Hvad er en obduktion?
En obduktion er en lægelig undersøgelse af en afdød, hvorunder der foretages en nøje undersøgelse af alle de indre organer. I næsten alle tilfælde udtages der mindre vævsprøver til mikroskopisk undersøgelse for med størst mulig sikkerhed at fastlægge karakteren af sygelige forandringer i organerne.
Hvor og hvem foretager hospitalsobduktioner?
Hospitalsobduktioner udføres på Kapellet, Aalborg Universitetshospital. Obduktionen udføres af speciallæger eller uddannelsessøgende læger under supervision af overlæger fra Patologisk Institut. Kapelassistenter assisterer lægen i forbindelse med obduktionen.
Hvem kan rekvirere en hospitalsobduktion?
Alle læger kan principielt begære en hospitalsobduktion. Sker dødsfaldet på sygehuset vil det være de læger på afdelingen, som har haft afdøde under behandling, der rekvirerer obduktionen.
Også ved dødsfald uden for sygehusregi (eksempelvis i eget hjem eller under Falcktransport) er der mulighed for at få foretaget en hospitalsobduktion. I de fleste tilfælde vil det være afdødes egen læge, som rekvirerer obduktionen. Pårørende, som ønsker at afdøde bliver obduceret, kan afhængig af hvor dødsfaldet sker, rette henvendelse til sygehusets læger eller afdødes egen læge.
Hvornår foretages hospitalsobduktion?
Obduktionen foretages som hovedregel inden for de første 2 døgn efter dødsfaldet.
På Aalborg Universitetshospital foretages hospitalsobduktioner primært tirsdag og fredag, men kan finde sted uden for de anførte dage. En obduktion kan i nogle tilfælde forsinke tidspunktet for begravelse/bisættelse, men som oftest dog kun en enkelt dag.
Hvilke lovkrav gælder i forbindelse med hospitalsobduktion?
Lovkravene i forbindelse med hospitalsobduktion fremgår af Sundhedsloven.
Siden 1990 har det været et lovkrav, at der skal foreligge et samtykke til obduktion. Dette kan foreligge fra afdøde selv, såfremt vedkommende er fyldt 18 år og samtykket foreligger i skriftlig form (eksempelvis ved Sundhedsstyrelsen obduktionskort). I de øvrige tilfælde skal der foreligge et informeret samtykke fra afdødes nærmeste pårørende.
Organdonation i forbindelse med obduktion
I forbindelse med obduktion er der tillige mulighed for, at man kan give samtykke til, at der udtages ganske specielle vævsprøver til brug i patientbehandling. På Aalborg Universitetshospital gælder dette alene udtagelse af hornhinder, som sker efter aftale med Hornhindebanken på Århus Universitetshospital.
Hvornår må der ikke foretages hospitalsobduktion?
Hospitalsobduktion må ikke foretages, såfremt dødsfaldet skal indberettes til politiet med henblik på retslægeligt ligsyn og eventuelt efterfølgende retslægelig obduktion.
Hvis afdøde ikke har givet samtykke, må der ikke foretages hospitalsobduktion, hvis obduktionen må antages at stride mod afdødes eller de nærmeste pårørendes livsopfattelse. Forbud mod obduktion kan af afdøde være tilkendegivet ved udfyldelse af det af Sundhedsstyrelsens udgivne obduktionskort.
Hvad er formålet med obduktion?
En obduktion tegner flere formål
- Obduktion kan i de fleste tilfælde fastslå dødsårsagen, som ellers ikke altid vil være kendt.
- Obduktion er et vigtigt element i sygehusets kvalitetssikring, idet man ved obduktionen har mulighed for at kontrollere tidligere stillede diagnoser samt vurdere effekt og eventuelt bivirkninger af en given behandling.
- Obduktionen giver en bedre klinisk forståelse og afklaring af sygdomsforløbet og dødsfald. I flere tilfælde afsløres sygdomme, som ikke tidligere er kendt. En større grad af afklaring på sygdomsforløbet er til gavn for såvel lægerne, men også for de nærmeste pårørende. Erfaringerne viser, at når der er gået nogen tid efter dødsfaldet føler mange mennesker sig trygge ved at vide helt nøjagtigt, hvad deres pårørende døde af.
- Ved obduktion vil det i mange tilfælde være muligt at afklare med sikkerhed om, der foreligger en arveligt betinget sygdom, hvilket er specielt vigtigt ved obduktion af børn og sent aborterede fostre. Spørgsmålet om arveligt betingede sygdomme kan også være relevant i forbindelse med visse cancertilfælde. Påvisning af eventuelt erhvervsbetingede sygdomme kan i nogle tilfælde have forsikringsmæssig betydning for de efterladte.
- Obduktioner har en stor uddannelsesmæssig værdi for sygehusets læger og øvrige personale. På universitetshospitaler er obduktion tillige et vigtigt element i undervisning af kommende læger.
Hvornår og hvordan foreligger resultatet af hospitalsobduktion?
Efter den primære undersøgelse skriver lægen en rapport, som sendes til den rekvirerende afdeling eller læge ca. 2 hverdage efter, at obduktionen er foretaget. Når resultatet af de mikroskopiske undersøgelser foreligger, udarbejdes en endelig rapport, der vil foreligge 2-3 uger efter obduktionen.
I tilfælde af speciel undersøgelse af hjernen vil besvarelsen foreligge op til 3 måneder efter obduktionen.
Obduktionsrapporten tilsendes den afdeling eller eventuelt praktiserende læge, som har rekvireret obduktionen.
Pårørende kan få orientering om obduktionsresultatet ved at henvende sig til den afdeling, hvor dødsfaldet fandt sted eller ved henvendelse til afdødes egen praktiserende læge.