Behandling af børn med en skæv fod
-
-
Forbered jer til behandlingen
Barnet møder til gipsning i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, Aalborg Universitetshospital. Vi anbefaler, at du kommer i god tid, så du kan nå at give dit barn mad, før gipsen anlægges.
Medbring eventuelt lidt sukkervand eller mælk til at berolige dit barn med under behandlingen. Større børn kan med fordel få mad eller snacks under gipsanlæggelsen. Medbring gerne en ekstra bodystocking, en stor strømpe samt lidt underholdning.
Manipulation og gipsning
Behandlingen består af manipulation af foden efterfulgt af gipsning, som skal holde korrektionen. Vi lægger gips fra lyske til tæer for at holde bedst muligt på foden. Når gipsen er på plads, markerer vi med tusch der, hvor tæerne er synlige uden for gipsen. Det er nødvendigt, for at vi kan se, at barnet ikke trækker benet tilbage i gipsen.
1 time efter gipsanlæggelsen skal I gå tilbage til gipsstuen for at få tjekket barnets blodgennemstrømning til tæerne. Herefter kan I tage hjem.
Efterfølgende behandlinger
Efter cirka 1 uge skal I igen møde i ambulatoriet. Her bliver gipsen fjernet, foden manipuleres og korrigeres yderligere, hvorefter vi anlægger en ny gips. Behandlingerne gentages, indtil foden er færdigbehandlet. Det er individuelt, hvor mange behandlinger der er behov for, men ofte drejer det sig om 3-8 behandlinger.
Når barnet har gips på
Det er vigtigt, at gipsbenet placeres på en pude eller et tæppe, indtil gipsen er tør. Det tager cirka ½ døgn. Brug også et tæppe eller en pude, når barnet sover eller ligger på ryggen. Det mindsker hævelse og dermed tryk fra gipsen. Barnets hæl skal være fri af underlaget, når det ligger på ryggen, for at undgå tryk på hælen.
Hold gipsen ren. Skift ble på dit barn hyppigere end normalt, og sørg for at holde bleen fri af gipsen i lysken.
Vær opmærksom på følgende:
- Tjek blodgennemstrømningen til tæerne. Tæerne må ikke blive kølige eller blålige. Det er et tegn på, at gipsen strammer. Du kan kontrollere blodgennemstrømningen ved kortvarigt at trykke blidt på tæerne, til de blive hvidlige. Når du slipper, skal de hurtigt blive let rødlige igen.
- Tuschmarkeringen på tæerne skal være synlig. Er den ikke det, er det et tegn på, at barnet trækker benet tilbage i gipsen.
- Kontrollér huden omkring gipsen (tæerne og låret). Huden må ikke blive rød og irriteret.
- Græder dit barn mere end normalt, kan det være gipsen, der generer.
- Får barnet feber uden anden mulig forklaring, kan det skyldes et sår fra gipsen.
Hvis du oplever ovenstående, skal du kontakte gipssygeplejersken i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, tlf. 97 66 23 84. Uden for ambulatoriets åbningstid skal du kontakte Lægevagten.
Lad barnet bruge sko, når det kan gå
Når dit barn begynder at rejse sig, anbefaler vi, at barnet har sko på i sine vågne timer.
Barnet kan bruge almindelige sko med fast hælkappe, gerne en smal sko med lige inderside for at forhindre, at forfoden drejer indad. Skoen skal passe til dit barns fod – også i bredde, så den må ikke være for stor.
Vi anbefaler, at barnet bruger sandaler med fasthælkappe og lige inderside, når det opholder sig inden døre.
Barnet må gerne bruge gummistøvler, når det er regnvejr, bare ikke hele dagen.
-
Dit barn er færdigbehandlet, når den sidste gips fjernes. Efterfølgende indkaldes dit barn til kontrol i Fysio- og Ergoterapi. Her vil den ansvarlige læge og fysioterapeut være til stede. Hos nogle børn kan det være nødvendigt med skinnebehandling.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.