Du er blevet opereret og har fået et hudtransplantat. Et transplantat er tynd hud, som tages et andet sted på kroppen og lægges på et sår, som ikke kan syes sammen. Det sted, huden tages fra, kaldes donorstedet og er oftest på oversiden af låret. Transplantatet skal have tid og ro til at vokse fast og på sigt komme til at ligne den omkringliggende hud mest muligt.
Det er vigtigt, at du plejer hudtransplantatet og donorstedet for at:
- undgå, at huden sprækker
- undgå infektion
- gøre huden pænere
- bevare hudens elasticitet
- tilføre fedt og fugt.
-
-
-
Hvis hudtransplantatet ikke tages fra låret
Hudtransplantatet kan også tages fra andre steder på kroppen, fx foran/bag øret eller ved kravebenet. Det sted, hvor huden er taget fra, vil da blive syet sammen og efterlade et ar. Dette område skal ikke plejes på samme vis som donorstedet på låret.
Sådan gør du
I begyndelsen er det ofte en hjemmesygeplejerske, som har ansvaret for at pleje transplantatet, men efter nogen tid vil du selv kunne overtage plejen.
- Transplantat og forbinding lades urørt og må ikke blive vådt, indtil efter 5.-7.-dagen, hvor du har en tid i vores ambulatorium. I ambulatoriet fjerner sygeplejersken forbindingen og vurderer, hvor stor en del af transplantatet der har sat sig fast. Ud fra denne vurdering planlægges den videre behandling.
- Når transplantatet vurderes stabilt må du tage brusebad.
- Lad transplantatet lufttørre. Du bør have mindst mulig eller ingen forbinding på.
- Smør et tyndt lag Decubal creme 38% på transplantatet hver dag det første år. Herefter kan du nøjes med at smøre det 1-2 gange om ugen.
- Vent med karbad, svømmehal og havbad, indtil transplantatet er helet – dog minimum 3 uger af hensyn til infektionsrisiko.
- Vi vejleder dig med hensyn til arbejde, motion og daglige gøremål. Sygemelding afhænger både af, hvad du arbejder med, og hvor du er opereret.
-
-
-
Plej donorstedet (
låret)
- Undlad at røre forbindingen over donorstedet i 10 dage. Forbindingen er en skumplade som indeholder smertestillende medicin. Den er fæstnet med en gennemsigtig film henover. Forbindingen bør kun skiftes, hvis den har løsnet sig eller er helt gennemblødt. Forbindingen er vandtæt og tåler skånsomt brusebad. Efter de 10 dage skal du have fjernet forbindingen. Det foregår enten i ambulatoriet eller hos dig selv, hvor hjemmesygeplejersken kan fjerne den.
- Smør dagligt donorstedet med Decubal creme 38%, når det er helet. Efter 1 år kan du nøjes med at smøre det 1-2 gange om ugen.
- Opstår der problemer med helingen, er det hjemmesygeplejersken, der varetager plejen af donorstedet.
- Både transplantatet og donorstedet er særligt sart det første års tid. Du bør derfor ikke udsætte områderne for sol, da du risikerer solskoldning, udtørring og permanent misfarvning af huden.
- Dæk transplantat og donorsted til med fx en tør forbinding, tøj og solcreme med høj faktor – minimum faktor 30.
- Brug en hat med stor skygge, hvis transplantatet sidder i ansigtet.
- Undgå desuden at opholde dig i stærk sol i middagstimerne.
- Hvis du har transplantat på et ben, er det vigtigt, at du bruger kompressionsforbinding, indtil transplantatet er helet. Kompressionsforbindingen styrker sårhelingen og forebygger, at benet hæver.
- I dagene efter operationen bør du aflaste benet mest muligt. Sid med benet hævet, fx på en stol, så ofte som muligt.
- Kompressionsforbindingen kan tages af om natten. Hjemmesygeplejersken kommer 1 gang om dagen og lægger forbindingen på, og I laver selv aftale om at få den af om aftenen.
- Kompressionsforbindingen skal vaskes i hånden med almindeligt vaskepulver hver 2. eller 3. dag. Tør forbindingen ved først at rulle den ind i et håndklæde for at presse vandet ud og derefter at lægge den fladt til tørre. Strækket i bindet bliver ødelagt ved ophængning.
Ændret kropsopfattelse
Et transplantat kan i større eller mindre grad påvirke din egen opfattelse af din krop. Det afhænger særligt af, hvor på kroppen transplantatet sidder, og hvorfor du er blevet opereret.
Vær åben om dine følelser, og tal eventuelt med din familie, dine venner, din egen læge eller sygeplejersken om din situation.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, eller oplever du problemer med transplantat eller donorsted, er du velkommen til at kontakte os.