. Studier har vist, at du kan nedsætte din risiko for hjerte-kar-sygdom med op til 25 % ved at spise mindst 140 g nødder om ugen.
Plantesteroler
Plantesteroler findes naturligt i nødder, olier, frø, korn, frugt og grøntsager i forholdsvis små mængder. Vores daglige kost bidrager med 150-400 mg plantesteroler. Plantesteroler hæmmer optagelsen af kolesterol i kroppen.
Plantesteroler virker ved at sænke total- og LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol), mens HDL-kolesterol (det gode kolesterol) og triglycerider ikke påvirkes.
Antioxidanter
Antioxidanter kan forebygge eller forsinke, at andre sunde kemiske stoffer eller organer i vores krop bliver oxiderede, og dermed skadede eller ødelagt.
-
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du dagligt spiser en lille håndfuld nødder (cirka 30 gram). Spis gerne en blanding af usaltede valnødder, hasselnødder, mandler, jordnødder/peanuts, cashewnødder og pecan-nødder.
-
Nødder kan indgå som en del af en varieret kost og integreres i flere af dagens måltider. Desuden kan de være et sundt alternativ til slik, kage og chips.
-
Du kan få flere nødder ved at følge disse råd:
- Brug nødder som sund snack.
- Giv salat ekstra sprødhed med et drys nødder, fx mandler, valnødder, cashewnødder eller peanuts.
- Drys nødder på wok- eller pastaretter, fx mandler, cashewnødder eller pinjekerner.
- Brug hakkede nødder som drys på grillet fisk, fx macadamia- eller pistacienødder.
- Lav en pesto af blendede pistacienødder eller pinjekerner blandet med friske krydderurter, parmesan og lidt olivenolie.
- Brug nødder i dit bagværk, fx hasselnødder eller valnødder.
- Lav din egen mysli af grovvalsede havregryn, nødder og tørret frugt.
-