Kikkertundersøgelse af maven (Barn), Aalborg
Dit barn skal have foretaget en kikkertundersøgelse af maven, en såkaldt gastroskopi. Formålet med undersøgelsen er at se, om der er forandringer i spiserør, mavesæk og tolvfingertarm, som kan forklare dit barns symptomer.
Undersøgelsen foregår i Afsnit for Kikkertundersøgelser på 4. etage på Aalborg Universitetshospital, Syd.
-
Dit barn skal have foretaget en kikkertundersøgelse af maven, en såkaldt gastroskopi. Formålet med undersøgelsen er at se, om der er forandringer i spiserør, mavesæk og tolvfingertarm, som kan forklare dit barns symptomer.
Undersøgelsen foregår i Afsnit for Kikkertundersøgelser på 4. etage på Aalborg Universitetshospital, Syd.
-
Dit barn er fuldt bedøvet under undersøgelsen.
Vær hos dit barn, indtil barnet er bedøvet
Det er vigtigt, at du går med hen til undersøgelsesstuen. Det kan gøre barnet mere tryg ved situationen. Du er med på stuen, indtil dit barn er blevet bedøvet og sover.
Vi gentager spørgsmål af hensyn til sikkerheden
Inden barnet bliver bedøvet, vil en læge eller sygeplejerske spørge om barnets navn og personnummer. Vi gentager nogle af de spørgsmål, som lægen måske allerede har stillet tidligere. Det gør vi for barnets sikkerheds skyld.
Bedøvelse gennem drop eller maske
Vi kan bedøve dit barn på 2 måder. Vi kan bedøve gennem et drop (et lille plastikrør i et blodkar), som vi giver sovemedicin i, eller vi kan bedøve ved at give medicinen gennem en maske. Det er lægen, der vurderer, hvilken måde der passer bedst til dit barn.
- Bedøvelse gennem drop
Hvis vi giver bedøvelsen gennem et drop, skal barnet stikkes før bedøvelsen. Hvis vi bruger denne metode, har vi forinden givet dig vejledning i at påføre lokalbedøvende Emla-plaster på dit barns hænder. Derfor gør det næsten ikke ondt på barnet at blive stukket. Når vi giver bedøvelsen gennem et drop, sover dit barn få sekunder efter, at sovemedicinen er givet.
- Bedøvelse gennem maske
Vi kan også bedøve med sovemedicin, som dit barn skal indånde gennem en maske. Ved denne metode holder vi en maske foran barnets næse og mund. Lugten af sovemedicin kan være ubehagelig, men barnet falder i søvn efter mindre end 1 minut. Når barnet er faldet i søvn, lægger vi droppet.
Når dit barn sover, følger sygeplejersken dig til venteværelset. Under hele undersøgelsen observerer vi dit barn meget nøje. Vi holder øje med puls, blodtryk og vejrtrækning, og vi sørger for, at barnet sover godt.
Selve undersøgelsen
Lægen undersøger barnet med en blød, bøjelig slange, kaldet et gastroskop, der føres ind gennem munden. For at beskytte slangen og barnets tænder får barnet en bidering i munden, og derfor skal I på forhånd oplyse os om eventuelle tandproblemer.
Barnet skal ligge på venstre side under behandlingen. Lægen fører slangen gennem spiserøret, ud i mavesækken og videre til tolvfingertarmen. Lægen tager eventuelt vævsprøver til nærmere undersøgelse.
Undersøgelsen varer cirka 10-20 minutter.
-
Når undersøgelsen er færdig, bliver dit barnet kørt til observationsstuen sammen med dig. Her skal I være i cirka en time.
I skal selv medbringe en lille snack/madpakke til efter observationsperioden, hvis I vurderer, at barnet vil have behov for dette.
Hvis dit barn er indlagt, kommer I tilbage til sengeafsnittet, når undersøgelsen er slut.
-
Mød fastende til undersøgelsen
Dit barn skal faste inden undersøgelsen, så dets mavesæk er helt tom. I skal derfor følge disse retningslinjer:
- Dit barn må ikke spise fra 6 timer inden aftalen.
- Dit barn må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- For barnets velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at dit barn drikker et glas sød saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
Sæt Emla-plaster på begge håndrygge
1 time inden mødetid skal du sætte Emla-plaster på begge barnets håndrygge, medmindre andet er aftalt. Emla-plasteret bedøver huden på håndryggen, så det ikke gør ondt, når barnet skal have lagt drop i forbindelse med bedøvelsen.
Fortsæt med barnets medicin, som I plejer
Tager dit barn medicin, skal I forsætte med det som vanligt. Dit barn må gerne tage medicin om morgenen med lidt vand til.
Har dit barn diabetes
Planlæg på forhånd med barnets faste diabeteslæge, hvorledes insulin-/tabletbehandlingen skal være på undersøgelsesdagen.
-
Hvis der er taget vævsprøver, vil der gå minimum 2-3 uger, før svaret på undersøgelsen er klar. I får svar på undersøgelsen fra Børneafdelingen.
-
Vær opmærksom på smerter, blødning og feber
Hvis dit barn får kraftige smerter, blødning eller feber inden for 3 døgn efter undersøgelsen, skal I ringe på 97 66 34 21 og få kontakt med den vagthavende læge på Børneafdelingen.
Efter 3 døgn skal I kontakte egen læge eller Lægevagten, hvis der opstår problemer.
-
Har I spørgsmål, er I velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om kikkertundersøgelse af maven, kan I eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’gastroskopi’.
Børne- og Ungeafdelingen
Sekretariatet
Tlf. 97 66 33 30
Ambulatorium for Børn og Unge
Tlf. 97 55 34 00
Modtagelsen for Børn og Unge
Tlf. 97 66 34 21
Børne- og Ungedagafsnit
Tlf. 97 66 34 12
Børne- og Ungedøgnafsnit, Etage 1
Tlf. 97 66 34 25
Børne- og Ungedøgnafsnit, Etage 2
Tlf. 97 66 64 33
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 10.00 – 14.00