Sådan tømmer du blæren med kateter
Gentagne blærebetændelser og/eller besvær med at holde på urinen kan skyldes dårlig blæretømning, som på sigt kan være skadelig for nyrerne.
Vi lærer dig teknikken til at bruge kateteret og aftaler, hvor ofte du skal bruge det.
Du skal bruge et nyt kateter hver gang. I første omgang får du de katetre, du skal bruge, med hjem. Hvis det bliver en varig tilstand, ansøger vi om kateterbevilling hos din kommune.
Har du ildelugtende urin eller mistanke om blærebetændelse, er det en god idé, at du drikker 1 liter væske i løbet af 2-3 timer. Herefter skal du tømme blæren med kateter 1 gang i timen de næste timer.
Får du feber, smerter eller blodig urin, skal du kontakte din egen læge, som vil tage stilling til, om du eventuelt skal behandles. Husk at aflevere en urinprøve til din læge.
Sidder der blodtjavser i kateteret, betyder det ikke noget, men skyldes, at kateteret har lavet en ubetydelig rift i urinrøret eller blæren.
Selv som du har brug for at tømme blæren ved hjælp af et kateter, kan du sagtens leve det liv, du plejer, og gøre de ting, du gerne vil. Du skal blot være opmærksom på et par praktiske ting i forhold til at tømme blæren med kateter uden for dit hjem. For eksempel er alle toiletter ikke lige rene. Det kan derfor være en fordel at have vådservietter og en affaldspose med sammen med katetrene, når du tager på tur.
Hvis du skal rejse i udlandet, skal du have en attest med, der fortæller, at du bruger kateter. Attesten finder du på Coloplast.dk
Yderligere kontrol aftales individuelt.
Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte os.