For at dæmpe irritation og smerter i led, slimsække og omkring sener kan du få lagt en blokade.
Det er forskelligt, hvor længe en blokade virker, men de fleste patienter kan fortsat mærke smertelindring efter 6 uger.
Som udgangspunkt kan du få 2-3 blokader på det samme sted inden for 1 år. Derefter skal der gå nogen tid, inden du igen må få lagt en blokade på stedet.
Du bør ikke få en blokade, hvis du er gravid eller ammer.
Sådan virker medicinen
Blokaden er en indsprøjtning med binyrebarkhormon og eventuelt lokalbedøvelse. Binyrebarkhormon er et steroid, som dæmper irritation i kroppen og giver kroppen ro til at bekæmpe den irritation, som giver dig smerter.
Selvom binyrebarkhormon er et steroid, betragtes blokaden ikke som doping.
Du vil mærke smertelindring umiddelbart efter indsprøjtning af blokaden. Denne lindring skyldes lokalbedøvelsen. Når lokalbedøvelsen aftager efter et par timer, må du forvente, at der kommer uro og smerte på grund af lokal irritation af binyrebarkhormonet. Smerterne kan vare nogle dage.
Blokaden begynder at virke i løbet af en uges tid. Du bliver altså ikke smertefri fra den ene dag til den anden, men du vil mærke bedring over tid. Hvis du ikke mærker bedring efter 4 uger, har blokaden ikke hjulpet dig.
Sådan foregår den medicinske behandling
Vi sprøjter blokaden ind direkte ved det irriterede punkt i skulder, knæ, ankel eller hånd. I nogle tilfælde skanner vi dig under indsprøjtningen, hvis det vurderes nødvendigt.
Efter indsprøjtningen skal du eventuelt blive på sygehuset i cirka 15 minutter, så vi kan holde øje med, om du får en allergisk reaktion.
Bivirkninger
Der kan være bivirkninger ved al medicin, men de er sjældne ved en blokade. Bivirkninger kan være:
- rødme, misfarvning og irritation ved indstiksstedet
- let stigning i blodsukker for patienter med diabetes
- infektion
- allergisk reaktion.
Vær opmærksom på
Tag smertestillende medicin de første dage
Du kan have smerter de første døgn efter, du har fået blokaden. Smerterne skyldes, at blokaden er sprøjtet ind på et sted, hvor der i forvejen ikke er megen plads. Tag gerne et par håndkøbs-smertestillende tabletter for at lindre smerterne, så du kan slappe af. Det kan for eksempel være Panodil og Ibumetin.
Aflast leddet
Du skal være opmærksom på at aflaste leddet eller området for blokaden dagen efter. Det er ikke nødvendigt, at du sygemelder dig.
Hold øje med infektion
Oplever du rødme, varme og hævelse omkring blokaden, kan det være tegn på infektion, som skal behandles. Kontakt din læge, hvis du har mistanke om infektion.
Hold øje med dit blodsukker, hvis du er diabetiker
Hvis du er diabetiker, kan du få en let stigning i dit blodsukker. Vi anbefaler, at du kontrollerer dit blodsukker ofte i dagene efter indsprøjtningen af blokaden. Oplever du en konstant stigning i dit blodsukker, bør du kontakte din læge.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte din kontaktperson.