Undersøgelse af kranspulsårerne og eventuel ballonbehandling
Du skal have lavet en undersøgelse af dine kranspulsårer, eventuelt efterfulgt af en ballonbehandling.
Kranspulsåreundersøgelse (KAG)
Kranspulsåreundersøgelse er en røntgenundersøgelse, hvor vi sprøjter kontrastvæske ind i dit hjertes kranspulsårer for at se, om der er forsnævringer.
Ballonbehandling (PCI)
Ballonudvidelse og stentbehandling er en behandling, der har til formål at udvide en eller flere forsnævringer i kranspulsårerne, så blodets gennemstrømning til hjertemusklen bliver bedre.
-
Du skal have lavet en undersøgelse af dine kranspulsårer, eventuelt efterfulgt af en ballonbehandling.
Kranspulsåreundersøgelse (KAG)
Kranspulsåreundersøgelse er en røntgenundersøgelse, hvor vi sprøjter kontrastvæske ind i dit hjertes kranspulsårer for at se, om der er forsnævringer.
Ballonbehandling (PCI)
Ballonudvidelse og stentbehandling er en behandling, der har til formål at udvide en eller flere forsnævringer i kranspulsårerne, så blodets gennemstrømning til hjertemusklen bliver bedre.
Forberedelser til undersøgelsen
Når du ankommer til afdelingen, bliver du modtaget af en sygeplejerske, som viser dig til rette på stuen og fortæller dig, hvordan undersøgelsen og forberedelserne til undersøgelsen vil forløbe.
- Du får målt dit blodtryk og taget hjertediagram.
- Vi lægger et lille plastikrør (venflon) ind i en åre på din håndryg.
- Du får eventuelt blodfortyndende medicin.
Bedøvelse
Vi anvender lokalbedøvelse af huden under undersøgelsen. Dermed er kun indstiksstedet bedøvet, og du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan mærke berøring.
Undersøgelsen
Selve undersøgelsen sker via en pulsåre i hånden eller din arm.
Vi sprøjter kontrastvæske ind i hjertets kranspulsårer, hvilket som regel ikke kan mærkes. Nogle enkelte mærker dog en trykken i brystet, som hurtigt forsvinder igen.
Forsnævring i kranspulsåren
Undersøgelsen varer cirka 30 minutter, men kan i enkelte tilfælde tage længere tid.
Det videre forløb
Hvis vi finder forsnævringer, vurderer lægen, om du kan behandles med en ballonudvidelse. Hvis det er muligt, vil du blive tilbudt behandling med det samme.
Hvis vi finder forsnævringer, der ikke kan ballonbehandles, kan behandlingen være medicinsk behandling eller en bypassoperation.
Der kan gå nogle dage, før du får endelig besked om eventuel bypassoperation, da dette skal drøftes med hjertekirurgerne på en konference.
Ved ballonbehandlingen fører vi et meget tyndt kateter, som har en sammenklappet ballon i spidsen, ind i den forsnævrede kranspulsåre.
Når ballonen er på plads i forsnævringen, pumper vi den op med kontrastvæske.
Ballonen er pumpet op i nogle sekunder, hvilket hos nogle patienter giver anledning til smerter i brystet. Smerterne forsvinder dog hurtigt igen.
Som regel placerer vi en stent (et lille rørformet metalgitter) i forsnævringen i kranspulsåren ved hjælp af ballonen. Stenten er med til at holde kranspulsåren udvidet og modvirker, at der igen sker forsnævring. Som regel må ballonen pumpes op 2-3 gange under behandlingen for at udvide kranspulsåren.
På øverste billede ses ballonudvidelse, på mellemste ballonudvidelse med stent og på sidste billede resultatet, hvor stenten sidder i karret, og hvor ballonen er taget ud af karret igen.
Forvent, at der kan være ventetid
Da undersøgelserne foregår mellem klokken 8.00 og 15.30, kan der være ventetid før undersøgelsen.
