Når du har mistet i graviditetsuge 12+0 – 21+6
Når du gennemgår en abort efter graviditetsuge 12, kan du opleve fysiske forandringer i kroppen, følelsesmæssig belastning, og der vil være praktiske aktiviteter, du skal tage stilling til. Derfor får du disse oplysninger med fra hospitalet, så du ved, hvor du kan henvende dig ved behov.
Materialet her indeholder følgende emner:
|
-
Når du gennemgår en abort efter graviditetsuge 12, kan du opleve fysiske forandringer i kroppen, følelsesmæssig belastning, og der vil være praktiske aktiviteter, du skal tage stilling til. Derfor får du disse oplysninger med fra hospitalet, så du ved, hvor du kan henvende dig ved behov.
Materialet her indeholder følgende emner:
- Fysiske forandringer
- Bedemand
- Sorg
- Samtaler
- Kontaktinfo
-
Blødning er normalt, men kontakt egen læge ved infektion
Ved en abort efter graviditetsuge 12 vil du kunne mærke forandringer i kroppen i ugerne efter. Det er normalt, at du kan bløde i op til 6-8 uger. Du kan opleve frisk blødning i cirka 1 uge, herefter skal blødningen være aftagende.
Så længe du bløder eller oplever brunligt udflåd, anbefales det, at du ikke går i karbad, svømmehal eller har ubeskyttet samleje af hensyn til risiko for infektion. Hvis du oplever ildelugtende udflåd, ømhed i nedre del af maven eller får feber, skal du kontakte egen læge, da det kan være tegn på infektion.
Tag gerne smertestillende håndkøbsmedicin
Du kan opleve smerter/murren i underlivet, da din livmoder trækker sig sammen efter en endt graviditet. Du må tage paracetamol 1000 mg hver 6. time (fx Panodil® eller Pamol®) og Ibumetin® 400 mg hver 8. time, medmindre andet er aftalt med jordemoder/læge.
Du kan opleve begyndende mælkeproduktion
Når en graviditet ender, er det normalt, at hormonforandringerne stimulerer til brystspænding og/eller begyndende mælkeproduktion. Før graviditetsuge 16 er det normalt at opleve en let brystspænding, som oftest vil ophøre spontant. Efter graviditetsuge 16 bliver alle, der mister, tilbudt Dostinex, som er et lægemiddel, der hæmmer mælkeproduktionen. Hvis du trods Dostinex alligevel oplever begyndende mælketilløb, feber eller rødme på brystet, skal du kontakte din egen læge.
-
Inden du/I forlader Fødegangen, vælger du/I, om hospitalet skal stå for nedgravningen af fosteret, eller om du/I selv vil håndtere dette.
- Hvis du/I selv vælger at stå for nedgravningen og de praktiske opgaver, anbefaler vi, at du/I kontakter en bedemand. Du/I får udleveret en “nedgravningsattest” fra Fødegangen. Attesten giver ret til begravelseshjælp, som kan dække de fleste af udgifterne.
- Hvis hospitalet varetager nedgravningen, betyder det, vi tager os af alt det praktiske og administrative omkring fosteret. I behøver ikke at gøre noget. Fosteret opbevares i Hospitalskapellet i mindst 10 uger, hvor I har mulighed for at ændre beslutningen og selv varetage forløbet. Herefter foretages nedgravningen på Almen Kirkegaard i Aalborg. Nedgravningsstedet kan du/I få oplyst af kirkegårdskontoret.
-
Sorg er en naturlig reaktion på at miste noget betydningsfuldt.
Sorgprocessen varierer fra person til person, men mange oplever en grad af de samme følelser og reaktioner under og efter forløbet på Fødegangen. Det er normalt at føle vrede, skyld og fortvivlelse over det skete, og mange føler en tristhed og savn, som kan give både fysiske og psykiske reaktioner.
Det er forventeligt, at man træder ind og ud af sorgen. Det ene øjeblik kan man opleve at være glad, og umiddelbart efter kan man græde over små hverdagsting. Med tiden bliver tabet lettere at bære. Selvom sorgen indimellem dukker op, er det vigtigt at huske, at sorg tager tid og opleves forskelligt fra person til person.
-
Når du/I har mistet, kan omgivelsernes reaktion have stor betydning. Nogle oplever stor støtte fra familie og venner, mens andre føler sig misforståede og alene. Velmenende råd kan føles sårende, selvom de er godt ment. Det vigtigste, pårørende kan gøre, er at lytte, vise forståelse og være til stede.
Vi anbefaler, at du/I tager en samtale med dine/jeres nærmeste tidligt i forløbet, for netop at få den støtte som passer til dig/jer.
-
Hvis du/I får brug for anden støtte efter at have mistet, er der forskellige gratis tilbud:
- Jordemodersamtale. Du/I har mulighed for at få en samtale med jordemoderen i forløbet. Hvis ikke du/I allerede har planlagt en samtale med din jordemoder, kan en samtale planlægges. Ring i så fald til Aalborg Jordemodercenter på tlf. 97 66 28 28, tirsdag – torsdag kl. 8.00 – 16.30.
- Foreningen “Forældre og sorg”. Foreningen har et specialiseret tilbud om terapeutiske samtaler til dig/jer, der her mistet et barn. Mere information kan findes på hjemmesiden: www.foraeldreogsorg.dk
- Samtale med hospitalspræsterne på Aalborg Universitetshospital. Hospitalspræsterne tilbyder mulighed for samtale og sorggruppe. Hospitalspræsten står til rådighed med sin tid og nærvær. Du/I behøver ikke at være religiøse for at benytte jer af tilbuddet. Hospitalspræst, Maibritt G. Kristensen, kan kontaktes på tlf. 29 46 00 86 i hverdagene fra 8.00-16.00.
-
Egen læge
Du/I har ikke ret til sorgorlov, men skal sammen med din/jeres egen læge, planlægge din/jeres sygemelding og vej tilbage til arbejdet, studiet eller lignende.
A-kasse eller fagforening
Det kan være en god ide at kontakte sin A-kasse eller fagforening, for at orientere sig i regler eller tilbud, de måtte have.
Sundhedsplejersken
Hvis du/I har børn i hjemmet, kan kontakt til sundhedsplejersken være en mulighed, for at få støtte til håndtering af søskendes mulige reaktioner på situationen.
-
Når man har mistet, er det normalt at have tanker og spørgsmål til en eventuel ny graviditet. Disse tanker og spørgsmål har du/I mulighed for at tage op med lægen eller jordemoderen.
Lægesamtale på hospitalet
Du/I vil blive indkaldt til en lægesamtale 6-8 uger efter aborten. Her vil du/I få svar på obduktion og eventuelle andre undersøgelser, hvis du/I har ønsket dette. Derudover vil du/I snakke med lægen om overvejelser/muligheder ved en eventuel kommende graviditet.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Fødegangen/Fødemodtagelsen
Tlf. 97 66 31 08
Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd
Tlf. 97 66 30 00
Hospitalskapellet
Tlf. 97 66 83 75
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 15.00