Du skal have foretaget en operation af din meniskskade, også kaldet en minisksuturering.
Efter operation af en menisk er cirka 2/3 af knæleddet helet tilfredsstillende i løbet af 3 måneder. Cirka 6 måneder efter operationen kan du forvente, at knæleddet igen er velfungerende.
Sådan foregår operationen
Operationen foregår ambulant. Det vil sige, at du kommer hjem samme dag, som du bliver opereret – vi anbefaler, at der kan være en voksen hos dig indtil næste morgen.
Når du møder på afsnittet, tager en sygeplejerske imod dig og gør dig klar til operation ved at tjekke oplysninger, fjerne hår i operationsområdet, tjekke knæet for sår og rifter samt informere dig om påklædning og dagens forløb.
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Operationen foregår ved hjælp af en kikkert. Der laves 2-3 små huller foran på knæet. Gennem disse huller fører lægen kikkerten og instrumenterne ind i leddet, og skaderne vurderes og behandles. Det kan eventuelt være nødvendigt at lave flere små huller eller at lave et lidt større snit for at kunne komme ind i alle knæets kroge. En større meniskskade, som består af lodrette revner tæt på meniskens tilhæftning på ledkapslen, kan ofte syes på plads igen. Små revner i menisk eller brusk fjernes og skylles væk.
Ved afslutningen af operationen bliver der lagt lokalbedøvelse i sårene. Huden syes sammen, og vi sætter plaster på sårene. Hvis menisken er blevet syet, får du en knæskinne på knæet, som er låst i en vinkel på 10 grader. Skinnen skal sørge for, at knæet holdes i ro. Du skal bære skinnen både dag og nat de første 2 uger efter operationen, men du må godt træne knæet med småbevægelser med max. 10 grader i begge retninger (bøj og stræk) 1-2 gange dagligt.
Operationen varer mellem 30 og 60 minutter.
Meniskernes funktion
Meniskerne er 2 bruskskiver, som findes i et knæled. Meniskernes vigtigste funktioner er at fordele vægten, så brusken slides mindre, når man går og løber. Hvis meniskerne mangler, vil ledfladerne hurtigere slides. Dermed kan der udvikle sig slidgigt. Meniskerne er også med til at gøre knæet stabilt og sikre at lårben og skinneben ikke glider fra hinanden.
Sådan opstår meniskskader
Hos yngre opstår meniskskader oftest, når knæet vrides, samtidig med at det belastes. Herved kommer menisken i klemme mellem lårbensknoglen og skinnebenet, og menisken vrides i stykker. Hos ældre skyldes skaden, at der er kommet slid i brusk og menisker i knæet. Ved hårdere belastning eller små vrid rives den sårbare menisk i stykker, og der opstår smerter.
|
Sådan forbereder du dig
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et stort glas sød saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
- Du må indtage medicin ifølge aftale med anæstesilægen. Spørg, hvis du er i tvivl.
Kontakt os, hvis du bliver syg eller har sår
Kontakt os, hvis du har rifter eller sår i operationsområdet, eller hvis du har infektion et andet sted i kroppen. Det kan medføre, at operationen må flyttes på grund af risiko for infektion.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at bruge make-up. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Efter operationen – mens du er på hospitalet
På opvågningsstuen
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Hér vil du blive tilbudt mad og drikke. Lægen kommer forbi for at fortælle, hvordan operationen er gået, hvilke restriktioner der gælder for dig, og hvornår du skal til kontrol.
Sygeplejersken ser til plastrene og fjerner det lille plastikrør i din hånd. Du får udleveret ekstra plaster og smertestillende medicin, så du har til de første dage hjemme.
Du får også besøg af en fysioterapeut, som udleverer krykkestokke og et træningsprogram til dig, så du kan træne hjemme. Endelig får du udleveret en tid til kontrol 2 uger efter operationen. Herefter bliver du udskrevet.
Når du kommer hjem
Vær opmærksom på symptomer
Efter operationen skal du være opmærksom på følgende symptomer:
- Tegn på betændelse – både overfladisk og inde i knæet. Du skal reagere, hvis der opstår rødme, varme, tiltagende hævelse, tiltagende smerter (som regel dunkende) og feber.
- Tegn på dyb årebetændelse (blodprop i benet). Vær opmærksom på hævet, spændt eller rødt underben eller læg, som eventuelt er ledsaget af varme, rødme og feber.
- Kraftige smerter.
Kontakt din egen læge eller Lægevagten, hvis du oplever nogle af disse symptomer.
Undgå at belaste knæet
Du skal bære skinnen døgnet rundt de første 14 dage efter operationen. Som hovedregel må du ikke støtte på benet de første 2-4 uger. Lægen informerer dig om, hvor længe du ikke må støtte på benet. Du må ikke belaste på bøjet knæ (mere end 90 grader) de første 3 måneder, fx når du sidder i hug. Hvis du gør det, er der risiko for, at menisken går i stykker igen. Du må ikke foretage rotation med låst fod de første 3 måneder efter operationen.
