Smerte er en kompleks neurologisk proces i hjernen, som både indeholder sansemæssige og følelsesmæssige komponenter. Smerte er således en oplevelse, som vil svinge i styrke alt efter, hvordan dit barn i øvrigt har det.
Når dit barn udtrykker smerte eller øget smerte, er det derfor vigtigt, at du gør følgende:
- Vurdér, om barnet har fået tilstrækkeligt med mad og drikke. Dit barn vil lettere føle smerte, hvis det er sultent eller tørstigt. Det vil også lettere føle smerte, hvis det er træt. Blandt andet derfor opleves smerte ofte værst om morgenen og ved sengetid.
- Afklar, om dit barn er utryg ved smerten.Dit barn har brug for at vide, om – og eventuelt hvordan – smerten er farlig. Tryghed mindsker barnets oplevelse af smerte. Hvis du som forælder er usikker på smertens alvor, er det vigtigt, at du får talt med en læge eller sygeplejerske. Børn og unge læser deres forældres og andre voksnes signaler.
- Vær opmærksom på triste og opgivende tanker om smertenTriste og opgivende tanker forværrer smerteoplevelsen. Mange smerteramte tænker, ”Det holder aldrig op”, ”Jeg kan ikke gøre noget” og så videre. Det er derfor vigtigt, at du støtter dit barn i at se, når smerten er mindre eller slet ikke er der. Du kan også hjælpe dit barn med at se, hvad det rent faktisk kan gøre eller allerede gør for at mindske oplevelsen af smerte.
- Læs dit barns humørSmerteoplevelsen afhænger af, hvordan dit barns dag i øvrigt forløber. Tal med dit barn om, hvorvidt der er noget andet svært i barnets liv, fx problemer i familien, faglige udfordringer eller drillerier i skolen. Hvis dit barn er presset på andre fronter, vil det opleve en forværring af smerten. Er det tilfældet, er det vigtigt, at I tager hånd om problemerne. Vær derfor generelt opmærksom på, hvorvidt dit barn trives i hverdagen.
- Undgå at have for stort fokus på smertenPas på med at give smerten for meget opmærksomhed. Megen opmærksomhed i form af mange spørgsmål og meget snak om smerten forværrer dit barns oplevelse af smerte. Hvis dit barn har mange tidligere negative erfaringer med smerte, vil det forværre smerteoplevelsen. Tal med dit barn om, hvordan smerten ligner og ikke ligner tidligere smerter – og tal om, hvilke gode erfaringer, dit barn allerede har med at håndtere og mindske smerte.