Diætbehandling ved allergisk spiserørsbetændelse
Betændelse i spiserøret (EoE) kan behandles via diæt med eliminationsdiæten ”six food elimination diet” – eller direkte oversat til dansk: ”6 fødevarer udelukkelsesdiæt”.
I diæten udelukkes 6 specifikke fødevaregrupper i kosten i en afgrænset periode på mindst 6 uger. Formålet er at stoppe betændelsesreaktionen i spiserørets væv og reducere de typiske symptomer, som opleves ved EoE, blandt andet synkebesvær og følelsen af, at maden hober sig op og sætter sig fast i spiserøret.
-
Betændelse i spiserøret (EoE) kan behandles via diæt med eliminationsdiæten ”six food elimination diet” – eller direkte oversat til dansk: ”6 fødevarer udelukkelsesdiæt”.
I diæten udelukkes 6 specifikke fødevaregrupper i kosten i en afgrænset periode på mindst 6 uger. Formålet er at stoppe betændelsesreaktionen i spiserørets væv og reducere de typiske symptomer, som opleves ved EoE, blandt andet synkebesvær og følelsen af, at maden hober sig op og sætter sig fast i spiserøret.
-
De 6 fødevaregrupper, du skal udelukke i eliminationsperioden, er:
- Alle mejeriprodukter
- Alle fødevarer med hvede
- Æg
- Soja
- Fisk/skaldyr
- Trænødder* og peanuts.
*Trænødder vil sige alle nødder, der kommer fra træer – se oversigt over fødevaregrupperne sidst i materialet.
Sådan kommer du i gang
En klinisk diætist med særlig viden om EoE introducerer dig til diæten. Med udgangspunkt i dine kostpræferencer bliver du vejledt i at spise så varieret som muligt, samtidig med at du skal udelukke alle 6 fødevaregrupper i mindst 6 uger.
Opfølgning og vævsprøver efter 6 uger
Efter eliminationsperioden vil diætisten spørge dig, om diæten har haft positiv effekt på dine symptomer på EoE. Vi tager desuden nye vævsprøver for at finde ud af, om diæten virker godt nok. Det vil sige, at vi efter diæten ved, om vi kan behandle med diæt eller ej – det kan cirka 70%, hvis de holder diæten strengt.
Diæten kræver, at du er grundig
Det er vigtigt, at du overholder eliminationsdiæten i mindst 6 uger. Dette vil være en stor omvæltning, da du sandsynligvis skal undvære mange af de ting, du plejer at spise. Det er samtidig vigtigt, at du spiser så varieret som muligt, for at få de næringsstoffer din krop har brug for.
Vær opmærksom på, at mange fødevarer fx indeholder æg, hvede og mælk, Derfor er det nødvendigt, at du altid læser varedeklarationen grundigt, så du undgår de fødevarer, der kan give symptomer.
-
Hvis diæten virker efter mindst 6 uger, genindføres fødevaregrupperne én efter én med mindst 6 ugers mellemrum. På den måde kan vi finde frem til, hvilke fødevaregrupper, der udløser dine symptomer.
Vævsprøver, mens fødevaregrupper genindføres
Du får taget nye vævsprøver for hver introduceret fødevaregruppe, da symptomer tit ikke passer helt sammen med vævsprøverne. Hvis vi ikke tager vævsprøver, kan vi tro at diæten virker, selvom den ikke gør det. På den måde risikerer du at holde en streng diæt, der ikke holder komplikationerne væk. Komplikationerne er fx arvævsdannelse i spiserøret med forsnævringer eller fastsiddende mad, der skal fjernes akut på hospitalet.
I fællesskab finder du sammen med diætisten frem til, hvilken af fødevaregrupperne du skal starte med at genindføre. Hvis en fødevaregruppe udløser symptomer eller betændelse, der kan ses i vævsprøverne, skal du gentage endnu en eliminationsperiode på minimum 6 uger, inden en ny fødevaregruppe afprøves.
-
Det mest almindelige er, at din slut-diæt udelukker 2-3 fødevaregrupper, hvor mælk og hvede er de hyppigst udløsende fødevarer. Slutdiæten er den permanente diæt, som du anbefales at følge. Det er sjældent, at voksne ender med en diæt, der kun udelukker en enkelt fødevaregruppe.
-
Hvis du inden første samtale med diætisten allerede har en stærk mistanke om, at det er én eller to af de ovenstående fødevaregrupper, der udløser symptomer, kan diætisten vurdere, om du eventuelt skal følge en mindre restriktiv eliminationsdiæt, hvor du kun udelukker 2 eller 4 fødevaregrupper.
- Fordelen er, at diæten er mindre streng.
- Ulempen er, at du kan risikere, at det tager mange måneder, før du har en diæt, der hjælper på dine symptomer.
Hvis du starter med udelukkelse af 2 eller 4 fødevaregrupper, og der ikke er effekt, vil diætisten anbefale, at du overgår til udelukkelse af alle 6 fødevaregrupper.
-
Vi anbefaler, at du dagligt tager tilskud af:
- Kalk
- D-vitamin
- Multivitamin og mineraler.