Sygemeld dig
Det er meget individuelt, hvor længe du skal være sygemeldt. Du aftaler med lægen efter operationen eller til din første kontrol, hvad du skal forvente. Du skal dog regne med op til 6 ugers sygemelding. Har du hårdt fysisk arbejde, skal du forvente, at der går 6-8 uger, før du kan genoptage dit arbejde. Når du genoptager dit arbejde, skal du være opmærksom på, at der skal være tid til genoptræning 1-2 gange i ugen.
Brug plaster i den første periode
Såret skal have helt ro i et døgn efter operationen. Herefter må du gerne skifte forbindingen, hvis der er gennemsivning. Da du har en skinne på, som du ikke må tage af, kan du ikke bade såret de første 14 dage. Da må skinnen tages af ved bad, forudsat at du sidder ned under badet. Du skal bruge plaster, indtil du skal have fjernet stingene til den første kontrol i Fysioterapien. Stingene fjernes, når du kommer til kontrol i Fysioterapien efter 14 dage.
Tag smertestillende medicin og hæv benet
Du skal forvente af have brug for smertestillende håndkøbsmedicin med paracetamol i de første uger efter operationen. Du får udleveret ekstra smertestillende medicin til de første dage.
Du må forvente, at knæet hæver i de første uger eller måneder. Du skal derfor ligge med benet opad (over hjertehøjde), så hævelsen mindskes. Så længe knæet er hævet, skal du gøre det flere gange dagligt. Du kan med fordel lægge en ispose (fx en pose frosne ærter) på knæet. Husk altid at have noget mellem det frosne element og huden, fx et viskestykke. Brug isposen i 20 minutter og fjern den herefter igen. Du må bruge ispose 1 gang i timen.
Hvis du fortsat har smerter, som elevation af benet, kulde eller håndkøbsmedicin ikke kan tage, skal du kontakte din egen læge.
Aflevér krykkestokke
Du skal aflevere de krykkestokke, som du har lånt, til nærmeste hospital i Region Nordjylland, når du er færdig med at bruge dem. Du har underskrevet en låneseddel, hvoraf det fremgår, hvornår du skal aflevere dem. Det er som regel efter 6 uger.
Lav øvelsesprogrammet derhjemme
Du skal lave det øvelsesprogram, som fysioterapeuten har udleveret til dig, de første 14 dage efter operationen.
Kontrol og efterforløb
Du skal til kontrol i Fysioterapien cirka 14 dage efter operationen. Ved denne kontrol får du knæskinnen af, du får fjernet stingene, og du taler med lægen. Genoptræningen i Fysioterapien starter efter 2-4 uger, hvor også må begynde at støtte på benet. Du skal til genoptræning i Fysioterapien 1-2 gange om ugen herefter.
Efter cirka 3 måneder skal du til kontrol i Ortopædkirurgisk Ambulatorium.
Retningslinjer efter 2-4 uger
- Elevér fortsat benet og brug ispakning 20 minutter ved hævelse.
- Du må bevæge knæet mellem 0 og 90 grader uden belastning.
- Du må ikke støtte på benet.
- Du er formentlig stadig sygemeldt, men det afhænger af dit erhverv.
Retningslinjer efter 4-6 uger
- Du må bevæge knæet 0-90 grader uden belastning.
- Du må begynde at støtte på strakt knæ, men du skal stadig anvende krykkestokke. Fysioterapeuten instruerer dig i at rejse og sætte sig.
- Undgå vrid i knæet.
- Du påbegynder træningsforløbet i Fysioterapien.
- Du begynder at cykle på kondicykel uden modstand og med en bøjning af knæet til maksimalt 90 grader.
Retningslinjer efter 6-12 uger
- Krykkestokkene afvikles.
- Efter 6-8 uger må knæet bevæges til bløddele (0 – 140 grader), altså bøjes mod lår.
- Undgå vrid i knæet.
- Efter 6-8 uger må du begynde at støtte på et let bøjet knæ (0-90 grader), og du må gå normalt op ad trapper.
- Du må køre bil 6 uger efter operationen.
- Efter 10 uger må du gå normalt ned ad trapper.
- Efter 10 uger må du cykle udendørs. Du må dog først stå op på cyklen efter 12 uger.
Retningslinjer 12 uger og frem
- Efter 12 uger må du belaste knæet, når det bøjes mere end 90 grader.
- Efter 5 måneder må du begynde at løbe udenfor på et jævnt underlag, hvis du anvender gode, stødabsorberende sko.
- Efter 6 måneder må du påbegynde kontraktsport, dans og anden idræt.
Mulige komplikationer
Du kan opleve følgende komplikationer:
- Nedsat følesans. Der er en lille risiko for beskadigelse af de fine hudnerver. Det kan medføre føleforstyrrelser på et område af knæet og eventuelt underbenet. Det bliver oftest normalt igen med tiden.
- Ny skade i menisken. Der er en lille risiko for, at syningen ikke holder, og at du dermed får en ny skade i menisken.
- Udvikling af slidgigt.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål til operationen, er du velkommen til at kontakte os.