Du skal have foretaget en operation, hvor fedtsugning og fedttransplantation kombineres.
Transplantation af fedt er flytning af levende fedtceller fra ét sted på kroppen til et andet. Der er altså ikke tale om transplantation fra et menneske til et andet. Det er muligt at tage fedt fra flere steder på kroppen, fx fra mave, hofter eller lår, og flytte det til fx rekonstruktion af et bryst. Det er også muligt at anvende metoden til steder, hvor man ønsker at forbedre hudkvaliteten, fx hos patienter som har fået strålebehandling på grund af cancer.
Sådan foregår operationen
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Lægen sprøjter en speciel væskeblanding ind under huden i det område, hvor fedtet efterfølgende hentes fra. Fedtet suges ud og centrifugeres, så de levende fedtceller bliver udskilt. Herefter sprøjter lægen de levende fedtceller ind i de områder, der skal behandles, med en tynd kanyle. Lægen søger for at placere fedtcellerne jævnt og i tynde kanaler, så de kan modtage ilt og næring fra det omkringliggende væv, så de kan overleve.
Operationen varer cirka 1½-2 timer.
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengeafsnittet.
Du kan forvente at blive udskrevet senere samme dag.
Sådan forbereder du dig
Mød fastende til aftalen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden undersøgelsen eller behandlingen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker et stort glas saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, indtil narkosen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre narkoselægen har givet dig anden vejledning.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad også at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere dig inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern hårvækst
Fjern hårvækst i området som skal opereres.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Duft. Undlad at bruge deodorant på operationsdagen.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, piercinger, ur og ringe. Smykker og piercinger er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese må du beholde indtil vi bedøver dig.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Efter operationen
Du bliver observeret i nogle timer
Efter operationen hviler du nogle timer på afsnittet, mens vi observerer dig. Du får serveret mad og drikke, når du har lyst til det. Når du selv kan spise og drikke tilstrækkeligt, fjerner sygeplejersken det drop, du har i hånden. Du må stå ud af sengen, så snart du føler dig klar til det.
Sig til, hvis du får smerter
De fleste patienter har smerter efter operationen. Vi tilbyder dig smertestillende medicin, og hvis du har behov for mere, må du sige til. Det er vigtigt, at du ikke har flere smerter, end at du kan slappe af og også komme ud af sengen, når du føler dig frisk nok til det.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
Når du kommer hjem
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Som regel er det nødvendigt at være sygemeldt i 2-4 uger efter denne behandling, men tal med lægen om netop dit behov.
Forvent hævelse, smerter og svimmelhed
Du vil være hævet i de første par uger efter operationen. Du kan også opleve at have smerter i de områder, hvorfra fedtet er hentet. Smerterne kan føles som muskelkrampe eller ømhed efter at have dyrket sport. Du vil typisk også få blå mærker på de områder, hvorfra fedtet er hentet.
Nogle patienter oplever ubehag i form af svimmelhed og stramning i området, hvorfra fedtet er hentet, i 4-5 dage efter operationen. Det skyldes væskepåvirkningerne under og efter operationen.
Vær opmærksom på infektion
Får du feber eller rødme, varme og smerte ved såret, kan det være tegn på infektion, som skal behandles. Kontakt din egen læge eller Lægevagten, hvis du oplever tegn på infektion.
Hold det opererede område varmt
I de første 3 uger efter operationen er det vigtigt, at du holder det fedttransplanterede område varmt og ikke udsætter det for direkte tryk.
Brug kompressionsforbinding
Efter operationen skal området, hvorfra fedtet er hentet, komprimeres. Det betyder, at du fx skal bruge en stram elastikbuks, hvis fedtet er hentet på lår eller hofter. Du skal bruge kompressionen døgnet rundt i 3 uger. Sygeplejersken informerer dig nærmere om det før operationen. Du skal selv medbringe kompressionsbuks eller stram elastikbuks til operationen.
Tag den med ro i den første tid
De første 4 uger efter operationen skal du undgå stød og slag, herunder kondiløb, hårdt fysisk arbejde og tunge løft.
Aftal at få fjernet operationstråd
Du skal selv kontakte din læge og bestille en tid til at få fjernet operationstråd. Tråden kan fjernes 10 dage efter operationen.
Brug beskyttende plaster i 3 måneder
For at undgå at arrene bliver breddeøgede, bør du anvende Micropore-plaster (brunt papirplaster) direkte på arrene i 3 måneder efter operationen. Du skal skifte plaster 2 gange ugentligt. Du kan købe plastret på apoteket.
Undgå solen
Arrene er meget sarte. Du bør beskytte arrene mod solen i det første år, så de heler så pænt som muligt. Gå heller ikke i solarium. Beskyt arrene med plastre eller solcreme.
Kontrol
Du får en tid til kontrol i ambulatoriet 3 måneder efter operationen. Det er først her, vi kan vurdere det endelige resultat af operationen.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.