Kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)
Du skal have foretaget en kikkertundersøgelse af tyktarmen – en såkaldt koloskopi. Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om der er forandringer i din tyktarm, som kan være årsag til dine symptomer.
-
Du skal have foretaget en kikkertundersøgelse af tyktarmen – en såkaldt koloskopi. Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om der er forandringer i din tyktarm, som kan være årsag til dine symptomer.
-
Ved undersøgelsen er du vågen og ved fuld bevidsthed. Gennem en kanyle i en blodåre i din hånd har vi mulighed for at give dig beroligende eller smertestillende medicin, der lindrer ubehag og får dig til at blive afslappet og døsig.
Lægen benytter en bøjelig kikkert på tykkelse med en finger – kaldet et koloskop. Koloskopet føres fra endetarmsåbningen op og rundt i tyktarmen. Gennem koloskopet kan lægen se tarmens slimhinde, tage vævsprøver og fjerne eventuelle polypper, hvis du ikke er i behandling med blodfortyndende medicin.
Det er nødvendigt at puste luft ind i tarmen under undersøgelsen. Det kan føles ubehageligt og give mavekneb. Undersøgelsen kan tage op til 1 time.
Efter undersøgelsen
Hvis du er indlagt, kommer du tilbage til dit sengeafsnit, når undersøgelsen er slut. Har du fået beroligende eller smertestillende medicin, skal du hvile i 1 time på observationsstuen, før du tager hjem.
Aftal eventuelt at have en pårørende til at hente dig, da du ikke må føre motorkøretøj eller betjene farlige maskiner før næste dag.
-
Udrens tarmen inden undersøgelsen
For at vi kan undersøge tarmen indvendigt, er det nødvendigt, at den er tom. Du skal derfor spise på en bestemt måde i dagene op til undersøgelsen, samt udrense tarmen med et udrensningsmiddel. Vi anbefaler Plenvu, som du skal hente på apoteket. Husk at medbringe den tilsendte rekvisition, så du kan få Plenvu udleveret omkostningsfrit.
Start udrensningsprocessen allerede nu, hvis du har træg mave
Du bedes starte med at anvende et blødgørende afføringsmiddel fra i dag, hvis du:
- har afføring færre end 4 gange om ugen
- ikke føler dig tømt/færdig efter toiletbesøg
- har megen luft i maven/oppustethed.
Spørg efter et blødgørende middel på apoteket. Det fås i håndkøb.
Forvent utilpashed og ømhed ved udrensningen
Det er normalt, at der i forbindelse med udrensningen kan komme forbigående kvalme, mavekneb og utilpashed. Mange oplever desuden irritation og ømhed ved tarm-åbningen. Smør eventuelt tarmåbningen med en god, fed creme flere gange dagligt for at undgå ømhed.
Hvis du har stomi, er det en god idé at benytte en tømbar pose under udrensningen og medbringe dine vanlige stomiprodukter på undersøgelsedagen.
Sådan udrenser du
Følg vejledningen herunder, inden du skal til undersøgelsen – IKKE medicinvejledningen i pakken.
Ugen før
Forberedelse
5 dage før
Undgå kerner
Det vil sige, at du ikke må spise brød med kerner, kiwifrugt, hørfrø, sesamfrø med videre.
5 dage før
Drik rigeligt
Hver dag frem til undersøgelsen skal du drikke rigeligt. Det vil sige 2-3 liter dagligt.
5 dage før
Fortsæt med afføringsmiddel
Hvis du normalt tager afføringsmiddel, skal du fortsætte med dette.
Dagen før undersøgelsen
Tidspunkt
Forberedelse
Hele dagen indtil kl. 17.00
Drik rigeligt (2-3 liter dagligt)
Drik gerne vand, kaffe og te, lys saft, sodavand, sodavandsis, juice (uden frugtkød). Undgå solbærsaft og hyldebærsaft.
Du må spise almindelig kernefri kost indtil kl. 17.00. Herefter må du ikke få fast føde.
kl. 17.00
Spis kun flydende kost
Efter kl. 17 må du kun indtage: Tyndt flydende kost – alt der kan passere gennem en si.
