Sådan hjælper du et barn, der har øget bevægelighed i leddene

Dit barn har øget bevægelighed omkring sine led, også kaldet hypermobilitet. Formålet med denne information er at give dig råd og vejledning til, hvordan du kan hjælpe dit barn og afhjælpe eventuelle gener. Øget bevægelighed i leddene er ikke en sygdom, men en tilstand, hvor flere af kroppens led kan bevæge sig mere end normalt.

Hos børn med overbevægelige led er strukturerne omkring det enkelte led løsere end normalt, og derfor er leddet ikke så stabilt. Der er større risiko for, at leddet kan komme i yderstilling, hvor det belastes uhensigtsmæssigt.

Øget ledbevægelighed medfører, at der er nedsat stabilitet omkring et led, og det kræver derfor gode kræfter og stiller større krav til koordinering, når barnet er i bevægelse eller skal holde en stilling. Børn med øget ledbevægelighed kan desuden have nedsat muskelspænding (tonus). Det vil sige, at grundspændingen i musklerne er lavere end normalt. Dette betyder, at barnet skal bruge flere kræfter på at aktivere musklerne.

Alle børn er født smidige, og nogle børn er ekstra smidige og bløde i deres led. Den øgede bevægelighed kan blive mindre udtalt, efterhånden som barnet vokser, og det er derfor ikke nødvendigvis en stationær tilstand.

Husk, at mange børn ikke har problemer eller smerter som følge af overbevægelige led. Her er det vigtigt ikke at gøre det til et problem.

Herunder kan du se nogle af de kendetegn, der kan optræde hos et barn med overbevægelige led:

  • Forsinket udvikling af barnets grov- og finmotorik, fx kan barnet være sen til at kravle og gå.
  • Smerter eller træthed i benene, specielt efter fysisk aktivitet.
  • Uro eller smerter i benene om aftenen eller natten; kan nogle gange forklares med vokseværk, men kan også skyldes overbevægelige led.
  • Besvær med at følge med jævnaldrende børn på gåture, da barnet går langsommere og udtrættes.
  • Usikker balance.
  • Barnet kan være motorisk usikker, falder fx over egne ben, støder ind i ting omkring sig og kan være utryg ved at komme op i højden.
  • Nogle gange ses indaddrejede- eller udaddrejede fødder, kalveknæ, platfodethed og overstrakte knæ.
  • Barnet vælger ofte at sidde i såkaldt W-stilling.