Der er ingen behandling, der kan fjerne svangerskabsforgiftningen, men vi kontrollerer din tilstand løbende. Kontrollerne kan foregå ambulant eller under indlæggelse afhængig af sværhedsgraden af svangerskabsforgiftningen. Vi vurderer, om du trygt kan fortsætte graviditeten, eller om det er nødvendigt at afbryde graviditeten ved at sætte fødslen i gang eller foretage kejsersnit.
Ambulant kontrol
Den ambulante kontrol foregår i Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd. Hvor ofte, du skal til kontrol, afhænger af svangerskabsforgiftningens sværhedsgrad.
Det undersøger vi ved kontrollerne:
- Vi undersøger din urin for protein ved hver kontrol. På den måde følger vi med i, om der sker en udvikling i tilstanden.
- Vi måler dit blodtryk. Du vil muligvis have behov for blodtryksnedsættende medicin.
- Du får eventuelt taget blodprøver.
- Vi følger, hvordan barnet har det ved hjælp af ultralydsskanning og eventuelt kardiotokografi (CTG), som er en registrering af barnets hjerterytme.
Hvis du hjemme oplever nytilkomne symptomer eller kraftig forværring af symptomer, skal du straks kontakte hospitalet. På hverdage 8.00 – 15.00 skal du kontakte Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd, og uden for afsnittets åbningstid skal du kontakte Fødemodtagelsen. Se kontaktoplysninger sidst i pjecen.
Kontrol under indlæggelse
Ved svær svangerskabsforgiftning råder vi dig til at blive indlagt på sengeafsnittet for gravide. Her kan vi overvåge din tilstand nøje, og du kan aflaste din krop.
Det overvåger vi, når du er indlagt:
- Vi måler dit blodtryk flere gange i døgnet, afhængig af hvor stabil din tilstand er. Dosis af blodtryks-nedsættende medicin reguleres efter dine blodtryksværdier. Der kan derfor være takle om hyppige ændringer i medicin.
- Vi undersøger din urin for protein dagligt. På den måde følger vi med i, om der sker en udvikling i tilstanden. Personalet vejleder dig i, hvordan du laver urinprøven.
- Du bliver eventuelt vejet og får taget blodprøver.
- Dit barn overvåges dagligt med kardiotokografi (CTG).
- Når vi vurderer det nødvendigt, laver vi en ultralydsskanning for at kontrollere barnets vækst og moderkagens funktion.
Når du skal føde
Hvis din tilstand forværres, eller hvis du er tæt på terminen, anbefaler vi, at du føder barnet inden for kort tid. Afhængig af barnets tilstand, dit blodtryk og blod- og urinprøver vurderer lægen, om du kan føde normalt, eller om der skal foretages et kejsersnit.
Hvis din tilstand efter fødslen ikke er stabil, bliver du overflyttet til et intensivafsnit. Her skal du blive, indtil din tilstand er stabil. På intensivafsnittet kan der være 1 pårørende hos dig ad gangen. Dit barn kan være hos dig på intensivafsnittet, hvis både din og barnets tilstand tillader det.
På barselsafsnittet
Hvis du er i stand til det, kommer du på Barselsafsnit 11 lige efter fødslen. Hvis du har brug for først at komme på intensivafsnittet, kommer du på Barselsafsnit 11, når du er klar til det.
Efter fødslen vender kroppen gradvist tilbage til normal funktion. Dog kan påvirkning af kredsløb, lever og nyrer hos nogle patienter fortsætte en tid efter fødslen. Derfor bliver du også kontrolleret efter fødslen.
- Vi måler dit blodtryk en til flere gange i døgnet, afhængig af hvor stabil din tilstand er.
- Hvis du får medicin, regulerer vi din dosis i dagene efter fødslen.
- Vi tager blodprøver for at vurdere, om svangerskabsforgiftningen er på retur.
- Vi vurderer, om du har så meget vand i kroppen, at du skal have vanddrivende medicin. Vi vil eventuelt føre regnskab med, hvor meget du drikker, og hvor meget urin du producerer. Du vil også blive vejet dagligt.
Hvis du har uafklarede spørgsmål angående din graviditet og fødsel eller en eventuelt kommende graviditet, er du velkommen til at tale med en læge, mens du er indlagt på Barselsafsnit 11 eller eventuelt senere i Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd.