Overrivning af akillessenen
-
-
Du bør være sygemeldt de første 3 uger, uanset hvilken type arbejde du har. Har du tungt arbejde, hvor du går eller står meget, bør du være sygemeldt i længere tid. Tal med specialisten i ambulatoriet om, hvad der er relevant for dig, da det er individuelt, hvilke hensyn der skal tages.
-
Forebyg hævelse og smerter
Foden er fikseret i en støvle, og det giver risiko for yderligere hævelse. Det kan give smerter i benet, dårligere heling af akillessenen og risiko for en blodprop i benet. For at forebygge dette skal du:
- sørge for at hvile med benet helt over hjertehøjde mange gange i løbet af dagen, især i de første 2 uger
- bevæge dine tæer og lave cykeløvelser med knæ og hofte mindst 1 gang i timen
- løsne stropperne, hvis støvlen føles for stram.
Patienter, som har øget risiko for at udvikle en blodprop, skal have blodfortyndende medicin i 3 uger.
Du skal kontakte din egen læge, hvis du oplever pludselig forværret smerte i læggen, da det kan være tegn på en blodprop i benet.
-
Du skal have walkerstøvlen på i 9 uger og skal selv fjerne kilene undervejs i forløbet.
Uge 1 og uge 2
Din fod er i en Walker-støvle med 3 kiler i, så foden holdes helt strakt i spidsfod. Du må ikke støtte på foden, og du må ikke tage støvlen af – heller ikke om natten, eller når du går i bad.
Uge 2
Du bliver indkaldt til kontrol i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, hvor du bliver undersøgt og får grundig instruktion i hele behandlingsforløbet.
Uge 3
Du har stadig 3 kiler i Walker-støvlen og må støtte inden for smertegrænsen. Du har stadig brug for stokkene et stykke tid endnu. Du må ikke tage støvlen af om natten. Du må gå i bad uden støvlen, hvis du sidder på en stol eller skammel. Du får instruktion i funktionel genoptræning.
Uge 4
Du fjerner selv én kile og går med Walker-støvlen med 2 kiler i.
Uge 5
Du indkaldes til instruktion i øvelser i Fysioterapien.
Uge 6
Du fjerner selv én kile og går med Walker-støvlen med 1 kile i. Du må støtte fuldt med støvlen på, men brug eventuelt stokke ved længere gåture.
Du bliver instrueret i øvelser med elastik.
Uge 7
Du må lægge fuld støtte på foden, når du har støvlen på. Du må fremover gerne fjerne støvlen om natten.
Uge 8
Du fjerner selv én kile og går med Walker-støvlen uden kiler i.
Uge 9
Du bliver indkaldt til kontrol i Ortopædkirurgisk Ambulatorium. Medbring sko med god stødabsorbering samt hælkiler med 1 cm højde til at lægge i dine sko. Kilerne skal være faste, så højden opretholdes, når foden belastes. Du kan købe kilerne i skoforretninger eller på internettet.
Uge 9 – 17
Du skal til genoptræning i Fysioterapien på hospitalet eller i kommunen 2 gange om ugen.
-
Undgå hævelse og smerter
Efter støvlen er fjernet, er det normalt, at foden og ankelleddet hæver, og at du i løbet af dagen oplever træthed og smerter i akillessenen. Både hævelsen og smerterne har en negativ effekt på din genoptræning, og det er derfor vigtigt, at du følger disse råd:
- Benyt støttestrømpe – også kaldet flystrømpe – i de timer, hvor du er vågen.
- Hold jævnlige pauser, hvor du løfter foden op over hjertehøjde. Du kan fx lægge dig på gulvet og lægge underbenet op på en stol.
Genoptag dine aktiviteter gradvist
Din akillessene er helet, men den er endnu ikke stærk. Du må bevæge foden frit, men senen kan ikke klare store belastninger og kraftig udspænding. Du bør derfor kun gradvist genoptage dine aktiviteter, og det er vigtigt, at du lytter til din krop. Det er i orden, at du bliver øm i lægmusklen, men du skal undgå smerter i akillessenen, og du skal overholde retningslinjerne, også selvom du ikke har smerter.
Du kan forvente lette til moderate gener i form af ømhed og hævelse omkring senen i op til 12 måneder efter skaden. Generelt skal du:
- undgå udspænding af akillessenen med samtidig vægt på - især i de første 3 måneder, efter du har fået støvlen af. Udspænding er fx at lave udspændingsøvelser, at stå på en stige, sidde på hug, skubbe, trække og løfte.
- bruge sko med hælforhøjelse både indendørs og udendørs i de første 3 måneder. Brug gerne løbesko, som du lægger en hælkile i.
