Behandling af fostervandsafgang før 34. graviditetsuge
-
-
Vi giver besked, hvis du skal aflaste med hvil
Hvis din livmoderhals er afkortet, kan det være aktuelt, at du aflaster under indlæggelsen. I så fald vil du få besked af lægen. Er dette ikke tilfældet, må du bevæge dig frit rundt i afsnittet. Du bør undgå tunge løft.
Besøg på Neonatalafsnittet
Mens du er indlagt hos os, får du mulighed for at se Neonatalafsnittet på Børne- og Ungeafdelingen. Du får også mulighed for at tale med en børnelæge, så du er forberedt på, hvad der skal ske, når du føder dit barn.
Medicinsk behandling under indlæggelsen
Du bliver behandlet med penicillin de første 7 dage efter fostervandsafgangen for at mindske risikoen for infektion og veer. Når du er nået forbi 23. graviditetsuge, får du en indsprøjtning med binyrebarkhormon for at modne barnets lunger.
Undersøgelser under indlæggelsen
- Temperatur måles i endetarmen 2 gange dagligt.
- Du får taget blodprøver 2 gange om ugen. Blodprøverne viser, om der er tegn på infektion.
- Hvis du er mindre en 25 uger gravid, lytter vi efter barnets hjertelyd dagligt. Hvis du er mere end 25 uger gravid, undersøger vi hver dag barnets hjerterytme med kardiotokografi (CTG).
- De første dage vil vi gerne se dine brugte hygiejnebind. Når du selv er blevet fortrolig med at vurdere dine bind, skal vi kun se dem, hvis de ændrer udseende eller lugt.
- Vi ultralydsskanner dit barn cirka hver 2. uge, så vi kan holde øje med mængden af fostervand omkring barnet, og hvordan barnet udvikler sig.
Igangsættelse af fødslen
Når du er 34 uger gravid, sætter vi fødslen i gang. På dette tidspunkt er barnet så modent, at det er mere sikkert for det at blive født end at forblive i livmoderen.
Da du har haft fostervandsafgang i længere tid, vil du få antibiotika under fødslen for at forebygge infektion. Barnet flyttes til Neonatalafsnittet efter fødslen. Her bliver barnet, indtil det er i god trivsel og kan komme på Barselsafsnit 11 eller eventuelt udskrives.
-
Du skal være opmærksom på eventuelle ændringer i din tilstand. Hvis du oplever noget af nedenstående, skal du altid fortælle det til os, så vi kan behandle det.
Feber
Feber kan være et tegn på infektion i livmoderen.
Ømhed i livmoderen
Hvis du får ømhed i livmoderen eller føler dig utilpas, kan det være tegn på begyndende infektion.
Fostervandet skifter farve
Fostervand er normalt klart. Hvis fostervandet skifter farve, kan det være udtryk for, at barnet ikke har det godt. Det kan være forbigående, men det bør undersøges nærmere.
Fostervandet ændrer lugt
Fostervand har normalt en helt speciel sød lugt. Hvis fostervandet får en skarp lugt, kan det være tegn på, at der er opstået infektion i fosterhinden.
Du mærker veer
Ved fostervandafgang er der risiko for, at fødslen går i gang. Hvis du mærker veer, skal du give personalet besked.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Hvis du vil vide mere om for tidlig fostervandsafgang, kan du eventuelt læse mere påhttps://patienthåndbogen.dk
Søg på: ’Fostervandslækage’.