Undersøgelse og behandling af mavesår
-
-
Mens du er indlagt, skal du gennem flere undersøgelser, så vi kan vurdere dit mavesår.
Fortæl din sygehistorie
Vi vil have en samtale, hvor du blandt andet skal fortælle om, hvordan og hvornår du har oplevet smerterne.
Klinisk undersøgelse
Lægen undersøger dig ved at mærke på og lytte til din mave.
Blodprøver
Du skal have taget blodprøver, så vi kan undersøge blodprocent, infektionstal med mere.
Kikkertundersøgelse
Du skal have lavet en kikkertundersøgelse af maven og tolvfingertarmen, en såkaldt gastroskopi. Lægen fører en tynd kikkert via spiserøret ned i maven og i tolvfingertarmen. Her undersøges slimhinden. Lægen tager eventuelt en vævsprøve for at udelukke ondartet mavesår eller for at undersøge for Helicobacter pylori.
Der kan gå op til flere dage, før vi har endeligt svar på de forskellige undersøgelser og prøver. Vi giver dig besked, når vi har svarene, og din behandling bliver tilrettelagt på baggrund af undersøgelsernes resultater.
-
Ukompliceret mavesår skal behandles med medicin, og det er sjældent nødvendigt at operere. Den medicinske behandling skal dels sikre, at såret heler hurtigt, og dels forhindre tilbagefald med nye sår.
Behandlingen er en kombinationsbehandling med et syreblokerende middel, der nedsætter produktionen af mavesyre, og to forskellige antibiotika, der skal forhindre tilbagefald af sygdommen. Du skal tage medicinen i 7 dage.
Mulige bivirkninger
Der er ingen alvorlige bivirkninger af behandlingen. De hyppigste bivirkninger er diarré, anderledes smag i munden, kvalme og mavekneb. De fleste oplever kun lette eller ingen bivirkninger.
Tag hele medicinkuren
Det er vigtigt, at du tager hele medicinkuren og tager samtlige tabletter, selvom du oplever bivirkninger. Du skal også fortsætte med at tage tabletterne, selvom symptomerne eventuelt forsvinder inden medicinkuren er overstået. Tager du ikke hele kuren, har den ingen virkning.
-
Du kan selv hjælpe din krop til at blive hurtigere rask.
Følg behandlingen
Følg behandlingen til punkt og prikke, ellers har medicinen ingen virkning.
Undgå acetylsyreholdig medicin
Skift acetylsyreholdig medicin (fx Albyl®, Magnyl®, Aspirin®, Treo®, Idotyl®) og NSAID-præparater (gigtpræparater som fx Brufen®, Confortid®, Naprozyn®) ud med paracetamol (fx Panodil®, Pinex®, Pamol®). Tag kun acetylsyreholdig medicin og NSAID, hvis det er strengt nødvendigt, og så kortvarigt som muligt.
Undlad at ryge
Du bør stoppe med at ryge tobak, da rygning nedsætter kroppens evne til at hele.
Forebyg nyt mavesår
Det er ikke altid muligt at forebygge et mavesår, men du kan nedsætte risikoen ved følge ovenstående anvisninger.
-
Du skal ikke til kontrol, hvis du har et ukompliceret sår på tolvfingertarmen.
Hvis du har sår i mavesækken, skal du til kontrol i Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium, hvor vi eventuelt også vil tage en ny vævsprøve. Du skal til kontrol 4-6 uger efter behandlingen.
-