Efter operation for blindtarmsbetændelse
-
-
Hvis blindtarmen var hel, da den blev fjernet
Hvis blindtarmen var betændt og hel, da den blev fjernet, er der ikke behov for anden medicinsk behandling end den nødvendige smertebehandling. Sammen med jer observerer vi følgende hos jeres barn:
- Smerteniveau
- Vandladning
- Luftafgang
- Temperatur
- Forbinding
- Kvalme
- Plastikrør i blodåre (venflon)
- Væske- og fødeindtag
- At barnet kommer op at gå og bevæger sig.
Hvis jeres barn har det godt, bliver det udskrevet efter cirka 1 døgn uden yderligere kontrol og behandling.
Hvis blindtarmen var sprunget, da den blev fjernet
Hvis blindtarmen var sprunget, da den blev fjernet, påbegynder jeres barn antibiotisk behandling. Medicinen gives gennem det lille plastikrør i blodåren (venflon).
Jeres barn skal være indlagt indtil:
- der er gang i maven
- barnets almentilstand er tilfredsstillende
- den antibiotiske behandling er afsluttet.
Hurtigt ud af sengen
Efter operationen er der ofte mavesmerter og tarmsymptomer (fx kvalme, opkastninger og nedsat appetit). Derfor er det vigtigt, at barnet hurtigt kommer i gang med at spise og drikke, og at det kommer ud af sengen og går omkring.
-
Vær opmærksom på bylder
Nogle få børn udvikler en eller flere bylder. Symptomerne viser sig cirka 1 uge efter endt medicinsk behandling. Symptomerne er tiltagende smerter i maven, feber og generel utilpashed. Hvis dette opstår, skal I henvende jer hos egen læge eller Lægevagten, som vil tage stilling til det videre forløb.
Giv eventuelt barnet plaster på
Barnets sår kan I ikke gøre noget ved, men det kan være rart for barnet at have et plaster på, så området er beskyttet. Dette gælder især hos mindre børn. Hvis der er sat små tværgående plastre (steristrips) hen over såret, skal disse blive siddende, til de selv falder af.
Få fjernet eventuel tråd
Såret er enten syet med selvopløselig tråd eller med tråd, som skal fjernes hos egen læge efter 10-12 dage. Vi fortæller jer, om jeres barn skal have fjernet tråd. Er det tilfældet, skal I selv bestille tid til det hos egen læge.
Beskyt væskende sår med vandtæt plaster
Jeres barn må tage brusebad efter 1-2 dage, hvis såret er tørt. Er såret ikke tørt, skal det beskyttes med et vandtæt plaster.
Barnet må komme i svømmehallen efter 10 dage, hvis såret er helet.
Beskyt arret mod sollys
Det første år efter operationen er arret meget følsomt for sollys. Husk derfor at bruge solcreme med minimum faktor 20, eller dæk arret med tøj, når barnet opholder sig i solen.
Giv smertestillende medicin efter behov
Jeres barn kan have ondt i såret eller maven de første 3-4 dage efter operationen. Det er vigtigt, at smerterne behandles med smertestillende medicin. Vi fortæller jer, hvilken behandling der vil være dækkende for jeres barn.
Forvent, at arret kan klø
Det er almindeligt, at arret kan klø efter operationen, og der kan være en ændret følelse i arret i lang tid efter operationen. En strammende fornemmelse i arret ved fx hop er også almindeligt og helt ufarligt.
Undgå voldsomme aktiviteter og kontaktsport
Jeres barn må komme i institution eller skole, når det er frisk igen, normalt efter 2-3 dage. Barnet skal dog undgå voldsomme aktiviteter og kontaktsport i 1 måned efter operationen, fx trampolinspring, fodbold, håndbold og karate.
-
I skal søge læge, hvis:
- barnet får tiltagende rødme eller ømhed omkring såret
- såret bliver tiltagende ømt
- der siver væske fra såret (blod eller sekret)
- barnet får feber
- barnet får diarré eller anden ændring i afføringsmønstret
- barnets smerter i maven forværres.
-
Har I spørgsmål, er I velkomne til at kontakte os.