Laserbehandling med CO2
-
-
Ved CO2-laserbehandling rettes en tynd lysstråle mod hudforandringen, hvorved vævet omdannes til varme og fordamper, så forandringerne i huden fjernes.
I nogle tilfælde vælger lægen først at give behandling på et mindre hudområde, for at kunne vurdere hvordan huden reagerer. Herefter planlægges det videre behandlingsforløb.
En behandling varer cirka 30 minutter. Det kan være nødvendigt med flere behandlinger.
Lokalbedøvelse
Laserbehandling kan gøre ondt. Det kan derfor være nødvendigt at lokalbedøve med creme eller indsprøjtning før behandlingen.
Ved første konsultation planlægger vi, hvilken form for lokalbedøvelse, vi benytter:
- Indsprøjtning. Ved lokalbedøvelse med indsprøjtning ophører effekten efter 2-3 timer.
- Creme. Hvis vi aftaler, at der skal bedøves med creme, skal du 1 time før behandlingen smøre creme på det område, der skal behandles. Smør et tykt lag creme på og dæk det med film. Film og overskydende creme fjernes af personalet før behandlingen. Cremen kan købes i håndkøb på apoteket.
Behandling inden for øjenhulekanten
Skal du behandles inden for øjenhulekanten, får du en metaløjenkapsel på for at beskytte øjet. Før du får kapslen på, drypper vi lokalbedøvelse i øjet. Kapslen fjernes igen efter laserbehandlingen.
Når kapslen er fjernet, skal du benytte øjenklap så længe øjet er bedøvet – det vil sige mindst 4 timer – for at beskytte øjet.
Derudover skal du behandle med øjensalve i 3 dage for at undgå infektion efter laserbehandlingen. Du får en recept fra lægen på den øjensalve, du skal bruge, og kan hente den på apoteket.
Vær opmærksom på, at du ikke må køre bil efter dryp med lokalbedøvelse i øjet. Du må altså ikke selv køre hjem efter behandlingen.
-
Undgå at dyrke sol før behandlingen
Din hud må ikke være solbrun, når du møder til behandlingen. Er den det, kan vi ikke tilbyde dig laserbehandlingen, på grund af risiko for bivirkninger.
Fjern makeup
Du skal fjerne foundation og pudder, inden du møder til behandling.
Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer
Du må ikke være gravid eller ammende, når du får laserbehandling.
-
Forebyg infektion i det behandlede område
- Vask. Vi anbefaler, at du holder huden ren og tør i tiden efter behandlingen. Vask huden dagligt, undgå sæbe, og dup huden tør.
- Brug fugtighedscreme. Du skal anvende en uparfumeret fugtighedscreme og i nogle tilfælde også behandle med Fucidin®-creme 2 gange dagligt i 3-5 dage. I nogle tilfælde skal du desuden benytte klorhexidinsalve for at forebygge infektion. Lægen giver dig eventuelt recept på cremen, som du dernæst skal hente på apoteket.
- Antibiotika. Ved behandling i større områder af huden, kan du få antibiotika mod bakterier. Ved behandling omkring næse og mund kan du eventuelt også få forebyggende behandling mod herpes (forkølelsessår).
- Skift af forbinding. Afhængigt af, hvor på kroppen, der er behandlet, og hvor meget det væsker, kan det være nødvendigt at forny forbinding eller plaster, så længe såret væsker. Vi kan eventuelt etablere kontakt til hjemmesygeplejen, hvis det behandlede område er meget stort eller placeret et sted, som er svært selv at nå.
Kontakt lægen ved tegn på infektion
Hvis du oplever tegn på infektion, skal du kontakte enten din egen læge eller Afdeling for Hud- og Kønssygdomme. Tegn på infektion kan være:
- rødme uden for det behandlede område
- gul eller uklar væske
- hævelser og smerter
- varme og/eller feber.
Eventuel infektion vil opstå i løbet af få dage efter behandlingen.
Beskyt din hud mod sollys
Behandlingsresultatet bliver dårligere, og der er større risiko for bivirkninger, hvis huden udsættes for sollys. Derfor skal du beskytte din hud i ugerne før behandling, under behandling og i minimum 3 måneder efter laserbehandlingen.
Vi anbefaler, at du beskytter din hud med solcreme faktor 50, samt solhat og andet tøj, alle dage i perioden fra april til og med september – undtagen på dage med heldagsregn.
-
Behandling af overfladiske sår heler i løbet af cirka 2 uger. Behandlinger af dybere forandringer heler i løbet af 4-6 uger.
Sårene kan efterlade ar, afhængigt af hvor dybt, der er behandlet. I sjældne tilfælde kan huden i det behandlede område ændre farve, så den bliver mørkere eller lysere.
Hvis der opstår infektion i området, er risikoen for synlige ar større.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Afdeling for Hud- og Kønssygdomme
Tlf. 97 66 66 60
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 9.00