Medfødt mangel på tænder
Din tandlæge har henvist dig til Regionstandplejen på Aalborg Universitetshospital, fordi du mangler en eller flere blivende tænder.
Behandlingen af medfødt tandmangel er et længere forløb, og vi anbefaler, at du læser hele denne pjece, inden du kommer til undersøgelse hos os. Så er du godt forberedt på, hvad der skal ske, og hvad vi skal tale om.
-
Din tandlæge har henvist dig til Regionstandplejen på Aalborg Universitetshospital, fordi du mangler en eller flere blivende tænder.
Behandlingen af medfødt tandmangel er et længere forløb, og vi anbefaler, at du læser hele denne pjece, inden du kommer til undersøgelse hos os. Så er du godt forberedt på, hvad der skal ske, og hvad vi skal tale om.
-
Medfødt tandmangel (aplasi) betyder, at du er født uden anlæg til de blivende tænder. Det vil sige, at du har dine mælketænder, men ikke får nye tænder, når du taber mælketænderne. For det meste er der tale om mangel på en tand eller få tænder, men i sjældne tilfælde kan næsten alle tænder mangle.
Cirka 8 procent af den danske befolkning lider af medfødt tandmangel, og lidelsen er for det meste arveligt betinget.
De fleste får konstateret medfødt tandmangel i 10-12-års alderen.
-
På hospitalet bliver du undersøgt af specialtandlæger, som er eksperter i tandregulering og kæbekirurgi. Vi tager røntgenbilleder af din mund, og du får muligvis også taget både aftryk og fotografi af dine tænder.
På baggrund af billederne og undersøgelsen taler vi sammen om, hvilken behandling der er bedst for dig. Vi taler om fordele og ulemper, og til sidst planlægger vi dit behandlingsforløb.
Da behandling af medfødt tandmangel er et omfattende forløb, kan du blive indkaldt til flere undersøgelser efter denne.
-
Medfødt mangel på tænder kan behandles på flere måder. Hvordan du skal behandles, ved vi først efter undersøgelsen. I denne del af pjecen kan du læse om de forskellige behandlingsmuligheder.
Bevaring af mælketanden
I mange tilfælde er det ikke nødvendigt med behandling, da man kan bevare mælketanden så længe som muligt. Hvis man senere taber mælketanden, vil der som regel ikke være behov for at erstatte tanden med en kunstig tand, da tandsættet oftest fungerer fint uden. Det gælder især for de små kindtænder i undermunden.
Mindre tandregulering
I nogle tilfælde kan man løse problemet med en mindre tandregulering med aftagelig og/eller fast tandbøjle. Tandreguleringen skal foretages, før patienten er færdigudvokset, det vil sige inden 18-års alderen.
Tandimplantat
Det kan være nødvendigt at erstatte de manglende tænder med et tandimplantat. Et tandimplantat er en kunstig tandrod lavet af titanium, som opereres fast i kæben. Efter 3-6 måneder er implantatet klar til at få porcelænskroner på. Det kan være nødvendigt at begynde denne behandling med tandregulering for at få plads til implantatet. Selve implantatbehandlingen udføres først, når patienten er færdigudvokset.
-
Som du kan læse ovenfor, kan behandling af medfødt tandmangel omfatte flere specialer. Derfor planlægger vi allerede nu dit behandlingsforløb.
Hvis du skal have foretaget en mindre specialiseret behandling, skal du behandles hos den kommunale tandpleje eller en praktiserende tandlæge. Hvis du skal have en mere omfattende behandling, vil en del af behandlingen foregå på hospitalet ved Regionstandplejen.
Afhængig af, hvilken behandling du skal have, kan dele af behandlingen eventuelt først udføres, når du er fuldt udvokset. Derfor kan der være behov for, at du kommer til undersøgelse på hospitalet, når du er omkring 17 år. Her vil den endelige behandlingsplan fastlægges.
-
De første 5 år efter din behandling bliver du løbende indkaldt til kontrol på hospitalet. Din behandling er først endeligt afsluttet, når du har været til 5-årskontrollen. Herefter skal du selv sørge for kontrol og vedligehold af behandlingen hos din egen tandlæge.
-
Du skal ikke selv betale for din behandling. Uanset om du bliver behandlet på hospitalet eller hos anden tandlæge, dækker Regionstandplejen omkostningerne.
Du skal dog selv betale for transport til og fra undersøgelser og behandling.
Efter 5 år frafalder garantien på behandlingen, og du skal selv betale for vedligehold og eventuelle skader.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Kæbekirurgisk Afdeling
Tlf. 97 66 27 95
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 14.00
Sygeplejerske (telefonkonsultation)
Tlf. 97 66 28 01
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 12.30 – 14.00