Gode råd ved laktoseintolerans
-
-
Selvom du har fået konstateret laktoseintolerans, betyder det ikke, at du skal holde dig helt fra laktose, men at du skal tilpasse dit indtag af laktose til din evne til at producere laktase.
De fleste med laktoseintolerans kan tåle op til 7-12 gram laktose dagligt, hvilket svarer til 1½-2½ dl mælk.
Det kan dog være en fordel at starte op på en laktosefri diæt og så gradvist øge mængden af laktose, indtil du finder ud af, hvor meget laktose du netop kan tåle.
Du kan se eksempler på laktoseindholdet i de mest almindelige mælkeprodukter på listen – se næste side.
-
Udvalget af laktosefri mælkeprodukter er steget kraftigt de seneste år, og du kan derfor opretholde en normal levevis, selvom du har behov for laktosefri alternativer til fx mælk, fløde, yoghurt, creme fraiche, kakaomælk, koldskål og lignende.
I Danmark er mælkeprodukter den vigtigste kilde til kalk. Ved at indtage laktosefri mælkeprodukter kan du fortsat dække dit behov for kalk via 5 dl mælkeprodukt og 2 skiver ost dagligt.
-
Hvis du er ude at spise eller får lyst til en almindelig isdessert eller anden laktoseholdig mad, kan du på apoteket købe tabletter med laktaseenzym, som hjælper på fordøjelsen af laktose. Man sluger en tablet lige før eller samtidig med indtagelsen af laktoseholdig mad. Læs indlægssedlen grundigt eller forhør dig nærmere på apoteket.
-
-
Produkt
Gram laktose per 100 g
Produkt
Gram laktose per 100 g
Fløde og creme fraiche
Mælk
Kaffefløde 9 %
4,5
Skummetmælk, mini-, let- og sødmælk
4,7
Madlavningsfløde 8 %
4,5
Kærnemælk
3,7
Madlavningsfløde 18 %
4,2
Kakaomælk 0,5 %
4,4
Piskefløde 38 %
3,2
Fløde og friskoste
Creme fraiche 18 %
3,0
Naturel
3,0
Creme fraiche 38 %
2,7
Hytteost 1,5 %, 4,5 %
2,5
Kvark 0,3 %
4,0
Smør og blandingsprodukter
Yoghurt og andre syrnede produkter
Smør
0,7
Tykmælk, ymer, ylette, græsk yoghurt 10 % og 2 %
3,7
Smørbar (blandingsprodukt)
0,6
Naturel 0,5 %, 3,5 %, 1,5 %
3,26 – 3,6
Let
0,4
Yoghurt med frugt
3,01 – 3,1
Desserter
Ost til madlavning
Risalamande
4,0
Tern i lage 50+
0,2
Vaniljesauce 12 %
4,5
Mozzarella 16 %
< 0,05
Koldskål m. tykmælk og æg
3,3
Pizzatopping 21 %
< 0.05
Skære- og skimmeloste
Lagret, mellemlagret, mild, flødehavarti, danablu og lignende.
< 0,05
Hvor meget laktose, der er i produktet, afhænger af, hvilken syrningskultur der er brugt, og hvor længe den har fået lov at syrne. Syrningskulturernes egne enzymer er med til at nedbryde laktosen.
Ønsker du at kende den præcise mængde laktose i de mælkeprodukter, du typisk bruger, bliver de som regel oplyst på producentens hjemmeside.