-
Det er nødvendigt, at du altid læser på varedeklarationen, når du køber ind, så du undgår at spise noget af det, du ikke må spise under din diæt. Vær opmærksom på, at producenterne kan ændre sammensætningen af varerne fra gang til gang. På færdigpakkede fødevarer skal der som hovedregel altid stå i varedeklarationen, hvilke råvarer der er brugt.
De 6 fødevaregrupper, du skal undgå, er en del af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser. Det skal derfor fremgå tydeligt af varedeklarationen, hvis en vare indeholder en eller flere af de fødevaregrupper, som du skal undgå.
I fødevarer, der indeholder allergene ingredienser, skal disse fremhæves med enten: Fed skrift, STORE bogstaver, kursiv, understregning eller baggrundsfarve.
Her er eksempler på, hvordan ovenstående ingredienser kan deklareres i forskellige fødevarer:
- ”Modificeret stivelse” (hvede)
- ”Rasp” (soja/hvede) kan være lavet af soja, majs eller hvede.
- ”Vegetabilsk olie” (jordnødder)
- ”Natriumkaseinat” (mælk).
Undgå også fødevarer, som ”kan indeholde spor af…”
Det er forskelligt fra person til person, hvor følsom man er over for de enkelte fødevarer. Det kan derfor være små mængder, du reagerer på. Nogle fødevarer kan ved fremstillingen af produktet være utilsigtet blandet med andre fødevarer. På disse fødevarer vil der fx stå: ”Kan indeholde spor af…”, fx nødder, mælk og soja.
”Kan indeholde spor af…” betyder per definition, at fødevarer kan indeholde små rester af den fødevaregruppe, du skal undgå. Det vil sige, at du potentielt set kan få en allergisk reaktion, hvis du spiser produktet. Du skal undgå fødevarerne, hvis de indeholder spor af én eller flere af de fødevarer, du skal undgå.
Der er ikke krav om ingrediensliste på små pakninger. Det skal dog fremgå, hvis varen indeholder en af de fødevarer, du skal undgå.
-
Vil du vide mere om eosinofil øsofagitis (EoE), kan du læse nærmere i patientfolderen på hjemmesiden for Dansk Selskab for Mave- og Tarmsygdomme, DSGH.dk: ”Information til EoE-patienter”.
På de næste sider kan du se oversigter over forslag til måltider samt over, hvilke produkter du bør eliminere i eliminationsperioden – samt hvad de eventuelt kan erstattes med.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Ambulatorium og Dagafsnit for Medicinske Mave- og Tarmsygdomme
Sekretær
Tlf. 97 66 35 02
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 14.00
Sygeplejerske
Tlf. 97 66 35 05
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 14.00
-
For at du kommer godt i gang med diæten, er her forslag til, hvad du kan spise til de enkelte måltider.
Morgenmad
- Glutenfrit brød (uden hvedestivelse), knækbrød eller rugbrød med vegetabilsk smør, kødpålæg, marmelade eller honning
- Glutenfri havregryn med plantedrik og frugt/bær
- Glutenfri havregrød lavet på vand med rosiner eller frugtmos
- Kokosyoghurt med frugt og ristede græskarkerner
- Kold grød med havregryn, chiafrø, kokosmælk med frugt/bær.
Frokost
- Rugbrød med kød- og kyllingepålæg eller hummus og grønt
- Glutenfri sandwich (uden hvedestivelse) med vegetabilsk smør, skinke/kylling/humus og grønt.
- Glutenfri tortilla eller majspandekager med kød- eller kyllingefyld og grøntsager
- Glutenfri pastasalat med kikærter/kylling, grøntsager, græskarkerner og olie-/eddikedressing
- Rester fra aftensmaden.
Aftensmad
- Kylling, hakkebøf, koteletter, frikadeller uden hvedemel og æg med kartofler, tomatsovs og grøntsager/salat
- Glutenfri pasta med kødsovs
- Ris og chili con carne/chili sin carne
- Ris eller risnudler med kød/kylling/linser, kokosmælk og grøntsager
- Grøntsagssupper (tomat-, græskar- eller kartoffelporresuppe) med fx linser og/eller kokosmælk.
Mellemmåltider/snacks
- Frugt
- Frugtsmoothies med glutenfri havredrik
- Glutenfri bolle (uden hvedestivelse) med kødpålæg, hummus eller marmelade
- Glutenfrit knækbrød eller kiks
- Hjemmelavet müslibar med glutenfri havregryn
- Majs- eller boghvedepandekager med marmelade eller frugtmos
- Riskiks eller majsgaletter med plantesmør og kyllingepålæg
Du kan finde flere allergivenlige opskrifter på Astma-Allergiforbundets hjemmeside.
-
Her finder du en oversigt over hver af de 6 fødevaregrupper, du skal undgå i eliminationsperiode, og hvad du kan erstatte med.
