Behandling med Ebglyss
Du har fået tilbudt behandling med lægemidlet Ebglyss. Det aktive stof i lægemidlet hedder lebrikizumab. Ebglyss er et biologisk lægemiddel til behandling af moderat til svær atopisk eksem, hvor behandling med andre lægemidler er utilstrækkelig eller har givet for mange bivirkninger.
Ebglyss kan bruges til voksne samt unge over 12 år med en kropsvægt på mindst 40 kg.
-
Du har fået tilbudt behandling med lægemidlet Ebglyss. Det aktive stof i lægemidlet hedder lebrikizumab. Ebglyss er et biologisk lægemiddel til behandling af moderat til svær atopisk eksem, hvor behandling med andre lægemidler er utilstrækkelig eller har givet for mange bivirkninger.
Ebglyss kan bruges til voksne samt unge over 12 år med en kropsvægt på mindst 40 kg.
-
Ebglyss er et kunstigt fremstillet antistof, der hæmmer effekten af et protein, som er overaktivt i huden, når man har atopisk eksem: interlukin-13. Ebglyss mindsker derved eksem-aktivitet samt kløe i huden.
-
Inden behandlingen sættes i gang skal du have taget blodprøver, hvor der blandt andet screenes for skoldkopper. Blodprøverne kan tages på et hospital eller hos egen læge.
Behandlingens forløb
Ebglyss gives som en indsprøjtning lige under huden, enten på forsiden af låret eller på maven, dog ikke tættere på navlen end 5 cm.
- Den dag du starter behandlingen, skal du have 2 indsprøjtninger.
- Efter 14 dage skal du igen have 2 indsprøjtninger.
- Herefter skal du have 1 indsprøjtning hver 2. uge.
- Efter 16 ugers behandling øges intervallet som udgangspunkt til 1 indsprøjtning hver 4. uge.
Sygeplejersken vil lære dig at indsprøjte medicinen. Hvis du ikke kan stikke dig selv, kan en pårørende måske lære det. Alternativt kan du få hjælp af en sygeplejerske hos egen læge, eller vi kan kontakte en hjemmesygeplejerske.
Hold øje med allergisk reaktion
Der kan i meget sjældne tilfælde forekomme allergiske reaktioner på Ebglyss. Vi anbefaler derfor, at du opholder dig i afdelingen til observation 30 minutter efter den første behandling. Vi anbefaler desuden, at du ikke er alene, når medicinen tages hjemme.
Efter 1-3 behandlinger i afdelingen er du klar til hjemmebehandling. Du skal medbringe køletaske og køleelementer, så vi kan udlevere medicinen til dig.
Vurdering af behandlingen
Der kan gå op til 12-16 uger, inden du kan se den fulde behandlingseffekt. Nogle gange er virkningen længere tid om at indtræffe.
Vi vurderer effekten af behandlingen efter cirka 3-4 måneder. Hvis der ikke har været effekt af behandlingen, bør den stoppes. Ses der en delvis effekt, vil vi som udgangspunkt anbefale at behandlingen fortsættes.
Fortsæt brug af cremer
Det er vigtigt, at du fortsætter den daglige smøring med fede cremer. Hos mange vil huden forsat være tør og have brug for fugtighedscreme, selvom eksemet bedres.
Fortsæt daglig smøring med hormoncremer på synlig eksem. Når der ses bedring af eksemsygdommen, kan der smøres efter behov. Hormoncremen ordineres af afdelingens læger.
-
Overvej, om du skal vaccineres
Før behandlingen skal du overveje, om du skal vaccineres. Du må IKKE blive vaccineret med levende vaccine, fx skoldkopper og gul feber, mens du er i behandling med Ebglyss.
Du må gerne blive vaccineret med ikke-levende vaccine, fx Influenza, covid-19, hepatitis. Kontakt os, hvis du er i tvivl om vaccinationer i forbindelse med din Ebglyss behandling.
Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal rejse
Hvis du har udenlandsk rejseaktivitet de første 3-6 måneder efter opstart med Ebglyss, skal du søge forhåndsgodkendelse fra dit forsikringsselskab.
Husk at få et travel-letter (dokumentation på medicinen) med på rejsen. Travel-letter udleveres fra afdelingen og skal være underskrevet af lægen.