Her kan du læse om, hvornår du må påbegynde en række forskellige aktiviteter:
Gang: Du kan langsomt begynde at gå ture, når du har fået walkerstøvlen af. Vi anbefaler, at du bruger begge stokke, indtil du kan gå uden at halte. Når du laver afsæt, er det vigtigt at have fokus på, at du først skal sætte hælen i og herefter lægge vægten frem over forfoden.
Trappegang: Du må gå almindeligt op ad trapper, når du har fået støvlen af. Når du går ned ad trapper, skal du tage ét skridt ad gangen og sætte det skadede ben først.
Cykling: Straks efter, at du har fået Walker-støvlen af, kan du cykle på en kondicykel. Du må begynde at cykle på almindelig cykel cirka 1 måned efter, at du har fået støvlen af. Du bør dog kun cykle med hæl/ mellemfod på pedalen de første 1-2 måneder.
Svømning: Du må svømme, når du har fået Walkerstøvlen af.
Løb: Du må tidligst begynde at løbe 3 måneder efter, at du har fået Walker-støvlen af - og kun på jævnt underlag. Før du kan begynde at løbetræne, skal du kunne følgende:
- Gå hurtigt uden at halte og uden at få smerter.
- Løfte dig op på tæer på det skadede ben 5 gange med god kvalitet.
Kontaktsport og anden form for hård idræt: Du må tidligst genoptage kontaktsport 9 måneder efter skadesdatoen, afhængig af dit aktivitetsniveau og eventuelle smerter i senen.
Bilkørsel: Du må tidligst genoptage bilkørsel efter 10 uger, hvis du har skadet venstre ben og tidligst efter 12 uger, hvis det er højre ben, du har skadet. Du kan kontakte dit forsikringsselskab og høre, om de har særlige regler på området.
Arbejde: Hvis du har arbejde, der indeholder stående og gående funktioner eller tunge belastninger, vil det være nødvendigt med sygemelding i en periode, efter du har fået støvlen af. Aftal eventuelt at starte på nedsat tid med de lettere funktioner.
-
5-10 % af alle, der har overrevet akillessenen, får en ny overrivning af deres akillessene senere. Risikoen er størst den første måned, efter du har fået Walkerstøvlen af. Derfor er det vigtigt, at du træner akillessenen og undgår alle pludselige, kraftige belastninger af senen.
-
Du skal til kontrol på hospitalet efter 2 og 9 uger samt efter 6 og 12 måneder.
Kontrol efter 2 uger
Efter 2 uger vurderer vi akillessenens heling og funktion. Vi viser dig, hvordan du senere i forløbet selv fjerner en kile. Du får information om det videre forløb. Vi henviser dig til et genoptræningsforløb på hospitalet eller eventuelt i din kommune.
Kontrol efter 9 uger
Efter 9 uger vurderer vi akillessenens heling, og vi fjerner walkerstøvlen, hvis senen er helet fint.
Kontrol efter 6 og 12 måneder
Vi kontrollerer akillessenens funktion.
-
Funktionel genoptræning betyder, at der er fokus på styrketræning og funktionstræning af din akillessene og dine lægmuskler. Du skal allerede lave øvelser, mens du har Walker-støvlen på.
I genoptræningsforløbet efter støvlen er fjernet, får du hjælp til langsomt at øge belastningen uden at overstrække og overbelaste akillessenen.
Træningen begynder, når du har haft Walker-støvlen på i mindst 2 uger. Du får instruktion i øvelserne.
-
Fra uge 3 skal du dagligt tage foden ud af walkerstøvlen og lave øvelser. Du kan udføre øvelserne, mens du sidder på en stol, eller mens du ligger i sengen. Øvelserne udføres 5 gange dagligt og i serier af 25 gange.
Øvelse 1
Bøj aktivt foden op til neutral position svarende til 90 grader, og lad herefter foden passivt glide tilbage til strakt position. Efter 1 uge kan du begynde at lave mere aktiv nedadbøjning af foden.
Øvelse 2
Bevæg foden fra side til side, mens du stadig undgår at løfte over neutral position (90 grader).
Øvelse 3
Denne øvelse må du lave i uge 6, 7 og 8. Her skal du langsomt i gang med at træne akillessenen med gradvist mere modstand. Det er fortsat vigtigt, at du ikke overstrækker akillessenen.
Hold elastikken omkring forfoden og stræk foden nedad med elastikken som modstand. I starten skal elastikken kun være let spændt, men efterhånden kan du give mere modstand til bevægelsen. Undgå, at elastikken trækker foden over neutral position (90 grader).
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte ambulatoriet. Du er også velkommen til at ringe til os, hvis du har mange smerter.
Hvis du har spørgsmål til træningen, kan du kontakte Fysio- og Ergoterapiafdelingen.
Skadestuen, Aalborg
Tlf. 97 66 43 50