Moderkageprøve og fostervandsprøve
Moderkageprøve og fostervandsprøve bruges til at undersøge, om fosteret har kromosomafvigelser og visse arvelige sygdomme.
Moderkageprøven kan vi tage fra 11. graviditetsuge.
Fostervandsprøven kan vi tidligst tage fra 17. graviditetsuge. Det er det samme, vi undersøger i de to prøver. Vi vil orientere dig om, hvilken af prøverne vi tilbyder dig.
-
Moderkageprøve og fostervandsprøve bruges til at undersøge, om fosteret har kromosomafvigelser og visse arvelige sygdomme.
Moderkageprøven kan vi tage fra 11. graviditetsuge.
Fostervandsprøven kan vi tidligst tage fra 17. graviditetsuge. Det er det samme, vi undersøger i de to prøver. Vi vil orientere dig om, hvilken af prøverne vi tilbyder dig.
-
Hvis du ønsker at få taget prøven, skal du dels læse en patientinformation om prøven og dels underskrive en samtykkeerklæring.
I samtykkeerklæringen skal du tage stilling til:
- hvilke genetiske informationer, du ønsker
- om du må kontaktes efter forløbet, hvis der fremkommer viden af væsentlig betydning via den genetiske analyse
- om de genetiske oplysninger må anvendes til forskning.
Inden prøven tages hos os, vil du få mulighed for at stille spørgsmål til patientinformationen og samtykkeerklæringen.
Her finder du patientinformation og samtykkeerklæring til udfyldelse
Gå ind på Nationalt Genom Centers side via linket her:
https://ngc.dk/blanketter-og-vejledninger
- Under ”Samtykke”, finder du ”Samtykkeblanket i forbindelse med fosterdiagnostik”, som du skal printe og udfylde.
- Under ”Patient- og borgerinformation” finder du ”Information til gravide vedrørende omfattende genetisk analyse i forbindelse med fosterdiagnostik”, som du skal læse.
- Ønsker du at tilkendegive, at de genetiske oplysninger ikke må bruges i forbindelse med forskning, skal du under ”Vævsanvendelsesregistret” udfylde blanketten ”Til- og frameldingsblanket Vævsanvendelsesregistret til gravide”.
-
Prøven – enten moderkageprøven eller fostervandsprøven – bliver taget af en læge, der assisteres af en sygeplejerske eller en jordemoder.
Vi tager prøven gennem dit maveskind. Først bliver du ultralydsskannet, så vi kan måle fostrets størrelse og finde ud af, hvor vi skal tage prøven. Herefter vasker vi din hud med en desinficerende væske.
Vi tager selve prøven med en tynd kanyle, og du bliver ultralydsskannet, mens vi tager prøven. Prøvetagningen tager kun et par minutter. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan det føles at få taget prøven, men de fleste mærker kun et mindre ubehag. De fleste siger, at det ikke er væsentligt anderledes end at få taget en blodprøve i armen.
Du er velkommen til at have én voksen ledsager med ind til prøvetagningen, hvor du/I også vil have mulighed for at stille spørgsmål.
-
Tag den med ro resten af dagen
Når du har fået taget prøven, anbefaler vi, at du tager den med ro resten af dagen, planlæg derfor at holde fri resten af dagen. Der vil være en abortrisiko ved en moderkageprøve eller en fostervandsprøve på højst 0,5%.
Forvent at føle ubehag
Det er normalt at føle ubehag i timerne efter prøvetagningen. Du kan fx få menstruationslignende smerter og tyngdefornemmelse i underlivet. Du kan eventuelt tage smertestillende medicin (paracetamol) i de anbefalede doser. Smerterne fortager sig som regel efter 1 døgn.
Kontakt os ved blødning, vedvarende smerter, eller hvis fostervandet siver
Hvis du bløder, fostervandet siver, eller hvis du får vedvarende smerter, skal du kontakte os inden for normal åbningstid. Ved akut behov uden for normal åbningstid skal du/I kontakte Sengeafsnit for Gynækologi og Graviditet på tlf. 97 66 30 94.
Du får svar på undersøgelsen af prøven
Afhængig af hvilken type undersøgelse du får lavet, varierer svartiden, men er oftest cirka 1 uge. Du vil få besked på, hvor lang svartid du skal regne med. Vi ringer til dig, så snart vi har svaret.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd
Tlf. 97 66 31 30
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 10.00 – 12.00
Aktuelt i øjeblikket: Du kan blive spurgt, om du vil deltage i et forskningsprojekt
Hvis du bliver tilbudt moderkageprøve, vil du også blive tilbudt at deltage i et videnskabeligt forskningsprojekt. Formålet med projektet er at undersøge, om man kan finde fosterceller i dit blod, samt om disse kan anvendes til genetisk fosterundersøgelse i stedet for en moderkageprøve. Siger du ja til at deltage, vil vi bede dig afgive en blodprøve. Du kan læse mere om forskningsprojektet i det vedhæftede informationsmateriale – se sidst i indkaldelsen.