Bliv eventuelt behandlet for ormeinfektion
Har du tidligere opholdt sig i tropiske eller subtropiske områder, eller har du planlagt en rejse til områder med dette klima, skal du drøfte det med lægen før behandling med Ebglyss.
Behandlingen kan muligvis medføre en øget risiko for ormeinfektion. Har du en ormeinfektion (parasitær infektion), skal den behandles før opstart af Ebglyss.
Hold pause, hvis du er bloddonor
Du må ikke donere blod, mens du er i behandling med Ebglyss.
-
De fleste tåler behandlingen. Dog kan der forekomme bivirkninger. Afdelingens personale vil fortælle dig om bivirkninger, inden du starter behandlingen. Her er nævnt nogle af de ting, som du skal være opmærksom på:
- Ømhed ved indstikssted. Kan forekomme.
- Tørre øjne. Kan forekomme.
- Øjenirritation. En del patienter med atopisk eksem har i forvejen problemer med dette. Kontakt egen læge eller afdelingen ved nyopståede problemer med øjnene eller hvis dine øjensymptomerne forværres.
- Herpesvirus/forkølelsessår. Kan forekomme
- Allergiske reaktioner. Ses i meget sjældne tilfælde.
-
Vi følger dig med regelmæssige kontroller, som udgangspunkt hver 4. måned. Kontrollerne kan enten være fysisk fremmøde eller telefonkonsultationer, og de kan foregå hos enten en læge eller en sygeplejerske. Faste lægekontroller er 3-4 måneder efter opstart af behandlingen, og herefter minimum en gang om året. I forbindelse med lægekontrollerne skal der tages blodprøver en uge forinden.
Ved kontrollerne kan du få udleveret Ebglyss. Husk derfor køletaske og køleelementer.
Medicinen kan også udleveres via medicinboks efter nærmere aftale med sygeplejerske.
-
Skift injektionssted for hver indsprøjtning
Når du selv skal varetage behandlingen, skal du huske, at Ebglyss ikke bør indsprøjtes i hud, som er øm, beskadiget, har blå mærker eller ar. Skift injektionssted ved hver ny indsprøjtning.
Glemt dosis
Glemmer du en indsprøjtning, skal der IKKE gives dobbelt dosis. Tag medicinen så snart du opdager det, og fortsæt herefter med en “ny ugedag” og med det ordinerede interval for Ebglyss.
Medbring køletaske med køleelement, hver gang du henter ny medicin
Hver gang du henter medicin hos os eller i medicinboks, skal du medbringe køletaske med frosne køleelementer.
Medicinen skal beskyttes mod lys, og vi anbefaler derfor at opbevare den i den originale emballage.
Det er vigtigt, at du transporterer og opbevarer medicinen korrekt. Ebglyss skal altid opbevares ved 2- 8°C i køleskab. I særlige tilfælde, fx ved rejser, kan Ebglyss tages ud af køleskabet og opbevares ved stuetemperatur i maksimalt 7 døgn. Ebglyss må herefter ikke lægges på køl igen.
Bortskaf penne/sprøjter korrekt
Aflever de brugte penne/sprøjter i pose eller kanylebøtte på apoteket eller på genbrugspladsen under risikoaffald. Forhør dig på dit lokale apotek, hvordan de helst vil modtage penne/sprøjter.
Kanylebøtter udleveres ikke af afdelingen.
Regulér kun astmamedicin efter aftale
Hvis du lider af astma, kan du opleve en bedring af astmasymptomerne, når du får Ebglyss. Det er dog vigtigt, at du kun ændrer astmamedicin efter aftale med den læge, der har ordineret denne behandling.
Kontakt afdelingen
Ebglyss påvirker immunforsvaret. Forud for større planlagte operationer kan det være nødvendigt med en pause i behandlingen. Derfor skal du kontakte Afdeling for Hud- og Kønssygdomme, hvis du skal opereres.
Bliver du syg med feber og almen påvirket tilstand, skal du også kontakte os. Alt efter infektionens alvor kan det være nødvendigt med en pause i behandlingen.
-
Har du spørgsmål om Ebglyss eller atopisk eksem, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om atopisk eksem, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’atopisk eksem’.
Afdeling for Hud- og Kønssygdomme
Tlf. 97 66 66 60
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 9.00