Når dit barn skal bedøves
I denne pjece kan du læse om forløbet af dit barns bedøvelse i forbindelse med undersøgelse eller operation. Dermed kan du bedre forberede dit barn på, hvad der skal ske, forudsat barnet har en alder, hvor det er relevant. Nederst finder du link til en video om bedøvelse, som du kan se sammen med dit barn.
-
I denne pjece kan du læse om forløbet af dit barns bedøvelse i forbindelse med undersøgelse eller operation. Dermed kan du bedre forberede dit barn på, hvad der skal ske, forudsat barnet har en alder, hvor det er relevant. Nederst finder du link til en video om bedøvelse, som du kan se sammen med dit barn.
-
Før undersøgelsen eller operationen tilser en læge dit barn. Lægen vil planlægge bedøvelsen med udgangspunkt i dit barn og det aktuelle indgreb. Lægen vil spørge ind til allergi, medicin, løse mælketænder, kroniske sygdomme, og om dit barn har været bedøvet tidligere.
Så vidt det er muligt, tilser lægen dit barn nogle uger før indgrebet. Hvis forholdene har ændret sig, når dit barn skal undersøges eller opereres, skal du oplyse det til os i Anæstesien. Du skal fx ringe til os, hvis dit barn har været forkølet.
-
Barnet skal møde fastende
På undersøgelses- eller operationsdagen skal dit barn faste, så mavesækken er helt tom.
Konkret betyder det, at dit barn må spise normalt indtil 6 timer før undersøgelsen eller indgrebet.
Spædbørn må dog gerne ammes indtil 4 timer før planlagt behandling eller indgreb.
Barnet skal stoppe med at spise 6 timer før undersøgelsen eller behandlingen
Barnet skal stoppe med at drikke 2 timer før undersøgelsen eller handlingen
Vi anbefaler, at dit barn drikker et glas sød saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller det planlagte indgreb.
-
Vær ved dit barns side indtil efter bedøvelsen
Det er vigtigt, at du går med hen til undersøgelses- eller operationsstuen. Det kan gøre dit barn mere tryg ved situationen. Du er med på stuen, indtil dit barn sover.
På undersøgelses- eller operationsstuen vil en læge eller sygeplejerske spørge om barnets navn og personnummer. Vi gentager nogle af de spørgsmål, som lægen måske allerede har stillet tidligere. Det gør vi for dit barns sikkerheds skyld.
Bedøvelse gennem drop eller maske
Vi kan bedøve dit barn på 2 måder. Vi kan bedøve dit barn gennem et drop (et lille plastikrør i et blodkar), som vi giver sovemedicin i, eller vi kan bedøve det ved at give medicinen gennem en maske.
Hvis vi giver bedøvelsen gennem et drop, skal dit barn stikkes før bedøvelsen. Hvis vi bruger denne metode, har vi forinden givet dig vejledning i at påføre lokalbedøvende creme på dit barns hænder. Derfor gør det næsten ikke ondt på barnet at blive stukket.
Når vi giver bedøvelsen gennem et drop, sover dit barn få sekunder efter, at sovemedicinen er givet.
Vi kan også bedøve med sovemedicin, som dit barn skal indånde gennem en maske. Lægen vurderer, hvilken måde der passer bedst til dit barn.
Hvis vi giver bedøvelsen, ved at barnet indånder sovemedicin, holder vi en maske foran barnets næse og mund. Lugten af sovemedicin kan være ubehagelig, men dit barn falder i søvn efter mindre end 1 minut. Når vi bedøver med maske, lægger vi først droppet, når barnet er faldet i søvn.
Vi observerer dit barn nøje
Når dit barn sover, følger sygeplejersken dig tilbage til afdelingen.
Under hele undersøgelsen eller operationen observerer vi dit barn meget nøje. Vi holder øje med puls, blodtryk og vejrtrækning, og vi sørger for, at barnet sover godt.
-
Observation efter indgrebet
Når undersøgelsen eller operationen er færdig, giver vi dig besked om det. Efter undersøgelsen eller operationen kører vi dit barn på Opvågningen, hvor det skal vågne. Her må du gerne være til stede.
På Opvågningen observerer vi dit barn og giver det smertestillende medicin, hvis det har brug for det. Det er vigtigt, at dit barn får ro til at sove. Det er bedst, at barnet vågner af sig selv. Børn kan godt være urolige efter bedøvelsen, men kun i kort tid.
Lægen vil komme forbi og informere om indgrebet og eventuel efterfølgende behandling eller forholdsregler. Dit barn vil blive udskrevet, når det er lægeligt forsvarligt, og når du som forælder er tryg ved det.
-
Se vejledning på video her:
https://aalborguh.RN.dk/børn-video3
Du kan også tilgå videoen ”Victoria skal bedøves” ved at skanne QR-koden med kameraet i din telefon.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Anæstesi Nord
Tlf. 97 66 29 30
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Anæstesi Syd
Tlf. 97 66 19 02
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Opdateret