Mælk og mejeriprodukter
Fødevarer, der kan indeholde mælk
Forslag til alternativer
- Cremefraiche
- Fedtstof: smør, minarine, ghee (klaret smør)
- Fløde
- Hytteost
- Ko-, gede-, og fåremælk (almindelig og laktosefri)
- Kondenseret mælk
- Ost og smøreost
- Syrnede mælkeprodukter (almindelige og laktosefri), fx yoghurt, skyr mv.
- Tørmælk
- Brød og knækbrød
- Pålæg, fx spegepølse, leverpostej
- Middagsretter, fx færdigretter, pølser og kartoffelpulver
- Færdiglavede sovse og dressinger, fx pesto
- Kager, kiks, desserter og sorbet
- Chokolade og karameller
- Bouillonterninger
- Likør, fx Baileys
- Kakaodrik
- Plantedrikke, fx glutenfri havredrik, risdrik, kokosdrik
- Plantebaseret yoghurt, fx kokosyoghurt
- Plantebaseret fløde, fx glutenfri fløde lavet på ris eller kokos
- Vegansk creme fraiche
- Vegansk ost
- Mælkefri plantemargarine
Hvede
Fødevarer, der skal undgås
Fødevarer, der kan indeholde hvede
Forslag til alternativer
- Bulgur
- Couscous
- Hvedestivelse og renset hvedestivelse
- Mel, fx hvedemel, spelt, grahamsmel, durumhvede, emmer, enkorn, fuldkornshvedemel, hvedekerner, kamut, semulje, sigtemel
- Bouillonterninger
- Brød og morgenmadsprodukter, fx havregryn, cornflakes, müsli
- Chokolade
- Havredrik
- Kager og kiks
- Krydderiblandinger, fx karry
- Madlavningsfløde
- Middagretter, fx farsretter, pølser, panerede retter, færdigretter, frosne kartoffelretter
- Pasta
- Revet ost
- Ristede løb
- Slik, fx lakrids, vingummi, karameller
- Sojasovs
- Øl
- Glutenfri bageblandinger uden hvedestivelse
- Glutenfri morgenmadsprodukter: havregryn og cornflakes
- Glutenfri havredrik
- Rugbrød uden hvede
- Glutenfrit brød og pasta uden hvedestivelse, men baseret på: boghvedemel, byg, hirse, kartoffelmel, kikærte- og linsemel, majsmel, rismel, teffmel, quinoa
Æg
Fødevarer, der skal undgås
Fødevarer, der kan indeholde æg
Forslag til alternativer
- Æg: æggehvide, æggeblomme, økologiske æg
- Bouillonterninger
- Pålæg: pålægssalat, postej, paté
- Sovse og dressinger: remoulade, mayonnaise, færdiglavede sovse og dressinger, fx bearnaise eller hollandaise
- Frisk pasta og nudler
- Færdigbagte brød, kager, desserter og cremer
- Middagsretter: lasagne, paneret mad, supper
- Æggeerstatning, fx ”No egg”
- Hjemmelavet æggeerstatning
Soja
Fødevarer, der skal undgås
Fødevarer, der kan indeholde soja
Forslag til alternativer
- Sojabønner, edamamebønner
- Sojadrik, sojayoghurt
- Tofu
- Tempeh
- Brød: pølsebrød, sandwichboller
- Færdigretter, fx misosuppe, frosne hamburgere og kebab, veganske retter og vegetarretter, pølser
- Plantemargarine
- Pålæg
- Tamari sojasovs
- Raffineret sojaolie (ikke koldpresset)
- Engelsk sauce
Fisk og skaldyr
Fødevarer, der skal undgås
Fødevarer, der kan indeholde fisk og skaldyr
Forslag til alternativer
- Alle fisk
- Alle skaldyr, fx rejer, krabbe, hummer
- Alle bløddyr, fx østers, muslinger, kammuslinger
- Pålæg: sardelleverpølse, leverpostej med ansjoser, reje- og krabbesalat, rejeost
- Sovse og dressinger: asiatiske sovser, fx østerssovs, fiskesovs og rejepasta
- Du anbefales et dagligt indtag af rapsolie, hørfrø eller chiafrø som kilder til omega-3-fedtsyrer
Peanuts og nødder
Fødevarer, der skal undgås
Fødevarer, der kan indeholde nødder
Forslag til alternativer
- Peanuts
- Trænødder: cashewnødder, hasselnødder, mandler, paranødder (brazilnuts), pekannødder, valnødder, macadamianødder, pistacienødder
- Morgenmadsprodukter: müsli
- Brød: brød kan være tilsat nødder
- Chips
- Müslibarer
- Chokolade
- Figenstænger og figenpålæg
- is, fx pistacieis
- kager, småkager, konfekt, makroner/makronfyld
- Pålæg, fx mortadellapølse og jordnøddesmør, (peanutbutter)
- Sovse og dressinger, fx sataysovs
- Middagsretter, fx retter fra de afrikanske, mexicanske og asiatiske køkkener kan indeholde nødder; vegetarretter, salater
- Nøddemælk, fx mandeldrik
- Græskarkerner, solsikkekerner, sesamfrø, pinjekerner
- Kokos og kokosprodukter
- Raffinerede nøddeolier, fx valnøddeolie. (Koldpressede olier skal undgås).