Behandling med Xolair®
Du har fået tilbudt behandling med lægemidlet Xolair®. Xolair® er et biologisk lægemiddel til behandling af allergisk astma. Flere undersøgelser har imidlertid vist, at Xolair® også kan anvendes til behandling af kronisk nældefeber (urticaria). Midlet bruges til patienter med svær kronisk nældefeber, hvor behandling med andre lægemidler er utilstrækkelig eller ikke tåles.
-
Du har fået tilbudt behandling med lægemidlet Xolair®. Xolair® er et biologisk lægemiddel til behandling af allergisk astma. Flere undersøgelser har imidlertid vist, at Xolair® også kan anvendes til behandling af kronisk nældefeber (urticaria). Midlet bruges til patienter med svær kronisk nældefeber, hvor behandling med andre lægemidler er utilstrækkelig eller ikke tåles.
-
Xolair® virker ved at binde sig til stoffet Immunglobulin-E (IgE), som er et stof, kroppen selv producerer. Stoffet IgE er kendt for at spille en central rolle i udviklingen af nældefeber. Når Xolair® binder sig til IgE, hæmmer det effekten af IgE, og derved lindres symptomerne ved kronisk nældefeber.
-
Forud for behandlingen skal du have taget en blodprøve og målt dit blodtryk. Lægen informerer dig mundtligt og skriftlig om Xolair®, samt de forholdsregler der er i forbindelse med behandlingen.
Xolair® tages som en indsprøjtning i underhuden hver 4. uge. Indsprøjtningen kan gives enten i maven, i låret eller på bagsiden af en overarm.
- De første 4 behandlinger får du i Afdelingen for Hud- og Kønssygdomme.
- Ved 1. behandling skal du blive til observation i afdelingen i 30 minutter efterfølgende. Det skyldes, at der i sjældne tilfælde kan komme en allergisk reaktion. Hvis du tåler behandlingen, får du fremtidige behandlinger uden efterfølgende observation.
- Ved din 4. behandling skal du ses af en af vores læger. Her vurderer i sammen, om du har haft tilstrækkelig effekt af Xolair®, og om du fremover selv skal varetage behandling med Xolair® hjemme. Hvis det er tilfældet, vurderer lægen, hvilken dosis, du skal have, og hvor ofte du skal have den.
Under de første 4 behandlinger vil en sygeplejerske lære dig, hvordan du selv tager indsprøjtningerne. Hvis du ikke kan stikke dig selv, så kan en pårørende eventuelt lære det, eller du kan få hjælp af en hjemmesygeplejerske.
Behandlingen virker i løbet af 12-16 uger. Mange mærker dog en bedring allerede få uger efter opstart.
-
Inden du starter med behandlingen, vil lægen fortælle dig om bivirkninger. Her er nogle af de mest almindelige bivirkninger:
- hovedpine og træthed
- reaktioner ved indstiksstedet, fx smerte, hævelse, kløe og rødme
- infektion i de øvrige luftveje, fx halsbetændelse og almindelig forkølelse
- ledsmerter
- allergiske reaktioner fx udslæt, kløe, hævelser i ansigt eller andre dele af kroppen.
-
Hvis du i samråd med lægen vælger at fortsætte med behandlingen hjemme, foregår det på følgende måde.
Sådan opbevarer du medicinen
Ved din 4. behandling får du udleveret en køletaske med fryseelementer. Heri skal du transportere de Xolair®-sprøjter, som vi udleverer til dig til din hjemmebehandling.
Det er vigtigt, at du opbevarer medicinen korrekt – også under hjemtransporten. Xolair® skal opbevares ved køleskabstemperatur, det vil sige ved 2-8°C.
Vær ikke alene under behandlingen
Når du behandler med Xolair® hjemme, skal du være opmærksom på, at du ikke må være alene hjemme, når du tager din Xolair®-sprøjte, fordi der i sjældne tilfælde kan opstå en allergisk reaktion. Fortæl dine pårørende om risikoen for allergiske reaktioner, så de lettere kan forholde sig til situationen, hvis det skulle ske.
Hvis du oplever symptomer på allergiske reaktioner, så kontakt straks afdelingen.
-
Når du er i behandling hjemme, skal du i begyndelsen gå til regelmæssig kontrol cirka hver 4. måned – skiftevis ved læge og sygeplejerske.
Når du møder til kontrol, vil du få udleveret Xolair® til de følgende måneder. Husk derfor at medbringe din køletaske samt 2 køleelementer – ellers kan vi ikke udlevere Xolair® til dig.
Efterhånden som du kommer i fast behandling, skal du kun til kontrol minimum hver 6. måned. Dog oftere, hvis der er komplikationer til behandlingen eller behov for at ændre medicineringen. Behandlingsintervallerne aftaler vi løbende.
-
Nævn rejseaktivitet for lægen
Behandling med Xolair® kan øge din risiko for parasitære infektioner. Hvis du tidligere har opholdt dig i tropiske eller subtropiske egne eller har planlagt rejse til sådanne områder, bedes du drøfte det med lægen.
Søg forhåndsgodkendelse ved udlandsrejser
Hvis du har udenlandsk rejseaktivitet de første 6 måneder efter opstart på Xolair®, skal du søge forhåndsgodkendelse fra dit forsikringsselskab.
Du må gerne medbringe Xolair® på udlandsrejser. Kontakt afdelingen, hvis der bliver behov for dette.
Graviditet og amning
Du må ikke få Xolair®, hvis du er gravid eller ammer. Hvis du ønsker at blive gravid, bør det tidligst ske 12 uger efter ophør med Xolair®-behandling.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Afdeling for Hud- og Kønssygdomme
Tlf. 97 66 66 60
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 9.00