Medicin
Ved blodfortyndende behandling med Marevan og Marcoumar® tilstræbes det, at INR er mindre end 2,5.
Mål temperatur og tag bad hjemmefra
Mål din morgentemperatur og tag bad hjemmefra. Er din temperatur over 37,5 grader, skal du kontakte os.
Kontakt os, hvis du har menstruation
Er du kvinde, og har du menstruation på undersøgelsesdagen, skal du kontakte os, da undersøgelsen så oftest vil blive udsat. Det skyldes, at du ved ballonbehandling skal have blodfortyndende medicin, og at du derfor kan komme til at bløde ekstra meget.
Du kommer tilbage til sengeafsnittet umiddelbart efter behandlingen.
Efter undersøgelsen må du være oppegående. Du får en stram forbinding om håndleddet eller armen, som løsnes i løbet af 2-4 timer.
Hvis du har fået indsat en stent, skal du have blodfortyndende behandling med clopidogrel, ticagrelor eller prasugrel i 1-12 måneder for at forebygge blodprop i hjertet.
Indlæggelsestiden kan variere. Har du udelukkende fået lavet en kranspulsåreundersøgelse, bliver du udskrevet samme dag. Har du også fået lavet en ballonudvidelse, bliver du som hovedregel også udskrevet samme dag. I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt at være indlagt til næste dag.
Hvis du er blevet indlagt akut, kan du forvente at være indlagt i 2-4 dage, mens vi holder øje med din hjerterytme
Undgå overbelastning
Vi informerer dig om forholdsregler efter undersøgelsen, men som hovedregel skal du regne med, at du ikke må overbelaste dit håndled eller din arm de første 24 timer af hensyn til risiko for blødning. Det betyder, at du ikke må løfte mere end 2 kilo eller højst til smertegrænsen det første døgn, og du skal undgå at cykle, støvsuge, lave gymnastik og lignende.
Hold øje med indstiksstedet
Du vil kunne opleve let ømhed samt misfarvning af huden omkring indstiksstedet. Dette er forventeligt og vil aftage af sig selv. Ved vedvarende smerte, udtalt hævelse elle rødme i området skal du kontakte sengeafsnittet eller din egen læge.
Sygemeld dig eventuelt
Har du fysisk arbejde, hvor der kan forekomme tunge løft, bør du være sygemeldt i 4 dage efter udskrivelsen.
Bilkørsel
Der er ingen restriktioner med hensyn til bilkørsel.
Hvis du har erhvervskørekort, kan der gælde særlige regler. Sygeplejersken vil informere dig herom.
Ved kranspulsåreundersøgelse er risikoen for alvorlige komplikationer meget lille, det vil sige få promille.
Ved ballon- og stentbehandling ses alvorlige komplikationer hos mindre end 1 % af patienterne.
Blodansamling ved håndleddet/armen ses hos få procent. Får du en blodansamling, forlænges din indlæggelse muligvis med 1 dag.
En kendt, men meget sjælden komplikation er, at der under ballonudvidelsen kan ske en tillukning af kranspulsåren, hvor det kan blive nødvendigt at udføre en akut bypassoperation.
I løbet af de første måneder er der en mindre risiko (under 5 %) for en gradvis tillukning i stenten. Det er derfor vigtigt, at du husker at tage den ordinerede blodfortyndende behandling.
Risikoen for gradvis tillukning varierer meget fra patient til patient afhængig af typen af forsnævring. Hvis der sker gradvis tillukning, kan de tidligere symptomer komme igen, og en ny undersøgelse og eventuel ballonudvidelse eller bypassoperation kan blive nødvendig.
Har du fået en ballonudvidelse, tilbyder vi dig kontrol i vores ambulatorium. Du kan også gå til kontrol i ambulatoriet på dit hjemsygehus.
Desuden tilbydes du efterbehandling i form af hjerterehabilitering på dit hjemsygehus eller i din hjemkommune.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.