Skift af forbinding
Efter anlæggelsen sættes en vandtæt, gennemsigtig, steril forbinding over kateteret. Forbindingen skiftes hver 2. dag den første uge og herefter hvert 3. døgn, så længe du er indlagt. Forbindingen skal altid skiftes, hvis den er våd eller har løsnet sig. Når forbindingen skal skiftes, skal området omkring kateteret renses med sterile spritservietter.
Efter 21 dage er forbindingen ikke længere nødvendig, da kateteret er vokset fast, og huden forventes at være hel. Hvis der siver væske fra kateteret, skal du dog fortsat have forbinding på.
Før brug af kateteret
Før kateteret bruges til at give dig medicin med eller til at tage blodprøver med, tørrer vi det af med store sterile spritservietter. Det gør vi for at forebygge infektion.
Når kateteret er i brug, sikrer sygeplejersken dagligt, at kateteret stadig er placeret korrekt og fungerer, som det skal. Det sker fx ved, at sygeplejersken med en sprøjte sikrer sig, at der kan trækkes blod tilbage og løbe saltvand ind.
Efter brug af kateteret
Hvis der står blod i kateteret, kan det størkne og danne en prop i kateteret. Derfor skylles det grundigt igennem efter brug, så det ikke lukker til. Hvis kateteret bruges flere gange dagligt, skylles kun med saltvand.
Hvis kateteret bruges sjældnere, lukkes det med en såkaldt ’Heparin-prop’, som består af 3 ml Heparin, som fylder slangen og forhindrer blodet i at størkne. De forskellige ’løb’ skylles og bruges hver for sig.
Forebyggelse af infektion
Bakterier findes overalt - på hænder, i luften og på alt, der ikke er steriliseret. Bakterier er så små, at vi ikke kan se dem, og de viser sig først, når man får de første synlige tegn på betændelse, fx rødme af huden, smerter eller feber.
Det er vigtigt at forebygge infektion, da det ellers kan blive nødvendigt at fjerne kateteret. Infektion forebygges blandt andet ved, at al omgang med kateteret og indstiksstedet foregår efter grundig håndvask og afspritning af hænder.