Undersøgelse og behandling af klamydia
-
-
Undersøgelsen af klamydia foregår ved, at lægen tager en prøve (podning) af sekret med en vatpind. Podningen tages fra svælget, urinrøret, endetarmen livmoderhalsen og/eller skeden.
Prøven bliver herefter sendt til undersøgelse i laboratoriet, og du kan forvente svar efter 4-7 dage.
-
Hvis du får det svar, at du har klamydia, skal du i behandling. Du vil få en recept på antibiotika (tabletter), som du skal købe på apoteket. Behandlingen varer i 7 dage.
Klamydiabakterien er først død 7 dage efter, at du har afsluttet din behandling. Derfor kan du indtil 14 dage efter behandlingsstart fortsat videregive smitte. Du må derfor ikke dyrke sex – heller ikke med kondom.
Hvis du har modtaget behandling for klamydia, vil man kunne spore klamydiabakterier i op mod 6 uger efter endt behandling.
-
Klamydia er meget smitsomt. Derfor er det meget vigtigt, at dine seksualpartnere bliver underrettet og eventuelt behandlet.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om klamydia, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: klamydia’.
Afdeling for Hud- og Kønssygdomme
Tlf. 97 66 66 60
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 9.00
Fakta om klamydia
Klamydia er betegnelsen for en kønssygdom, som smitter ved samleje. Klamydia er en bakterie, som kan give betændelse i urinrøret og/eller på livmoderhalsen eller bi-testiklerne.
Der går 1-3 uger fra man er smittet, og til man får symptomer. De fleste – op mod 75% - har ingen symptomer, men kan alligevel smitte andre. Klamydia er en meget udbredt kønssygdom med cirka 30.000 tilfælde årligt i Danmark.
Symptomer på klamydia
- Kvinder kan have udflåd, svie ved vandladning, ømhed og/eller pletblødning ved samleje.
- Mænds kan have udflåd og svie ved vandladning.
Komplikationer ved klamydia
Cirka 3% af de kvinder, der er smittet med klamydia, vil få underlivsbetændelse. Det skyldes, at klamydiabakterien vandrer fra livmoderhalsen op gennem livmoderen og ud i æggelederne. Det er ikke altid, at kvinder mærker, at de har underlivsbetændelse, men smerter eller ubehag i underlivet kan være symptomer på det. Hvis kvinden ikke bliver behandlet i tide, kan underlivsbetændelsen beskadige æggelederne. Derved kan kvinden få nedsat evne til at få børn (sterilitet). Risikoen for graviditet uden for livmoderen kan også blive forøget.
Mænd, der er smittet med klamydia, kan få betændelse i den ene bitestikel. Derved kan der opstå en øm hævelse af den ene side af pungen. Mænd bliver ikke sterile, da det kun er den ene bitestikel, der rammes.