Sterilisation af kvinder
-
-
Lægen, der skal operere, taler med dig om, hvad der skal foregå, inden du bliver bedøvet.
Under operationen er du fuldt bedøvet. Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen.
Lægen lægger 1 operationssnit lige under navlen og 2 snit i hårgrænsen lige over skambenet. Snittene er 1-3 centimeter lange. Gennem snittet under navlen indføres et kikkertrør, som lægen bruger til at se igennem. Gennem de 2 andre snit indføres operationsinstrumenterne, som lægen bruger til at fjerne æggelederne eller afbryde passagen gennem dem med.
Operationen varer cirka ½-1 time.
Når operationen er færdig, bliver du flyttet til opvågningsafsnittet.
-
Spis sundt og motionér dagligt
For at få et godt resultat efter operationen er det af stor betydning, at du får en sund og varieret kost med højt indhold af protein og jern. Kosten skal være rig på fibre, og du bør dagligt spise frugt og grøntsager. Daglig motion kan også forbedre dine muligheder for at komme dig godt efter operationen. Er du overvægtig, kan du nedsætte risikoen for komplikationer, hvis du taber dig.
Hold pause med medicin
Tager du medicin, skal du i nogle tilfælde holde pause for at undgå komplikationer ved operationen. Det gælder særligt smertestillende medicin, gigtmedicin, blodfortyndende medicin eller naturmedicin, fx fiskeolie. Du skal følge de anvisninger, du får af lægen.
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operationFjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Piercinger i operationsområdet eller munden skal fjernes. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Du må gerne beholde kontaktlinser i. Det er dog meget vigtigt, at du fortæller narkosesygeplejersken, at du har linser.
Undgå at fjerne hår ved operationsstedet
For at nedsætte risikoen for infektion fra rifter i huden omkring operationsstedet må du ikke fjerne kønsbehåring mindst 1 uge før operationen. Du vil få kønsbehåringen fjernet, når du kommer i afdelingen.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Undlad også at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere din hud inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Risici ved operationen
Ved enhver operation er der risiko for, at der kan opstå problemer, men det ses sjældent ved sterilisation, der er foretaget ved kikkertmetoden (0,4–2 %).
- De hyppigste problemer er kortvarig temperaturstigning de første dage efter operationen og betændelse i operationssåret.
- Selve bedøvelsen indebærer en risiko, om end den er meget lille.
- I meget sjældne tilfælde kan der komme skade på andre organer som fx blære, urinledere og tarm.
-
Du har lette smerter
Når du vågner, vil du have lette mavesmerter. Det skyldes, at bughulen har været fyldt med luft under operationen. Du kan også have ondt i højre skulder. Dette skyldes irritation af mellemgulvet på grund af luft i bughulen. Hvis du har behov for det, får du smertestillende medicin
Du får tilbudt mad og drikke
Når du er vågen, får du tilbudt noget at drikke og, hvis du har lyst, også noget at spise.
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Lægen der har opereret dig, kommer og informerer dig før du tager hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
-
Aftal eventuelt at have en pårørende hos dig
Det kan være en god idé, at du har en voksen person hos dig de første 24 timer efter operationen. Din pårørende skal holde øje med eventuelle eftervirkninger af operationen eller medicin og sørge for, at du får hvile.
Forvent blødning efter operationen
Det er normalt, at du bløder lidt fra livmoderhalsen efter operationen.
Fjern plastrene
Du må fjerne plastrene efter 1 døgn.
Aftal at få fjernet operationstrådene
Du skal selv kontakte din læge og bestille en tid til at få fjernet operationstrådene. Trådene kan fjernes 7-10 dage efter operationen.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Som regel er det nødvendigt at være sygemeldt i 1-2 dage efter denne behandling, men tal med lægen om netop dit behov.
Operationens effekt
Sterilisation ved kikkertmetoden er meget effektiv som forebyggelse mod svangerskab, men graviditet indtræder dog hos 0,2-0,8 % af de opererede. Hvis din menstruation ikke kommer til ventet tid, bør du tage en graviditetstest.
Fortsæt med p-piller, indtil pakken er tom
Hvis du har brugt p-piller i tiden op til operationen, bør du fortsætte med den pakke p-piller, du er i gang med. Det nedsætter muligheden for graviditet omkring operationstidspunktet og også risikoen for, at der kommer forstyrrelser i menstruationerne efter operationen.
Vær opmærksom på, om du har haft ægløsning umiddelbart før operationen. Ægget kan da have passeret æggelederen og kan blive befrugtet efter operationen. Benyt derfor fx kondom indtil næste menstruation.
Tag brusebad
Du må gerne tage brusebad, men vi råder dig til at vente med karbad, havbad og svømmebassin, indtil blødningen er stoppet.
Samleje
Du må have samleje, når du har lyst.
Kontakt os ved problemer det første døgn
Ring til os, hvis du inden for det første døgn får:
- stærke smerter
- kraftig blødning
- rødme, ømhed eller hævelse ved sårene
- feber.
Efter det første døgn skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten, hvis du oplever problemer.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.