Fjernelse af livmoderen gennem maven
Du skal have fjernet din livmoder på grund af en godartet lidelse. Vi tilbyder dig at fjerne din livmoder ved en operation gennem maven.
-
Du skal have fjernet din livmoder på grund af en godartet lidelse. Vi tilbyder dig at fjerne din livmoder ved en operation gennem maven.
-
Bedøvelse under operationen
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Du får eventuelt også lagt et smertekateter i ryggen, som er med til at smertedække dig både under og efter operationen. Det er lægen, som opererer dig, der vurderer, hvor længe du skal beholde smertekateteret i ryggen. Det vil typisk blive fjernet 1 døgn efter operationen. Under bedøvelsen får du lagt et kateter – et tyndt rør – i blæren, så den kan tømmes under operationen.
Selve operationen
Lægen opererer dig gennem et snit i maven. Snittet lægges enten på tværs langs kanten af kønsbehåringen (bikinisnit) eller på langs fra navlen og ned mod skambenet. Gennem snittet løsner og fjerner lægen livmoderen og livmoderhalsen og oftest også æggelederne.
Når livmoderen er fjernet, lukkes toppen af skeden med selvopløselig tråd. Herefter ender skeden som et ”blindt rør”. Hvis æggestokkene er raske, beholder du dem, medmindre andet er aftalt med dig inden operationen.
Operationen varer cirka 45-90 minutter.
Efter operationen
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret i cirka 2 timer, indtil du er vågen af bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Du skal typisk være indlagt 2-3 dage.
-
Hold pause med medicin
Tager du medicin skal du i nogle tilfælde holde pause for at undgå komplikationer ved operationen. Det gælder særligt smertestillende medicin, gigtmedicin, blodfortyndende medicin eller naturmedicin, fx fiskeolie. Du skal følge de anvisninger, du får af lægen om din medicin.
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Vi anbefaler, at du 2 timer før drikker den sukkerholdige drik, vi har udleveret til dig. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Undlad også at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere dig inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, piercinger, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Undgå at fjerne hår ved operationsstedet
For at nedsætte risikoen for infektion fra rifter i huden omkring operationsstedet må du ikke fjerne kønsbehåring mindst 1 uge før operationen.
-
Du bliver observeret i nogle timer
Efter operationen hviler du nogle timer på sengestuen. Du får serveret mad og drikke, når du har lyst til det. Senere på dagen fjerner vi kateteret i blæren og droppet i armen.
Smertestillende medicin
Du får 2 slags smertestillende tabletter: Panodil og et NSAID-præparat. Får du brug for mere, må du sige til. Det er vigtigt, at du efter operationen hele tiden får tilstrækkelig smertestillende medicin, så du kan være fysisk aktiv og dermed blive hurtigere rask.
Medicin mod kvalme
Ved en operation påvirkes kroppen på en måde, som hos nogle patienter giver kvalme de første dage efter operationen. Det er vigtigt, at du ikke har kvalme, så du kan spise tilstrækkeligt med mad og have lyst til fysisk aktivitet. Sig til, hvis du mærker tegn på kvalme. Så kan vi forsøge at hjælpe dig blandt andet med kvalmestillende medicin.
Du får blodfortyndende medicin
For at nedsætte risikoen for, at der opstår blodpropper efter operationen, får du en indsprøjtning med blodfortyndende medicin. Det vil du herefter få dagligt, så længe du er indlagt.
Hold maven i orden
Du får tilbudt midler til at holde maven i orden, da det er vigtigt for dit velvære og din heling, at tarmene er i gang. Det første døgn kan du forvente, at din tarm vil være påvirket af bedøvelsen. Det kan give kolikagtige smerter og en del luft i maven. Du kan dog selv afhjælpe smerter ved at komme op at gå, så snart du kan, og ved at drikke mindst 2 liter væske dagligt (9-12 glas) og spise en god fuldkost. Vi støtter dig i den grad, du har brug for det. Vi hjælper dig også med at få protein nok ved hjælp af proteindrikke.
