Hjemmefødsel
-
-
En hjemmefødsel er en fødsel, som er planlagt til at foregå i eget hjem med fødselshjælp fra en jordemoder og i mange tilfælde også en jordemoderstuderende.
Mange oplever en stor værdi i den tryghed og ro det giver at være i hjemmet, hvilket understøtter, at fødselsprocessen kan forløbe uforstyrret.
-
Hjemmefødsel er en mulighed for både førstegangsfødende og flergangsfødende. Undersøgelser har vist, at det er lige så sikkert for sunde og raske kvinder med en normal og ukompliceret graviditet at føde hjemme som på et hospital. For at vi kan opretholde denne sikkerhed, er det dog en forudsætning, at følgende er opfyldt:
- Du er sund og rask, og din graviditet forløber normalt.
- Det er vurderet, at din fødsel forventes normal.
- Du er gravid med ét barn – ikke tvillinger.
- Dit barn ligger i hovedstilling.
- Dit barn vurderes til at have en normal fødselsvægt.
- Fødslen er inden for terminsperioden 37+0 til 41+6.
- Din fødsel starter spontant.
- Hvis fostervandet går, skal dette være klart, og veerne skal gå i gang spontant.
- Hvis du har født før, skal dine tidligere fødsler være forløbet helt normalt.
- Du har ikke fået foretaget operationer på din livmoder.
- Dit BMI er under 30 som førstegangsfødende.
- Dit BMI er under 35 som flergangsfødende.
Hvis I har ønske om hjemmefødsel, men er i tvivl om, hvorvidt særlige forhold under denne graviditet eller tidligere fødsel er forenelig med hjemmefødsel, vil vi meget gerne snakke med jer om jeres muligheder.
-
Ved hjemmefødsel er følgende metoder til smertelindring en mulighed:
- badekar, hvis I har et derhjemme
- steriltvandspapler
- akupunktur
- lokalbedøvelse.
-
Under fødslen vurderer jordemoderen, om alting forløber normalt. Hvis forløbet ændrer sig, og jordemoderen vurderer, at det er nødvendigt, vil hun anbefale overflytning til hospitalet. Dette foregår oftest roligt.
Andelen af flergangsfødende, der overflyttes fra hjemmet til hospitalet, er cirka 10%. Hos førstegangsfødende er det cirka 50%. Er det jeres første barn, skal I derfor nøje overveje fordele og ulemper ved en hjemmefødsel.
Overflytning kan være nødvendigt, hvis:
- fødslen trækker ud
- der ses grønt fostervand
- barnets hjertelyd viser tegn på stress
- blødningen under eller efter fødslen er mere end normalt
- du får temperaturforhøjelse
- du får blodtryksforhøjelse
- der er en kompliceret fødselsbristning.
-
Alle gravide følges i graviditeten af en jordemoder i jordemoderkonsultationen. Ønsker I at stile mod en hjemmefødsel, snakker I med jeres jordemoder om dette.
Hvis graviditeten fortsat forløber ukompliceret omkring uge 36, vil jeres egen jordemoder visitere til hjemmefødsel.
I vil dernæst blive kontaktet af en af vores hjemmefødselsjordemødre, som vil aftale et hjemmebesøg hos jer omkring uge 37. Her vil hjemmefødselsjordemoderen tale med jer om de praktiske aspekter ved den forestående fødsel. I vil blandt andet tale om jeres ønsker til fødslen, hvor fødslen kan foregå, samt hvad I med fordel kan have klar. Her får I også det direkte vagtnummer til brug ved fødsel.
Når fødslen går i gang, ringer I direkte til hjemmefødselsjordemoderen. Hvis hun er er optaget, ringer I videre til Fødemodtagelsen.
Jordemoderen medbringer fødselsudstyr. Alle praktiske foranstaltninger i hjemmet sørger du og din partner for.
-
Hver anden måned afholder vi hjemmefødselscafé i Aalborg, Hobro og Aars. Her vil en hjemmefødselsjordemoder fortælle mere om at føde hjemme. Om muligt inviterer vi også en familie, der for nyligt har født hjemme, og som vil fortælle om deres oplevelse.
Hvis I har besluttet jer for hjemmefødsel, eller I overvejer, om det kunne være en mulighed, kan I deltage i hjemmefødselscafeen og få såvel inspiration som information.
Tilmelding er ikke nødvendig. Find oplysninger om tid og sted på vores hjemmeside:https://aalborguh.RN.dk/hjemmefødsel
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.