Drik rigeligt.
Kl. 18.00
Forbered Plenvu®. dosis 1
Sådan gør du:
- Åbn æsken og tag dosis 1-brevet.
- Hæld indholdet i en målebeholder, der kan rumme 500 ml væske.
- Tilsæt vand eller æblejuice op til 500 ml og rør indtil al pulveret er opløst. Dette kan tage op til cirka 8 minutter.
Tag Plenvu® dosis 1
Drik de 500 ml opløsning med Plenvu® dosis 1 langsomt i løbet af 1 time. Forsøg at drikke et glas hver 10.-15. minut. Drik yderligere mindst 500 ml tynd væske efter eget valg samtidig. Efter 1-3 timer vil du få løs afføring. Udtømningen kan medføre kvalme og opkastning.
På undersøgelsesdagen
Tidspunkt
Forberedelse
4 timer før tidspunktet for din undersøgelse
Forbered Plenvu®. dosis 2
Sådan gør du:
- Hæld indholdet af dosis 2-brevene (både A og B) i en kande
- Tilsæt 500 ml vand eller æblejuice og rør, indtil al pulveret er opløst. Dette kan tage op til cirka 8 minutter.
Tag Plenvu® dosis 2
Drik de 500 ml opløsning med Plenvu® dosis 2 langsomt i løbet af 1 time. Forsøg at drikke et glas hver 10.-15. minut. Drik yderligere 500 ml klar væske efter eget valg samtidig.
Afføringen skal være vandtynd for at udtømningen er fuldstændig. Hvis dette ikke er tilfældet, skal du drikke yder ligere tynde væsker (saft og vand) indtil afføringen er vandtynd.
2 timer før undersøgelsen
Vær fastende – det vil sige du hverken må indtage mad eller drikke.
Vær opmærksom, hvis du tager medicin
- Fortsæt med din vanlige medicin under udrensning og undersøgelse. Er du i tvivl, så kontakt vores sygeplejerske. Følg nedenstående retningslinjer vedrørende specifik medicin.
- Får du insulin, må du ikke tage din morgeninsulin på undersøgelsesdagen. Du skal måle dit morgenblodsukker og tage dit apparat og medicin med. Tag en madpakke med, som du kan spise efter undersøgelsen. Du kan tage halv dosis af insulin i forbindelse hermed.
- Har du sukkersyge, som bliver behandlet med tabletter, skal du tage din medicin, som du plejer.
- Får du jerntabletter, skal du holde pause i ugen op til undersøgelsen.
- Får du anden medicin, må du gerne tage den om morgenen med lidt vand til.
- Får du Marevan eller Marcoumar®, skal du have taget en INR-blodprøve hos din egen læge dagen før undersøgelsen. INR må højst være 3,0 på dagen for undersøgelsen.
-
Afvent svar på undersøgelsen
Du får med det samme svar på, hvad lægen har set ved undersøgelsen. Hvis der er taget vævsprøver, vil der gå 2-3 uger, før svaret på undersøgelsen er klar. Du får svar på undersøgelsen fra den afdeling eller den læge, som har henvist dig.
Kontakt os ved mistanke om komplikationer
Koloskopi er en meget sikker undersøgelse og medfører kun yderst sjældent komplikationer – i 1 ud af 1000 undersøgelser. I de meget sjældne tilfælde, hvor der er komplikationer, kan det dreje sig om bivirkninger ved den beroligende medicin eller blødning eller hul i tarmens væg, hvis der er taget vævsprøver. Bliver du opmærksom på bivirkninger eller komplikationer, skal du kontakte os. Uden for vores træffetid skal du kontakte Lægevagten.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om kikkertundersøgelse af tyktarmen, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’koloskopi’.
Ambulatorium og Dagafsnit for Medicinske Mave- og Tarmsygdomme
Sekretær
Tlf. 97 66 35 02
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 14.00
Sygeplejerske
Tlf. 97 66 35 05
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 09.00 – 14.00
Opdateret