Sådan lindrer du symptomerne, når dit barn har mellemørebetændelse
-
Mellemørebetændelse er en betændelse af slimhinden i mellemøret, som enten skyldes virus eller bakterier.
Mellemøret er et luftfyldt hulrum mellem trommehinden og høreorganet. Når der er betændelse, stopper hulrummet ofte til.
Mellemørebetændelse ses oftest hos små børn, fordi forholdene i deres mellemøre er meget små. Mellemørebetændelse opstår typisk i forbindelse med forkølelse, influenza eller børnesygdomme.
Når barnet har mellemørebetændelse, får det ørepine og trykken i øret. Barnet kan være mere pylret end normalt, og det kan have feber og nedsat appetit.
Måske tager barnet sig til øret og har ikke lyst til at ligge ned. Når det ligger ned, øges trykket i øret, og det gør mere ondt. Trykket i øret kan blive så stort, at trommehinden springer af sig selv. Hvis det sker, kan der komme blod eller betændelse ud af øret. Dermed forsvinder smerterne.
Hvis dit barn har haft mellemørebetændelse flere gange, kan dets hørelse blive påvirket. Vær derfor opmærksom på barnets hørelse.
I langt de fleste tilfælde bekæmper kroppen selv virus og bakterier. Derfor er din primære opgave at være med til at lindre symptomerne hos dit barn. Det gør du sådan:
- Lad barnet ligge med hovedet højt, når det skal sove.
- Giv barnet smertestillende/febernedsættende medicin, hvis det har ondt og/eller har feber, fx medicin, der indeholder paracetamol. Du kan købe medicinen i håndkøb. Den kan enten gives som mikstur, tablet eller som stikpille. Følg lægens anvisning eller instruksen på pakken.
- Klæd barnet af i takt med temperaturforhøjelsen, hvis barnet har feber over 38,5 grader.
- Tilbyd barnet drikke, det kan lide, i små og hyppige mængder. Har barnet ikke lyst til at spise, er det i orden, hvis bare det får noget at drikke.
- Få en læge til at kigge på barnet, hvis der løber blod eller betændelse fra øret.
- Barnet må gerne sove ude eller opholde sig ude. Frisk luft forværrer ikke sygdommen.
Hvis du eller andre i husstanden ryger, er det vigtigt, at I gør det udenfor, da tobaksrøg øger risikoen for mellemørebetændelse.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.