Du har fået anlagt en plastikgips for at beskytte og aflaste din arm eller dit ben. I denne pjece kan du læse om gipsen, og om hvordan du skal forholde dig, mens du har den på.
Sådan virker plastikgips
Gipsen er en hård plastikbandage. Hvis den udsættes for temperaturer over 60 grader, bliver den blød og mister sin facon. Du skal derfor undgå sauna og direkte sol. Læg eventuelt et håndklæde over gipsen, når du tager sol. Gipsens overflade kan være ujævn. Derfor er det en god ide at beskytte dine møbler med et håndklæde. Gipsen kan godt tåle at blive tørret af med en fugtig klud, men du skal beskytte den med en plastikpose, når du bader.
Hvis gipsen bliver våd, skal du telefonisk kontakte lægevagten eller ambulatoriet, som vil vurdere hvad der skal gøres.
Vær opmærksom på gener
Forvent smerter
Det er normalt at have smerter efter en operation, et brud på en knogle eller anden skade. Smerterne vil aftage gradvist.
Misfarvning
Det er normalt ved en skade eller en operation, at der kommer misfarvning af huden med ”blå mærker”. Det skyldes blødning, som fordeler sig i området.
Hævelse
Det er normalt, at der kommer hævelse. Det er en følge efter den skade, der er sket. Du kan modvirke hævelse ved at
- sidde eller ligge ned med armen eller benet over hjertehøjde
- bevæge alle frie led
- lave pumpeøvelser mange gange om dagen ved henholdsvis at spænde og slappe af i musklerne i roligt tempo.
Problemer med gipsen
Hvis gipsen strammer og dine fingre eller tæer hæver voldsomt op, begynder at ”sove”, bliver følelsesløse eller blålige/blege, skal du:
- holde armen eller benet højt hævet i cirka 1 time
- lave pumpeøvelser.
Hjælper dette ikke, bør du ringe til ambulatoriet i ambulatoriets åbningstid. Uden for åbningstiden bør du ringe til Sengeafsnit O4 på telefon 97 65 30 50.
Det er normalt, at gipsen med tiden vil føles løs og dermed bevæge sig frem og tilbage. I enkelte tilfælde kan det blive nødvendigt at skifte den. Er du i tvivl, kan du ringe til ambulatoriet i ambulatoriets åbningstid.
Sådan ser det ud, når gipsen er fjernet
Efter længere gipsbehandling kan den kropsdel, som var beskyttet af gipsen, se lidt anderledes ud end den raske side:
- Hud. Huden er typisk mere bleg, da den ikke har været udsat for lys. Af samme grund vil huden også være lidt mere sårbar og rynket end normalt.
- Hår. Det er heller ikke usædvanligt, at hårvæksten under gipsen har ændret sig. Som oftest er hårvæksten let øget i forhold til den modsatte side. Dette vil normalisere sig af sig selv efter kort tid.
- Muskler. Den gipsede hånd/fod vil ofte også være tyndere og svagere end din anden hånd/fod. Dette skyldes, at du ikke har brugt musklerne i perioden med gipsen.
- Led. Led, som har været immobiliserede af gipsen, – som du altså ikke har kunnet bruge, mens du har haft gipsen på – vil være ømme og stive, når gipsen er fjernet. Det vil tage tid og tålmodighed, før de igen opnår fuld bevægelighed.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.