Kom hurtigt ud af sengen
Jo hurtigere, du kommer ud af sengen efter operationen, jo hurtigere får du det godt og får gang i maven igen. Dine lunger har også gavn af, at du er fysisk aktiv. Du skal ud af sengen allerede første dag og gå lidt rundt. Vi støtter dig i det omfang, du har brug for det.
Hjem igen
Er operationen forløbet normalt, bliver du udskrevet på 3.-dagen for operationen og kan tage hjem. Det kan være en god idé at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem.
-
Vær opmærksom på infektion
Du kan have en let feber i dagene efter operationen. Det er helt normalt. Får du høj feber eller stærke smerter i underlivet, kan det være tegn på blærebetændelse eller betændelse ved operationssåret, og du skal i så fald behandles. Kontakt din egen læge.
Undgå belastning af underlivet
Vi anbefaler, at du er sygemeldt i 2-3 uger, afhængig af den fysiske belastning i dit arbejde. Undgå hård fysisk aktivitet, såsom sport, gymnastik, støvsugning og gulvvask min. de første 3 uger. Du må løfte det, du kan uden besvær. Når såret er helet efter 3-4 uger, kan du gradvist genoptage dine sædvanlige aktiviteter. Brug kroppen så normalt som muligt, men respektér din smertegrænse.
Tag smertestillende efter behov
Du kan fortsat have menstruationslignende smerter og ømhed de første 2-3 uger. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb. Maven kan være lidt oppustet de første 4-6 uger efter operationen.
Bestil tid hos din læge
8-10 dage efter operationen skal du have fjernet clips eller tråde i operationssåret. Det foregår hos din egen læge, og du skal selv bestille tid til det.
Hvil dig flere gange dagligt
Du kan opleve en større træthed de første 2-4 uger efter operationen. Hvil dig nogle gange dagligt, når du har behov for det. Men sørg også for at komme ud og bevæge dig. Jo mere du bevæger dig, jo mindre træt vil du blive. Almindelig motion som små gåture.
Undgå krævende fysisk aktivitet
Cykling og bilkørsel frarådes de første 2 uger efter operation. Du kan cykle og køre bil, når du føler dig klar til det. Du skal være i stand til at bevæge fødderne fx fra speeder til bremse, uden at dette medfører smerter i mavemusklerne. Lyt til din krop, og undgå de aktiviteter, som giver smerter.
Undgå karbad, svømmehal og samleje
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at bruge tampon, tage karbad, gå i svømmehal eller bade i havet, så længe du bløder. Du bør undgå samleje de første 4 uger efter operationen.
Fortsæt regelmæssige celleskrab efter operationen
Sædvanligvis fjernes livmoderhalsen ved operationen, men hvis du ikke har fået fjernet livmoderhalsen ved operationen, kan du fortsat have sparsomme blødninger på menstruationstidspunktet. Det skyldes den slimhinde, der sidder i livmoderhalsen. Vi anbefaler, at du fortsat får taget regelmæssige celleskrab hos din egen læge for at holde øje med celleforandringer.
Tal med din læge om gener ved overgangsalder
Hvis du har fået fjernet æggestokkene under operationen, ophører din produktion af hormonerne østrogen og progesteron, og du kommer i overgangsalderen. Får du kraftige gener heraf, foreslår vi, at du taler med din læge eller gynækologen om hormonbehandling.
Kontakt din kommune ved behov for hjemmehjælp
Har du brug for støtte til de daglige opgaver i hjemmet, mens du kommer dig efter operationen, kan du kontakte socialforvaltningen i din kommune. Det er kommunen, der skønner, hvor meget hjemmehjælp du eventuelt har brug for.
Svar på undersøgelse af livmoderen
Vi sender livmoderen til undersøgelse hos Patologisk Institut. Du får brev fra os om undersøgelsens resultat, når det foreligger.
-
Du bliver ikke indkaldt til kontrol efter behandlingen. Er du i tvivl, om alt er i orden, kan du kontakte din egen læge med henblik på undersøgelse.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om fjernelse af livmoderen, kan du eventuelt læse mere på https://patienthåndbogen.dk – søg på: ”fjernelse af livmoder”.
Gynækologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 04 30
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 11.00
Sengeafsnit for Gynækologi
Tlf. 97 66 30 93
Vi træffes hele døgnet.